PREDSTAVLjEN ZBORNIK RADOVA „PREISPITIVANjE SREBRENICE…“

Pavić: Da Srebrenice nije bilo, izmislili bi je U Beogradu je danas predstavljen zbornik...

Pavić: Da Srebrenice nije bilo, izmislili bi je

U Beogradu je danas predstavljen zbornik radova „Preispitivanje Srebrenice: Zbornik radova sa naučno-stručnih skupova o Srebrenici 2015. i 2016. godine“ u kome su sažeti naučno-stručni radovi s ciljem da događaji u Srebrenici prestanu da budu zloupotrebljavani kao alibi za agresiju širom svijeta.

Profesor Nenad Kecmanović rekao je da je Zapadu Srebrenica alibi za nasilje nad Srbima, a genocid im je potreban da bi opravdali NATO bombardovanje Srbije i Srpske uz zaobilaženje UN, rušenje i izručenje Haškom tribinalu Slobodana Miloševića, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, oduzimanje nadležnosti Srpskoj.

Na predstavljanju zbornika, Kecmanović je naveo da je, zahvaljujući Zapadu kojem je bio potreban alibi za sve što je uradio na ovim prostorima i konkretno srpskom narodu, Srebrenica postala i „svjetsko svetilište“.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je postala osnivačka žrtva položena u temelje bošnjačke nacije i ono što je za Hrvate, na primjer, „Križni put“, a za Srbe Kosovski boj i mnoge velike bitke izvojevane u istoriji.

„Sam Alija Izetbegović je govorio o Srebrenici kao o žrtvi koju svi narodi moraju da plate. Otud preuveličavanje žrtava i krivo fabrikovanje Srebrenice“, ukazao je Kecmanović.

On je konstatovao da je Zapad blizu cilja da zatvori istinu u neki od svojih sefova.

„Mora da ih tajne strašno optužuju kada ih toliko kriju“, rekao je Kecmanović.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je satanizacija Srba zbog Srebrenice iskonstruisana da bi bili zanemareni zločini koji su nad srpskim narodom u Podrinju počinjeni tokom rata devedesetih, ali i u cijelom 20. vijeku.

„Nemoguće je da za ubistvo 3.000 Srba u Podrinju niko nije odgovarao. Doktor Zoran Stanković i ja smo bili na obdukcijama. Činjeni su stravični zločini. To se mora stalno isticati. Moramo da stanemo sa političkim ustupcima i da se izborimo za istinu i našu slobodu, a naša sloboda je Republika Srpska“, rekao je Pavlović i naglasio da je istina najjače oružje u rukama Srba.

On je naveo da postoje brojni Bošnjaci, učesnici takozvanog „Marša mira“, koji su spremni da govore o okolnostima svog povlačenja i okolnostima pogibije svojih sunarodnika.

Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture, koji je jedan od saizdavača Zbornika, rekao je da ovakvi zbornici predstavljaju način da ne bude zacementirana zvanična istina o Srebrenici, karakteru zločina i navodnom broju stradalih.

„Da nije bilo Srebrenice oni bi je izmislili. Srebrenica im je bila potrebna. Istina o onome što se stvarno desilo u Srebrenici doprinela je da Rusija preko Vitalija Čurkina u Savetu bezbednosti UN 2015. godine spreči donošenje Rezolucije o Srebrenici. Mi moramo nastaviti sa borbom za istinu i stalno praviti napore da se laž cenzuriše“, poručio je Pavić.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, jednog od saizdavača Zbornika, rekao je da Zbornik sadrži i dijelove memoara portugalskog generala Karlosa Martinsa Branka koji je tokom dešavanja u Srebrenici bio zamjenik šefa vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH, a koji je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

„On je pojasnio da bi Vojska Republike Srpske, da je postojala genocidna namjera, zatvorila srebreničku enklavu tako da niko ne bi mogao da pobjegne, a ne ostavila koridore za povlačenje Bošnjaka prema sjeveru i zapadu i isplanirala prevoz za 17.000 žena, staraca i djece od kojih su mnogi kao izbjeglice pobjegli i proveli nekoliko godina u Srbiji“, naveo je Cicović.

On je naglasio da će Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i ubuduće prihvatati pozive za saradnju na projektima kao što je ovaj zbornik, jer samo istina o prošlosti može biti čvrst oslonac za siguran, slobodan i na pravu i pravdi zasnovan život u miru, što je interes Srpske.

Direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda koji je izvršni izdavač Zbornika Veljko Đurić Mišina rekao je da ga je prilikom obilaska Potočara šokirao znatno manji broj nišana nego što je očekivao, s obzirom na navodni broj sahranjenih, ali i poruka na jednom od centralnih nišana.

„Na tom nišanu stoji… `u ime Boga, samilosnog, samilosnog.. Molimo te Bože svemogući neka tuga postane nada, neka osveta bude pravda`. Razmislite o ovoj rečenici i šta ta poruka znači. Ja znam šta znači, a razmislite i vi“, rekao je Mišina na prezentaciji zbornika u Medija centru i dodao da će Muzej žrtava genocida nastaviti da se naučno i činjenično bavi pitanjem Srebrenice.

Zbornik radova „Preispitivanje Srebrenice: Zbornik radova sa naučno-stručnih skupova o Srebrenici 2015. i 2016. godine“ zajedničko je izdanje Muzeja žrtava genocida u Beogradu, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Fonda strateške kulture iz Moskve.

Izvor RTRS, 10. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u