KO JE KRISTOFER AŠER, ČOVEK KOJEG TRAMP ŽELI NA ČELU FBI

Između Reja i funkcije stoji samo Senat SAD… Novi direktor američkog Federalnog istražnog biroa...

Između Reja i funkcije stoji samo Senat SAD…

Novi direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) najverovatnije će postati 50-godišnji Kristofer Rej – sjajni pravnik koji je bio na visokim položajima Ministarstvu pravde SAD u vreme vladavine Džordža Buša-mlađeg.

Donald Tramp je Senatu SAD već predložio da potvrdi njegovo imenovanje. Pritom je Reja nazvao „čovekom besprekorne reputacije“. Kristofer Ašer Rej rodio se 1967. godine.

Jelski univerzitet završio je 1989, a tri godine kasnije na istom univerzitetu odbranio je doktorat. U studentskim godinama bio je glavni urednik univerzitetskog lista Yale Law Journal. Godinu dana je stažirao u apelacionom sudu.

Od 2001. radio je kao zamenik tužioca u Glavnoj pravnoj upravi SAD. Potom je postavljen za pomoćnika zamenika državnog tužioca SAD. Ubrzo i za prvog pomoćnika zamenika državnog tužioca…

Dve godine kasnije (2003.) došao je na funkciju pomoćnika ministra pravde SAD. Svi senatori su tada podržali njegovu kandidaturu. Neposredni nadređeni mu je u to vreme bio nedavno smenjeni direktor Biroa Džejms Komi koji je u to vreme bio zamenik državnog tužioca SAD.

Rej je sa te funkcije koordinirao brojne poznate istrage i „slučajeve“. Na njegovom rabošu je i poznata „afera Enron“, američke energetske kompanije koja je završila u stečaju. Kada je napustio državnu službu, Rej je postao partner u pravnoj firmi King & Spalding među čijim klijentima ima dosta poznatih američkih i stranih kompanija. Rej je kao advokat zastupao interese guvernera američke države Nju Džersi Krista Kristija. Rej je 2016. u Atlanti proglašen za „pravnika godine“.

Kandidati za Komijevog naslednika još su bili: bivši kongresmen-republikanac Majk Rodžers i bivši zamenik direktora FBI Džon Pistol. Tramp je razgovarao sa svom trojicom i odlučio se da funkciju ponudi Reju. Neki smatraju: ponajviše zato što nije povezan ni sa demokratama ni s republikancima. Sada između Reja i funkcije stoji samo Senat SAD…

Izvor Fakti, 28. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u