RAMA: SRBIJA ĆE DOBIJATI GAS PREKO KOSOVA

Rama je naveo da je ta strategija bazirana na projektu TAP, koji bi trebalo...

Rama je naveo da je ta strategija bazirana na projektu TAP, koji bi trebalo da bude završen 2019. godine

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je na Svetskom kongresu nafte u Istanbulu da očekuje da će Srbija dobijati gas preko Kosova, zahvaljujući proširenju gasne mreže iz Albanije koja je deo Transjadranskog gasovoda, prenosi danas Koha ditore.

Rama je u govoru na skupu u Istanbulu rekao da očekuje da će proširenje međunarodne gasne mreže iz Albanije uključiti Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a preko Kosova – i Srbiju.

Rama je naveo da je ta strategija bazirana na projektu TAP, koji bi trebalo da bude završen 2019. godine.

Gasovod TAP bi trebalo da transportuje prirodni gas iz nalazišta Šah Deniz u Azerbejdžanu do Evrope. Dugačak 870 kilometara, TAP će se povezati sa Transanadolijskim gasovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici, a planirano je da ide od grčke granice preko Albanije do Italije, po dnu Jadranskog mora.

Rama je rekao da se nada da će i Evropska unija podržati širenje TAP-a u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu i u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sinoć je, po povratku sa Svetskog kongresa o nafti u Istanbulu, najavio da će, zahvaljujući Turskom toku, Srbija postati tranzitna zemlja za gas, a da će „prištinske vlasti“ prihvatiti da se snabdevaju gasom iz Srbije.

Izvor Beta, 11. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u