KAKO TUMAČITI VUČIĆEVU PODELU ULOGA IZMEĐU DAČIĆA I ANE BRNABIĆ?

Dragomir Anđelković: Sličnu stvar smo imali kad je Dačić bio premijer Dve duše i...

Dragomir Anđelković: Sličnu stvar smo imali kad je Dačić bio premijer

Dve duše i tela, a jedan premijer – tako će u najkraćem izgledati podela uloga između mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić i srpskog šefa diplomatije i prvog potpredsednika vlade Ivice Dačića.

Ovu podelu zaduženja za njih dvoje osmislio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je između ostalog rekao da će Brnabić voditi ekonomsku politiku, pregovore sa MMF, kao i proces dalje digitalizacije, a da će suštinski politički deo vlade voditi Ivica Dačić.

Sagovornici „Blica“ različito gledaju na ovaj jedinstveni model podele vlasti, pa je po nekima u pitanju „degradacija“, dok neko drugi kažu da je samo reč o pomeranju centra moći sa premijera na predsednika Republike.

EKSPERT – I PREDNOST I MANA
Dobra stvar u celoj priči je što je na čelu vlade ekspert, smatra saradnik Fakulteta političkih nauka (FPN) Boban Stojanović. Međutim, kako kaže, ono što je loše kada je ekspert u pitanju, jeste što je on najčešće bez političkog uticaja, što je i ovde slučaj.

— Rekao bih da nije ni zamišljeno da Brnabić bude ono što joj po Ustavu pripada, i možda će Dačić mnogo više da se bavi operativnim poslovima od nje, ali će pre svega Vučić biti taj koji će kontrolisati većinu ministara – kaže on.

JAVNO OGRANIČAVANjE FUNKCIJE
Kako navodi, mislio je da će Brnabić zadržati svoj dosadašnji resor i biti premijer, ali da to neće biti slučaj, jer bi na njeno mesto trebalo da dođe Branko Ružić. Međutim, navodi Stojanović, ako će se ona baviti ekonomijom, šta je sa ministrima koji su za to zaduženi, poput privrede i finansija.

— Degradirajuće je to što je rečeno da će se ona baviti ekonomijom, a Dačić politikom. Ona će, praktično, biti na najmoćnijoj poziciji u zemlji, a neće se u celosti baviti poslom koji joj po tome pripada. Imali smo javno ograničavanje njene funkcije – ističe Stojanović, koji kaže da je ovde pomalo reč i o podrivanju legitimiteta, jer niko ne veruje da će ona trasirati politiku vlade.

ODLUKA U KORIST ZAPADA
On kaže i da nije siguran koliko su se u njen izbor za mandatara mešali Brisel i Moskva, ali Vučićev potez da nju predloži za premijersku funkciju može se posmatrati kao odluka i korak usmeren ka Zapadu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ovu podelu posla ne vidi kao degradaciju, nego kao realno stanje stvari. Kaže i da se slična situacija dogodila 2012. godine, kada je Ivica Dačić bio premijer, a Aleksandar Vučić prvi potpredsednik vlade.

KO JE U STVARI „DEGRADIRAN“?
— I tada je postojala podela, a svi smo znali da Dačić nije bio šef Vučiću. Sada ćemo imati sličnu situaciju u kojoj će se Dačić baviti političkim pitanjima a Brnabić socijalno-ekonomskim, dok će Vučić biti arbitrar koji je u isto vreme i na čelu najjače stranke – priča on.

Na pitanje da li je ovakva postavka degradirajuća za Anu Brnabić, Anđeklović odgovara kontrapitanjem: „Da li je i za Dačića bila degradacija?“

— Jedno je šta je percepcija javnosti, a drugo je realnost. Dačić ne bi bio to što jeste, ni Brnabić ne bi bila mandatar bez Vučića. Dačić ga je podržao i na predsedničkim izborima, i u izboru Brnabićeve. Politika nije stvar degradacije, nego realnog odnosa snaga – objašnjava on.

PREMEŠTEN CENTAR MOĆI
Za političkog direktora Cesida Đorđa Vukovića čitava ova situacija samo znači da se centar moći premestio sa premijera na predsednika i da se ključni procesi i odluke neće donositi u vladi.

— Deo strateških odluka da, ali se zna gde je centar moći. U svakoj zemlji premijer je ključna politička figura izvršne vlasti, što Brnabić nije. Verovatno će donosti neke odluke, isto kao i Dačić, ali ovde ipak imamo izmeštenu moć i znamo gde će ona biti – priča on.

Kao primer navodi i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića.

— Videli smo da se može i tako, pa se niko nije bunio – istakao je on.

Autor Lana Gedošević

Izvor Blic, 21. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u