PETAR POPOVIĆ: DA LI JE RUSKA VOJSKA LIKVIDIRALA VOĐU DAEŠA?

Saglasno Rusima, računa se da je tom prilikom stradalo i oko 300 njegovih terorističkih...

Saglasno Rusima, računa se da je tom prilikom stradalo i oko 300 njegovih terorističkih sledbenika

Saglasno ruskim izvorima, rusko ministarstvo vojno još ne raspolaže konačnom potvrdom pogibije Ibrahima Abu-Bakra al Bagdadija – vođe Islamske države, o kojem je taj resor u petak javio da je verovatno ubijen.

Pretpostavku ruske vojske da je lider terorističke organizacije verovatno poginuo, emitovala je ruska agencija TASS, govoreći o udaru ruskog ratnog vazduhoplovstva na pojedine precizno pogođene lokacije u Raki, 28. maja iza ponoći.

Lokacije su odabrane i udar je izveden na osnovu obaveštajnog podatka o sastanku na jednom od tih mesta vrhovnog vođstva ID. U grupi vođa trebalo bi da je bio i Ibrahim Abu-Bakr al Bagdadi.

UCENjEN NA 25 MILIONA DOLARA
Ibrahim Abu-Bakr al Bagdadi (ili, saglasno reporteru Vašington tajmsa, osoba čije je rođeno ime Ibrahim al Samarai) je predvodnik tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), tražen od SAD uz nagradu od deset miliona dolara povećanu od decembra 2016. na 25 miliona dolara, s obzirom da je optužen za otmicu, stavljanje u ropstvo, silovanje i ubistvo američke građanke.

“Al Bagdadi” u imenu podrazumeva “iz Bagdada”. U svakom slučaju, Bagdad je grad u kome se Ibrahim Abu-Bakr al Bagdadi pojavljuje i rađa politički 2003, posle američke agresije na Irak, kada u to vreme tridesetjednogodišnji Ibrahim pomaže u organizovanju militantne iračke grupe Džamat Džajš Ahl al-Sunah va-l-Džamah (JJACJ), u kojoj je on predvodnik šarija-komiteta.

U nastavku su sledile njegove funkcije šefa iračkog ogranka Al kaide, potom ISI, a od 2013. ISIL, čije je formiranje objavio lično.

KALIFA “SVETSKOG KALIFATA”
Naredne 2014, Ibrahim Abu-Bakr al Bagdadi je objavio preobražaj ISIL u svetski kalifat (IS) predvođen od “kalife Ibrahima” (njega lično), što je izazvalo i osporavanja u muslimanskom svetu. Za takav kalifat nisu htele ni da čuju zalivske zemlje na čelu sa Saudi Arabijom.

Treba reći da je već i do sada bilo vesti o ranjavanju, a i pogibiji Ibrahima Abu-Bakra al Bagdadija, koji se 2014. prebacio iz Mosula, koji se upravo sada oslobađa, u Raku koja je već u rukama Asadovih snaga – ali, pokazalo se da, bar te o pogibiji, nisu bile tačne.

Dakle, verovatno je to razlog što rusko Ministarstvo odbrane zadržava rezervu u informisanju o verovatnoj pogibiji Ibrahima Abu-Bakra al Bagdadija, dodajući da se ta pojedinost proverava različitim (svakako obaveštajnim) kanalima.

Ruska Nezavisima gazeta objavila je u nedelju da je pogibija terorističkog vođe mogla da usledi 28. maja iza ponoći, tokom udara ruskih SU35 i SU34 “na južno predgrađe Rake, gde je bilo u toku savetovanje vođa Islamske države”, koji se produžio svega deset minuta, od 00.35 do 00.45 časova.

KOBNI SASTANAK VRHA
“Po informaciji koja se proverava različitim kanalima, savetovanju je prisustvovao i lider ID Ibrahim Abu-Bakr al Bagdadi, koji je u ishodu udara likvidiran, izjavio je resor vojni.” Saglasno Rusima, računa se da je tom prilikom stradalo i oko 300 njegovih terorističkih sledbenika.

“Likvidirano je i nekoliko visokih komandira terorističke formacije, iz sastava tzv. vojnog saveta Islamske države i oko 30 komandira srednjeg ranga. Među ubijenima su emir Rake, Abu al-Hadži al-Misri, emir Ibrahim an-Naef al-Hadž, kontrolor rejona od grada Rake do naseljenog mesta Es-Suhne i načelnik službe bezbednosti ID Sulejman al-Šauah”, objavio je u nedelju ruski list.

U subotu, rusko ministarstvo je objavilo da su “početkom juna likvidirana dva teroristička komandanta ID i skoro 200 boraca”, objavila je NG. Reč je o Abu Umaru al Belžikiju i Abu Jasinu al Masri i 160 njihovih naoružanih sledbenika. Saglasno informaciji Nezavisime, njihovo kretanje je praćeno uz pomoć bespilotnih letelica, blizu grada Deir-el-Zor, tokom priprema terorista za napad na sirijske vladine snage. Ruski avioni su ih uništili u napadima 6. i 8. juna.

Nezavisima gazeta međutim kaže de potvrda pretpostavke ruskog Ministarstva još nije stigla. U slučaju da se vest o pogibiji komandanta potvrdi, “mogao bio se očekivati rezak pad aktivnosti cele terorističke organizacije”, kaže NG.

“Ukoliko se izveštaji potvrde, smrt Bagdadija bio bi veliki vojni uspeh Rusije”, koja je u kampanji vojne podrške predsedniku Sirije Asadu još od 2015, komentariše nemački Dojče vele. Dojče vele kaže da lider ID nije viđen u javnosti još od samoproklamovanja za “kalifu” ID, pre tri godine u Mosulu.

Izvor Balkanmagazin.net, 19. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u