PRVENAC PUTINA I TRAMPA – „POZITIVNA HEMIJA“ I ČETIRI DOGOVORA

Prvi susret potrajao dva i po sata, umesto predviđenih 35 minuta; Tilerson i Lavrov...

Prvi susret potrajao dva i po sata, umesto predviđenih 35 minuta; Tilerson i Lavrov sastanak ocenili kao pozitivan

Nakupilo se dosta pitanja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, objašnjavajući zašto se njegov prvi sastanak s američkim kolegom Donaldom Trampom odužio na dva sata i dvadeset minuta umesto planiranih 35 minuta. Teme su bile, kako je naveo, Sirija, Ukrajina, borba protiv terorizma i sajber bezbednost.

Sastanak je održan na marginama samita G20 u Hamburgu, a pored Putina i Trampa na njemu su učestvovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Reks Tilerson i prevodioci. Telefonski razgovori nisu dovoljni za rešavanje najkritičnijih pitanja, potrebni su lični susreti, primetio je Putin na početku sastanka koje je dugo iščekivao čitav svet. Tramp je sa svoje strane rekao da je za njega čast da razgovara sa Putinom, dodavši da Rusiju i SAD „u budućnosti očekuju pozitivni događaji“. Predsednici su se složili da pregovori treba da imaju rezultate.

LAVROV: PRIJATELjI ILI PARTNERI – PROCENITE SAMI
Prema oceni Lavrova, susret je bio dug, konstruktivan i konkretan i potvrdio spremnost dvojice predsednika da tragaju za obostrano korisnim rešenjima.

„Potvrđeno je da se predsednici rukovode pre svega nacionalnim interesima svojih zemalja i shvataju da su ti interesi u tome da se traže obostrano korisni dogovori, a ne da se pokušava igranje konfrotativnih scenarija i pravljenje problema tamo gde ih nema“, rekao je Lavrov novinarima u Hamburgu. Naglasio je da se upravo u takvom ključu razgovaralo o Siriji, Ukrajini, Korejskom poluostrvu i sajber bezbednosti, kao i čitavom nizu drugih pitanja.

„Dogovorene su sasvim konkretne stvari“, dodao je Lavrov i precizirao da je reč o četiri dogovora. Rusija i SAD su spremen da proglase prekid vatre na jugozapadu Sirije počev od 9. jula. Bukvalno danas, u prestonici Jordana Amanu završili su rad eksperti Rusije, SAD i Jordana. Usaglasili su memorandum o formiranju zone deeskalacije na jugozapadu Sirije“, rekao je Lavrov i istakao da su SAD i Rusija preuzeli obavezu da osiguraju poštovanje režima prekida vatre. Pritom, prema njegovim rečima, bezbednost oko zone deeskalacije u prvo vreme osiguravaće vojna policija uz koordinaciju sa SAD i Jordanom.

Pregovori o formiranju zone deeskalacije na severu Sirije se nastavljaju, rekao je Lavrov podsetivši da se o tome razgovaralo i u Astani pre par dana. Kao drugi dogovor Lavrov je naveo uspostavljanje kanala za rešenje ukrajinskog pitanja na osnovu minskih sporazuma. Rusija računa, rekao je, da će predstavnik SAD za Ukrajinu uskoro doći u Rusiju radi konsultacija. Putin i Tramp posvetili su posebnu pažnju sajber bezbednosti, rekao ruski ministar.

„Predsednici su se složili da ta sfera postaje sve rizičnija, ako hoćete, u njoj se rađaju pretnje, uključujući terorističku, kao i pretnju u drugim oblasitma organizovanog kriminala i prenje za normalno funkcionisanje društva“, objasnio je Lavrov. Kako je napomenuo, Tramp je pomenuo i da „u SAD i dalje neki krugovi naduvavaju, mada ne mogu da dokažu, temu ruskog mešanja u američke izbore“.

