RUSIJA ŽELI DA PREKO SRBIJE PRODAJE PUTNIČKI AVION

Ovu ideju obelodanio je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin prilikom nedavnog susreta sa predsednikom...

Ovu ideju obelodanio je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin prilikom nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Ruska Federacija zainteresovana je da u Beogradu otvori ekonomsku zonu u okviru koje bi radio i centar za prodaju novog putničkog aviona MS – 21, koji je ozbiljna konkurencija „erbasu“ i „boingu“ – saznaju „Novosti“.

Ovu ideju, kako prenose naši izvori, obelodanio je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin prilikom nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Njih dvojica su prijateljski razgovarali o skoroj isporuci šest „migova 29“, tenkova, transportnih aviona i borbenih vozila za potrebe naše vojske, ali je gost iz Moskve iskoristio priliku da afirmiše i ovu primamljivu zamisao. Prema našim informacijama, ovo bi uskoro trebalo da bude tema na sastanku međuvladinih komisija dveju država.

Konkretno, pomenuta ekonomska zona, ako zaživi, bila bi primamljiva za investitore i industrijalce sa zapada, koji zbog sankcija protiv Kremlja, nisu u mogućnosti da direktno trguju sa Rusima dok bi Srbija, kao neka vrsta mosta između istoka i zapada imala svoju računicu. To bi istovremeno bila i potvrda ispravne politike koju su do sada vodili predsednik Vučić i srpska vlada, ne želeći da se naša država priključi embargu protiv Rusije.

Rogozin je ubeđen da bi ostvarenje ideje o ekonomskoj zoni učvrstilo ne samo strateške već i ekonomske veze između dve zemlje. On se nada da će posle formiranja srpske vlade biti zaključeno nekoliko novih ugovora koji se direktno tiču trgovinske razmene. Njega, kako je rekao, raduje podatak da je isporuka naših poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju porasla za 21 odsto.

LAGAN, ŠTEDLjIV I BRZ
Ponos ruske avijacije, MC-21 je prvi put poleteo 29. maja, a opremljen je najmodernijom elektronikom i motorima. Moći će da preveze od 163 do 211 putnika, u zavisnosti od verzije. Rusi tvrde da je već stiglo 175 fiksnih porudžbina avio-kompanija koje ga žele u svom „jatu“.

Ovaj avion je napravljen od laganih kompozitnih materijala. Proizvođač tvrdi da je brži i ekonomičniji od zapadnih konkurenata i da će kompanije njegovom kupovinom godišnje štedeti do tri miliona dolara. Inače, oznaka MC-21 je skraćenica od punog naziva „magistralni avion 21. veka“.

Izvor Večernje novosti, 28. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u