ČEPURIN I DAČIĆ O CENTRU U NIŠU

Čepurin:Niko ne razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Centru; Dačić: Rešiće nova...

Čepurin:Niko ne razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Centru; Dačić: Rešiće nova vlada

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

„Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj“, rekao je Čepurin nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

On je dodao da je u vezi sa tim centrom sve jasno.

„Imamo sve u dokumentima koje su potpisale vlasti Rusije i Srbije još na početku 2013. godine. Čitajte dokumenta, tamo je sve napisano“, istakao je Čepurin.

Na pitanje novinara kako komentariše optužbe američkih predstavnika da je centar u Nišu špijunski, Čepurin je rekao da su vrata tog centra otvorena i da svako može da dođe i uveri se čime se zaposleni bave.

Ambasador Ruske Federacije u Nišu razgovarao je sa gradonačelnikom Niša o razvoju saradnje tog grada i Rusije, posebno sa ruskim gradom Kalugom.

On je prisustvovao otvaranju prostorija Društva rusko-srpskog prijateljstva „Naisus“ i Međunarodnog festivala tradicionalnih ruskih pića.

Izvor Beta, 26. jun 2017.

DAČIĆ: SLEDEĆA VLADA ĆE REŠITI PITANjE STATUSA CENTRA U NIŠU
Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić istakao je će pitanje statusa službenika Humanitarnog centra u Nišu rešiti buduća Vlada, jer se to pitanje mora rešiti na ovaj ili onaj način.

Dačić je istakao da se to pitanje već godinama politizuje.

Podsetio je da je on potpisao dokument o osnivanju Centra zajedno sa Sergejom Šojguom pred tadašnjim predsednicima Rusije i Srbije, Dmitrijem Medvedevim i Borisom Tadićem.

Ukazao je da su svi nesporazumi sa EU razjašnjeni, ali da se u međuvremenu pojavilo pitanje da li ljudi koji su zaposleni u Centru treba da dobiju eksteritorijalni status, što je neistina.

„Postojao je predlog da dobiju status administrativno–tehničkog osoblja kao u ambasadama, kao što imaju druge zemlje ili organizacije, poput NATO–a ili SAD. Pošto ime Centra sadrži ’humanitarni‘, onda je od strane nekih američkih političara postavljeno pitanje zašto humanitarci traže diplomatski status“, rekao je Dačić.

On je ukazao da Crveni krst, na primer, ima diplomatski status u svim zemljama na svetu.

„To pitanje se politizuje i videćemo kako će se rešiti. Mora da se reši na jedan ili na drugi način. Ja sam pitanje pokrenuo sa predlogom da se rešava“, podvukao je on.

Dačić je istakao da će o tome sigurno odlučiti sledeća Vlada, jer je aktuelna u tehničkom mandatu.

Odgovarajući na pitanje novinara o orijentaciji Vlade, rekao je da su tvrdnje kako je neko u Vladi naklonjen Istoku ili Zapadu bezveze.

„Niko od nas nije ljubitelj Istoka ili Zapada, već samo svoje zemlje i njenih interesa, što znači da kada vodimo politiku da zaštitimo interese naše zemlje treba da razmišljamo svojom glavom, kao što to čine drugi“, poručio je Dačić.

Izvor Sputnjik, 26. jun 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u