NEMAČKI VICEKANCELAR: AMERIKA SE UDRUŽUJE SA JAKIMA DA NAPADA SLABE

Prvi put neki nemački zvaničnik priznao da između SAD i Nemačke postoji principijelni „konflikt“ jer...

Prvi put neki nemački zvaničnik priznao da između SAD i Nemačke postoji principijelni „konflikt“ jer se Nemačka zalaže „za silu prava, a ne za pravo sile“

Zigmar Gabrijel optužio je Sjedinjene Države da na svet gledaju kao na arenu za borbu.

          Šef nemačke diplomatije je u Hamburgu – na jednoj manifestaciji u oči samita G-20 – svoju ocenu-optužbu dodatno objasnio:

          „Amerikanci smatraju da međunarodna saradnja ne počiva na bazi zajedničkog prava nego da je to arena za borbu u kojoj jači traži saveznike da bi se borio protiv ostalih“.

          U nastavku je još istakao: „Mi se zalažemo za silu prava, a ne za pravo sile. U ovome je sadržan konflikt koji trenutno postoji između nas i Amerikanaca“.

          Gabrijel je, evo, trenja koja postoje između Berlina i Trampovog Vašingtona prvi nazvao „konfliktom“ i nije se ustručavao da ukaže da se tiče principijelnih stvari.

          Nemačkog ministra spoljnih poslova prvog dana samita u Hamburgu očekuje susret sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

          Pre ovoga je Angela Merkel – u intervjuu listu Di cajt – rekla da se odnos snaga u međunarodnoj politici menja, a sam svetski poredak – transformiše. Otkrila je da ima u vidu jačanje uloga Kine i Indije, pa podvukla da misli i na odsustvo želje kod nove administracije SAD da „igraju ulogu garanta svetskog poretka u svim delovima sveta“

          Promena odnosa Vašingtona prema svetu može se ocenjivati i kao dobra i kao loša „vest“. A onda je „ubola“ državni vrh SAD:

          „Gde god su se Amerikanci poslednjih decenija pojavljivali kao garanti svetskog poretka – svuda je bilo, blago rečeno, mnogo kritike“.

          Merkel je otkrila da Berlin povlačenje SAD sa „svojih pozicija“ smatra za sebe „ozbiljnim izazovom“:

          „Ako Amerikanci objave da ne žele da više vode borbu protiv međunarodnog terorizma – biće veoma složeno. Nemačka i Sjedinjene Države su zainteresovane za bezbednost i mir u svetu i zato moraju slediti zajedničke ciljeve“.

          Nije slučajno ni što je Merkel u istom intervjuu naglasila da se ne odriče vlastite procene da je prošlo vreme kada je Evropa mogla da se u potpunosti osloni na SAD.

Izvor Fakti, 06. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u