SLOBODAN JANKOVIĆ: TRAMPOV PORAZ PONIŠTIO BI POZITIVNE TRENDOVE IZ 2016.

Tramp: „Izmislili su lažan zaključak u priči o Rusima, nisu našli dokaze, a sada...

Tramp: „Izmislili su lažan zaključak u priči o Rusima, nisu našli dokaze, a sada tvrde da se radi o opstrukciji pravde u lažnoj priči. Baš lepo“

Ako dođe do Trampovog opoziva to će biti nastavak poraza svih onih trendova koji su ukazivali na mogućnost preokreta i pojavljivanje nekih plamičaka „vatre slobode“ prošle godine na Zapadu.

Vest da je američki predsednik Donald Tramp pod istragom kojom bi trebalo da se utvrdi da li je počinio krivično delo „opstrukcije pravde“, odnosno ometanja istrage u postupku koji je američki FBI pokrenuo pre godina dana o navodnoj „umešanosti Rusije“ u izbore u SAD, uzburkala je američku i svetsku javnost.

Pisanje „Vašington posta“ da to predstavlja prekretnicu u istrazi FBI ubrzo su preneli drugi američki mediji pozivajući se na sopstvene dobro obaveštene izvore, a tim povodom sam američki lider Donald Tramp je na Tviteru napisao:

„Izmislili su lažan zaključak u priči o Rusima, nisu našli dokaze, a sada tvrde da se radi o opstrukciji pravde u lažnoj priči. Baš lepo.“

Slobodan Janković, saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, za Sputnjik kaže da je pokretanje istrage protiv američkog predsednika pokazalo da je američka „duboka država“ spremna na sve, pa čak i na podele unutar sopstvenog društva, samo da spreči otopljavanje odnosa između Vašingtona i Moskve.

Janković sa ironijom konstatuje i da su Amerikanci tim potezom praktično priznali da je prvi čovek Rusije najmoćniji čovek na svetu.

„Sudeći po pisanjima tamošnjih medija, Vladimir Putin je čovek koji je odlučio sudbinu predsedničkih izbora u SAD, dobio izbore u Velikoj Britaniji, on je čovek koji se meša u izbore u Austriji, Francuskoj, Holandiji… Mislim da je rezultat istrage protiv Trampa zapravo priznanje da je predsednik Rusije najmoćniji čovek na planeti Zemlji“, sa ironijom ocenjuje Janković.

Američki mediji navode da, čak i ako se dođe do neoborivih dokaza da je američki predsednik počinio krivično delo, pitanje je da li bi protiv Trampa bila podignuta optužnica. Spekuliše se da bi mnogo primerenije bilo da se prikupljenim dokazima pozabavi Kongres koji odlučuje o mogućem pokretanju opoziva predsednika sa dužnosti, odnosno o impičmentu.

Janković kaže da su neki mediji naklonjeni Donaldu Trampu, kao i analitičari u Evropi, odavno pisali da se predstavnici stare američke administracije, odnosno „duboka država“, neće zaustaviti na smeni predsednikovih ljudi ili smanjenju njihovih ovlašćenja, već da će ići na samog Trampa i pokušaj impičmenta.

„Ako do tako nečega dođe to će biti nastavak poraza svih onih trendova koji su ukazivali na mogućnost preokreta i pojavljivanje nekih plamičaka ’vatre slobode‘ prošle godine na Zapadu. Opoziv američkog predsednika stvorio bi svakako nove podele u Sjedinjenim Državama jer bi jednu kolektivnu histeriju koja trenutno postoji protiv aktuelnog establišmenta pretvorila u kolektivno nezadovoljstvo Trampovih glasača koji su tražili promene u samoj Americi“, zaključuje Janković za Sputnjik.

Izvor Sputnjik, 16. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u