DIREKTOR HUMANITARNOG CENTRA: DIPLOMATSKI STATUS IMAO BI PRAKTIČNU KORIST

Sporazum o diplomatskom statusu za SRHC ima praktičnu korist, i to u finansijskom smislu,...

Sporazum o diplomatskom statusu za SRHC ima praktičnu korist, i to u finansijskom smislu, koji svoju primenu nalazi prilikom materijalno-tehničkog obezbeđivanja, a vezano je za poreze i carinske dažbine

Delatnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra određena je samim osnivanjem, a to je pružanje humanitarne pomoći u vanrednim situacijama. Zbog toga ne postoji nijedan razlog za zabrinutost u vezi sa radom Centra u Nišu, a pri tom nema ni drugačijih namera ni tendencija.

Ovako direktor Centra Bojan Glamočlija, za „Novosti“, komentariše poslednje optužbe zvaničnika EU i SAD da će Centar prerasti u špijunsku bazu, da ne veruju u dobre namere Moskve i da ih zabrinjavaju ruski vazduhoplovni kapaciteti u Nišu.

Glamočlija kaže da je u Centru trenutno angažovano samo pet ruskih državljana i da ne raspolažu ruskim vazduhoplovnim kapacitetima:

— U Rusiji se nalaze vazduhoplovi na stalnom dežurstvu, koji mogu pomoći u slučaju vanrednih situacija, kao što su šumski požari i poplave, ali isključivo na zahtev, ukoliko se ukaže potreba.

U vezi sa pritiscima iz Brisela i Vašingtona da Vlada Srbije ne parafira sporazum kojim bi se osoblju Centra dao diplomatski imunitet, Glamočlija kaže:

— Sporazum o diplomatskom statusu za SRHC ima praktičnu korist, i to u finansijskom smislu, koji svoju primenu nalazi prilikom materijalno-tehničkog obezbeđivanja, a vezano je za poreze i carinske dažbine. Primera radi, Rusija je kupila i isporučila u SRHC 18 kamiona MAN, plativši sve neophodne carinske dažbine, dok bi se u slučaju diplomatskog imuniteta, moglo kupiti 23 kamiona. Zato, naš akcenat je na materijalnoj strani ovog sporazuma.

Direktor Centra napominje i da je tekst Sporazuma urađen još 2014. godine, i da oni nisu uključeni u pregovore oko njegovog potpisivanja.

Izvor Večernje novosti, 19. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u