BIVŠI ŠEF UNMIKA: VREME JE ZA SMENU POLITIČKIH ELITA NA KOSOVU

Jesen Petersen je u intervjuu za prištinski list „Zeri“ rekao da je srećan što...

Jesen Petersen je u intervjuu za prištinski list „Zeri“ rekao da je srećan što je „Kosovo već nezavisno“, a razočaran izostankom rezultata borbe protiv korupcije

Nekadašnji šef Unmika na Kosovu i Metohiji Soren Jesen Petersen izjavio je da su građani na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna glasali za promene, i da je došlo vreme za promenu političke elite ili da, kako kaže, aktuelna promeni svoje političke prioritete.

Jesen Petersen je u intervjuu za prištinski list „Zeri“ rekao da je srećan što je „Kosovo već nezavisno“, a razočaran izostankom rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Mandat Jesena Petersena na Kosovu i Metohiji bio je u vreme kada je lider Alijanse za budućnost Kosova i aktuelni kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija tereti za ratne zločine, bio premijer u koaliciji sa strankom tadašnjeg predsednika Ibrahima Rugove.

Danas, mnogo godina kasnije, kada je Haradinaj ponovo kandidat za kosovskog premijera, bivši šef Unmika o njemu ne želi da priča, ali ukazuje da je došlo vreme da Kosovo promeni političku elitu ili da ova aktuelna promeni svoje političke prioritete.

Jesen Petersen kaže da žali zbog toga što se i danas, 10 godina od „kosovske nezavisnosti“, na Kosovu i Metohiji govori o istim problemima – korupciji, vladavini prava, nezaposlenosti….

Petersen, inače profesor na bolonjskom Univerzitetu „Džon Hopkins“, kaže da Kosovo sada mora da formira stabilnu vladu, koja će konačno raditi u interesu građana, a ne u korist ličnih i partijskih interesa.

Petersen nije isključio mogućnost da će podizanje optužnica Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK proizvesti napetosti na KiM, ali je istakao da odluke tog suda moraju da budu poštovane.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 11. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u