ŠTA POŠTO SU SAD SRUŠILE SIRIJSKI AVION

PATRIK BJUKENEN Ne možemo dopustiti da naši prijatelji vode igru umesto nas, jer tad...

PATRIK BJUKENEN

Ne možemo dopustiti da naši prijatelji vode igru umesto nas, jer tad mi vodimo njihove ratove, koji nisu nužno naši

U nedelju je mornarički F-18 Hornet srušio sirijski avion, što je ratni čin protiv države kojoj Kongres nije zvaničko objavio rat. Vašington navodi da je sirijski avion bombardovao pobunjenike iza kojih stoje SAD. Damask tvrdi da je avion napadao ISIS.

Ministar odbrane Vladimira Putina je bio direktan i otvoren: „Ponovne borbene akcije američke avijacije protiv zvaničnih oružanih snaga zemlje koja je članica UN, pod plaštom borbe protiv terorizma, predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i de fakto vojnu agresiju protiv Sirijske Arapske Republike“.

Reporeter ABC delovao je kao da se slaže sa tvrdnjama Moskve: „Tokom proteklih četiri nedelje SAD su izvele tri avioudara na prorežimske snage iza kojih stoji Iran, koje su ušle u dekonfliktnu zonu u blizini grada Tanf, u jugozapadnoj Siriji, gde se nalazi koalicioni kamp za obuku lokalnih snaga koje se bore protiv ISIS.“

Rusija je objavila da prekida saradnju na sprečavanju vazdušnih incidenata nad Sirijom i istakla da namerava da prati i drži na nišanu neželjene vazdušne mete u njenom području operacija, zapadno od Eufrata. U te mete spadaju američki avioni i izviđačke bespilotne letelice.

SAD SVE DUBLjE U SIRIJSKOM RATU
Ako Moskva ne blefira, možda se bližimo američko-ruskom sukobu u Siriji.

U nedelju je američki avion prvi put oborio neprijateljsku letelicu od početka konflikta. To je usledilo pošto je Donald Tramp u aprilu lansirao desetine krstarećih raketa na sirijski aerodrom. SAD su navele kako je aerodrom bio baza za sirijske avione koji su koristili hemijsko oružje nad civilima.

Ameri Sirija45Sve dublje se uvlačimo u šestogodišnji sektaški građanski rat. Sada možda svedočimo prvim potezima naredne faze – bici za kontrolu nad teritorijom i stanovništvom nakon pada Rake i uništenja „kalifata“ ISIS.

Vojska predsednika Bašara Asada nastoji da povrati koliko god može teritorije i u tome ima podršku Rusije, iranskih trupa, šiitskih milicija iz Iraka i Avganistana i Hezbolaha. Asad i njegovi saveznici koji se bore protiv ISIS sada se sukobljavaju sa proameričkim „Sirijskim demokratskim snagama“, koje se takođe bore protiv ISIS, a u čijem sastavu su arapski pobunjenici i sirijski Kurdi iz PYD.

Ali, ako je Amerika odlučila da koristi svoju vadušnu moć za obaranje sirijskih aviona koji napadaju pobunjenike koje podržavamo, to će voditi u konfrontaciju sa Rusijom i u širi, opasniji i smrtonosniji rat za SAD. Kako možemo pobediti u takvom ratu bez masovne intervencije? Da li se ka tome krećemo? Da li želimo da idemo ka tome?

Jer – ponavljam – Kongres nije odobrio takav rat, a ne vidim na koje vitalne američke interese utiče pitanje ko kontroliše Raku i okolnu teritoriju, sve dok to nije ISIS. Tokom kampanje Tramp je čak pričao i o američko-ruskoj saradnji da bi se uništio ISIS.

U Saudijskoj Arabiji, međutim, utisak je da je potpisao nešto što je predstavljeno kao „Arapski NATO“, gde SAD prihvataju Rijad kao glavnog saveznika i lidera zalivskih Arapa u borbi za regionalnu hegemoniju sa šiitskim Iranom. Nakon tog Trampovog putovanja, Saudijci – podržani od Egipta, UAE i Bahreina – zatvorili su granicu sa Katarom, koji održava kontakte sa Iranom. Iako je Katar domaćin najveće američke vazdušne vaze u regionu (Al-Udejd), Tramp je ostavio utisak da je izolacija bila njegova ideja.

TRAMP PRED ODLUKOM
Čini se da su predsednik Tramp i ova zemlja pred tačkom odluke. Ako, nakon pada ISIS u Raki budemo koristili američku moć i poluge uticaja da učvrstimo pozicije sirijskih pobunjenika i Kurda na račun Damaska, mogli bismo se naći u sukobu sa Sirijom, Rusijom, Hezbolahom, Iranom, čak i Turskom. Jer turski predsednik Erdogan naše kurdske saveznike u Siriji vidi kao saveznike terorističke PKK u njegovoj zemlji.

Kandidat Tramp je u kampanji dobio podršku obećavajući da će raditi sa Rusijom kako bi porazili našeg zajedničkog neprijatelja. Ali ako, nakon što ISIS u Siriji nestane, odlučimo da je u našem interesu da se konfrontiramo sa Asadom, naći ćemo se usred regionalne konfrontacije.

U Iraku SAD i Iran imaju zajedničkog neprijatelja (ISIS) i zajedničkog saveznika – vladu u Bagdadu. U Siriji takođe imamo ISIS kao zajedničkog neprijatelja. Ali naši saveznici su u sukobu sa Asadom, Rusijom, Iranom i Hezbolahom. Pitanje pred kojim se nalazimo glasi: nakon što Raka i Mosul padnu i kalifat nestane, ko će naslediti ono ostane iza ISIS?

Sirija pustosSAD bi sada trebalo da odrede linije napredovanja za Kurde u Siriji i da razgovaraju sa Rusima, Sirijcima i Irancima. Ne možemo dopustiti da naši prijatelji na Bliskom istoku i Persijskom zalivu vode igru umesto nas, jer je prečesto u njihovom interesu da mi vodimo njihove ratove, koji nisu nužno naši ratovi.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Patrick J. Buchanan – Office

Svet
Pratite nas na YouTube-u