„Dogovoreno je da će sva ta pitanja kao celina, uključujući borbu protiv terorizma, borbu protiv organizovanog kriminala, hakerstva u svim njegovim oblicima, postati predmet rusko-američke saradnje. U te svrhe biće formirana zajednička bilateralna radna grupa“, objasnio je ministar. Nijedna činjenica mešanja Rusije u američke izbore nije predočena, dodao je Lavrov, primetivši da kampanja u vezi s raspravom o navodnom mešanju Rusije u izbore poprima čudan karakter. Razmatrala se i tema Korejskog poluostrva i, kako je rekao Lavrov, on i Tilerson dobili su zadatak da nastave inteziviranje saradnje spoljnopolitičkih resora i lično njih dvojice, kao i u Savetu bezbednosti UN o svim pitanjima međunarodne agende, uključujući i Korejsko poluostrvo. Ruski ministar je naveo i da su se Putin i Tramp dogovorili da ubrzaju proceduru imenovanja novih ambasadora, kao i da će biti nastavljen rad na rešenju problema oduzetih ruskih diplomatskih objekata u SAD.

Susret je, zaključio je Lavrov, bio izrazito politički.

„Oba predsednika potvrdila su čvrstu rešenost da traže rešenja koja odgovaraju interesima SAD, Rusije i čitave međunarodne zajednice. Na pitanje da li se sada dve zemlje nazivaju prijateljima ili partnerima, Lavrov je rekao da ostavlja novinarima da to sami zaključe. Po opštoj oceni, sastanak lidera Rusije i SAD je centralni događaj samita G20. Novinari su brižljivo analizirali svaku reč Putina i Trampa, hvatali detalje – da li je Tramp rekao „spasiba“ i kakav je bio govor tela, Trampov „trougao“ rukama na dole, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima.

TILERSON: I SANKCIJE BILE TEMA
Američki državni sekretar Tilerson potvrio je da je sastanak bio veoma konstruktivan.

„Dvojica lidera su se, rekao bih, razumela vrlo brzo. Jasno je da između njih postoji pozitivna hemija“, rekao je Tilerson. Tilerson je na konferenciji za novinare nakon sastanka dvojice lidera izjavio da je Tramp pokrenuo temu „mešanja“ Rusije u izbore u SAD, a prema njegovim rečima, jedna od tema bile su i sankcije. Tilerson je naveo da su Tramp i Putin imali „vrlo pouzdanu i dugotrajnu razmenu mišljenja o ovom pitanju“.

„Predsednik se u više navrata obratio predsedniku Putinu povodom intervenisanja Rusije. Predsednik Putin je negirao takvo intervenisanje, kao, čini mi se, i u ranijim prilikama“, dodao je Tilerson.

Američki državni sekretar je naveo i da su ruski i američki predsednik razgovarali o tome gde je još u Siriji moguće obrazovati zone deeskalacije, pored četiri u kojima će biti utvrđen prekid vatre.    

Izvor Sputnjik, 07. jul 2017.

TILERSON: NIKO NIJE MOGAO DA IH RAZDVOJI
Između američkog i ruskog predsednika razvila se „pozitivna hemija“ i nijedan od njih nije želeo da prekine razgovor, rekao je novinarima američki državni sekretar Reks Tilerson. Jedna od tema sastanka dvojice lidera u Hamburgu, bila je, prema njegovim rečima, i tema sankcija.

Tilerson je saopštio da je „sastanak bio veoma konstruktivan“. „Dvojica lidera su se, rekao bih, razumela vrlo brzo. Jasno je da između njih postoji pozitivna hemija“, rekao je on i dodao da je u nekom trenutku u prostoriju provirila čak i prva dama Amerike Melanija Tramp kako bi probala da ih ubedi da završe razgovor, ali da nije uspela u tome.

