KAKO ĆE FUNKCIONISATI TROUGAO VUČIĆ – BRNABIĆ – DAČIĆ?

Slaviša Orlović: Vučić će biti ključna politička ličnost, Brnabićka zadužena za implementaciju ekonomskih mera,...

Slaviša Orlović: Vučić će biti ključna politička ličnost, Brnabićka zadužena za implementaciju ekonomskih mera, a Dačić prvi sagovornik za politička pitanja

U trouglu predsednik – premijer – prvi potpredsednik vlade odvijaće se balans političkih institucija u Srbiji u narednom periodu.

„Nije bilo lako“, rekao je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sastanka sa poslanicima svoje partije koji su „snažno podržali njegovu odluku da premijer bude Ana Brnabić“. Skupštinska rasprava, dakle, o formiranju nove vlade Srbije trebalo bi najverovatnije da počne ove nedelje. Prema ranijim najavama, premijerka bi trebalo da se bavi ekonomskim, a lider SPS-a Ivica Dačić, kao prvi potpredsednik, političkim delom rada vlade.

Kako će da funkcioniše takva vlada sa „dva premijera“?

Novinar nedeljnika „Vreme“ Milan Milošević kaže za Sputnjik da komparativna praksa, ranije iskustvo i Zakon o vladi govori da nije moguće imati dva premijera.

TEHNIČKA PODELA POSLA
„Nije moguće, formalno rečeno, jer po Zakonu o vladi premijer ima posebna ovlašćenja. On može da daje instrukcije ministru, može da određuje zamenika ministra koji je podneo ostavku, njemu se podnosi ostavka, on usmerava politički rad vlade, o njegovom poverenju glasa skupština“, navodi Milošević za Sputnjik.

Tako da to može da bude neki aranžman za javnost ili tehnička podela posla, dodaje ovaj hroničar, ali premijer je premijer, a prvi potpredsednik je prvi potpredsednik.

„Mada, imali smo u praksi da je prvi potpredsednik bio jači od premijera po političkom uticaju, zato što je imao jaču partiju iza sebe“, podseća Milošević.

Strogo akademski gledajući, pojašnjava za Sputnjik Slaviša Orlović, profesor na Fakultetu političkih nauka, još se radi samo o mandataru i ni u kom slučaju neće se raditi o dva premijera.

„Imaćemo predsednika republike, premijera i prvog potpredsednika vlade. Reč je samo o preciziranju podele poslova unutar vlade. Nesumnjivo da će ključna politička ličnost ostati i dalje Aleksandar Vučić, iz dva razloga. Prvo, kao neposredno izabrani predsednik, drugo, kao predsednik najjače stranke koja čini vladu“, precizira Orlović.

Najvažnije je, dodaje ovaj profesor, da se vlada formira na osnovu parlamentarnih izbora na kojima je nosilac liste i prvo ime u listi bilo Aleksandar Vučić.

„Druga stvar je da će vlada imati premijera, ako se izabere, koji je iz reda eksperata, i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić koji je najveći koalicioni partner će nesumnjivo, imajući u vidu i resor koji vodi ali i podelu posla u vladi, biti zadužen za politička pitanja, pre svega zato što je lider stranke, zato što je političar, a imajući u vidu i njegovo iskustvo i odnose poverenja i saradnje koji su izgrađeni u prethodnom periodu sa Aleksandrom Vučićem“, razlaže Orlović za Sputnjik.

BALANS INSTITUCIJA
Koliko je ovaj „dualizam“ u budućoj vladi Brnabić-Dačić sličan onome što je ranije viđeno u vladi Koštunica-Labus i donekle u vladi Cvetković-Dačić.

„Pa, drugo je bilo sa Koštunicom i Labusom. I nije bilo predsednika republike koji je arbitar. Ovde imamo jakog predsednika republike. I pitanje je kakav će autoritet premijera biti u odnosu na njega i kako će to funkcionisati“, poredi Milošević.

Svaka analogija bila bi prilično površna i neutemeljena, podvlači Slaviša Orlović, zato što s jedne strane treba voditi računa o institucionalnom aranžmanu, a s druge strane o političkom kontekstu.

„Politički kontekst je uvek drugačiji. Nismo imali ovakvu situaciju da se vlada formira na osnovu parlamentarnih izbora gde je nosilac liste bila ličnost koja je u međuvremenu izabrana za predsednika republike. U tom slučaju ne stoje analogije“, ističe Orlović.

U trouglu predsednik – premijer – prvi potpredsednik Vlade, smatra Orlović, odvijaće se balans političkih institucija.

„Pri čemu mislim da sa puno osnova možemo reći da će kreiranje politike biti i dalje u rukama Aleksandra Vučića, da će implementacija ekonomskog dela biti u rukama Ane Brnabić, a da će za politička pitanja prvi sagovornik biti Ivica Dačić“, zaključuje Orlović.

Izvor Nenad Zorić

Izvor Sputnjik, 19. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u