SANKCIJE RUSIJI IPAK IMAJU I EKONOMSKU RAČUNICU: SAD POČINjU DA IZVOZE GAS

Prodaja američkog gasa od 2016. do 2040. godine može povećati prihode državnog budžeta do...

Prodaja američkog gasa od 2016. do 2040. godine može povećati prihode državnog budžeta do 118 milijardi dolara

Sjedinjene Države nameravaju da do 2020. godine izađu na globalno tržište tečnog prirodnog gasa kao neto-izvoznik, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće. Prodaja američkog gasa od 2016. do 2040. godine može povećati prihode državnog budžeta do 118 milijardi dolara.

„Gasna revolucija u SAD će dovesti do toga da naša zemlja postane globalni igrač kao izvoznik tečnog prirodnog gasa“, navodi se u saopštenju.

Počevši od 1953. godine, SAD su do danas čisti uvoznik prirodnog gasa.

Amerika očigledno računa na evropsko tržište koje pokriva Rusija, što se može objasniti stalnim insistiranjem na proširenju evropskih sankcija Rusiji.

Predsednik SAD Donald Tramp je 28. aprila suspendovao ukaz svog prethodnika Baraka Obame o ograničenju proizvodnje ruda u priobalnom pojasu, raširivši proizvodnju nafte i gasa na delu Atlantskog, Tihog i Severnog ledenog okeana i u Meksičkom zalivu. Dokument je omogućio da se vrši proizvodnja na skoro sedam miliona kvadratnih kilometara. Na ovoj teritoriji bi se moglo nalaziti do 90 milijardi barela nafte i do devet biliona kubnih metara gasa.

Izvor Sputnjik, 28. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u