„Nivo posvećenosti razmeni mišljenja je bio takav da nijedan od njih nije želeo da se zaustavi. Ljudi su provirivali kroz vrata prostorije za razvoro. U nekom trenutku su čak uputili prvu damu da pogleda da li bi mogla odatle da nas izvuče. Očigledno je da nije uspela to da učini“, rekao je Tilerson.

„To je bio izuzerno važan sastanak. Imamo toliko tema za razgovor, a ovo je dobar početak“, naglasio je američki državni sekretar.

Prvi sastanak Putina i Trampa održan je u Hamburgu, na marginama samita G20, i trajao je gotovo dva i po sata. Prema rečima američkog državnog sekretara, za sada nema dogovora o narednom sastanku dvojice lidera.

Tilerson je istakao da je na sastanku bilo reči, pre svega, o budućnosti odnosa dveju zemalja, a ne o prošlosti „o kojoj će biti teško dogovoriti se“.

Prema  njegovim rečima, „ima mnogo stvari u prošlosti“ zbog kojih su obe zemlje nezadovoljne. „To su veoma važni odnosi. To su dve najveće nuklearne države na svetu“, dodao je Tilerson.

Američki državni sekretar je, takođe, naveo da je Trampov glavni cilj da se udalji od odnosa zasnovanih na „nepremostivim nesuglasicama“.

O pitanjima, kao što je, na primer,  „intervenisanje“ Rusije u izbore u SAD, dve zemlje teško mogu da dođu do zajedničkog imenioca, ali je neophodno kretati se ka budućnosti, smatra američki državni sekretar.

„Mi smo predsednika Putina obavestili o tome i o sankcijama koje su sada tema u Kongresu. Insistirali smo na tome da su izbori ozbiljno pitanje“, rekao je Tilerson.

„Dva predsednika su se usredsredila na to kako ćemo se kretati dalje. Za mene je nejasno da li ćemo nekada uspeti da dođemo do razumevanja među dvema nacijama. Pitanje je šta ćemo raditi sada“, dodao je on.

Tilerson je naveo da su Tramp i Putin imali „vrlo pouzdanu i dugotrajnu razmenu mišljenja o ovom pitanju“.

 „Predsednik se u više navrata obratio predsedniku Putinu povodom intervenisanja Rusije. Predsednik Putin je negirao takvo intervenisanje, kao, čini mi se, i u ranijim prilikama“, dodao je Tilerson.

„Dogovorili smo se da nastavimo diskusiju o tome kako možemo da dobijemo od ruske vlade garanciju da ne namerava i da se neće mešati u naše poslove u budućnosti i kako da stvorimo okvire u kojima ćemo moći na neki način da procenimo šta se događa u sajber-prostoru i koga pozvati na odgovornost. I ovo pitanje je, definitivno, šire od odnosa Rusije i SAD“, dodao je Tilerson.

PRIMIRJE U SIRIJI OD 9. JULA, ASAD I DALjE NEPOŽELjAN ZA SAD
Američki državni sekretar je naveo i da su ruski i američki predsednik razgovarali o tome gde je još u Siriji moguće obrazovati zone deeskalacije, pored četiri u kojima će biti utvrđen prekid vatre.

Ranije je saopšteno da su Rusija i SAD spremne da objave primirje na jugozapadu Sirije počev od nedelje, 9. jula.

 „Mi ne vidimo nikakav dugi politički mandat za (predsednika Sirije Bašara) Asada i njegovu porodicu. Jasno smo to dali do znanja svima, pa i u diskusiji s Rusijom. Ne mislimo da Sirija može da dobije međunarodno priznanje, čak i ako bude uspešno radila u okvirima političkih procesa na međunarodnoj pozornici. Međunarodna zajednica neće se složiti sa Sirijom pod upravom režima Asada“, izjavio je Tilerson.

„Da bi dobila priznanje, kako u oblasti bezbednosti, tako i u ekonomiji, mi zaista molimo da pronađu novog lidera“, rekao je Tilerson.

Izvor Sputnjik, 07. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u