ŠTA O NjIHOVOM SUSRETU KAŽU NEPRIJATELjI PUTINA I TRAMPA

DMITRIJ DROBNjICKI Izgleda da se ipak dogodilo nešto dobro čim o samitu loše govore...

DMITRIJ DROBNjICKI

Izgleda da se ipak dogodilo nešto dobro čim o samitu loše govore i pišu CNN, The New York Times i njima slični

Došlo je konačno do prvog susreta Vladimira Putina i Donalda Trampa. Pre približno pola godine, kada je počinjalo formiranje nove američke administracije, voditelj jednog moskovskog telekanala je u emisiji u kojoj sam učestvovao izgovorio važnu rečenicu: „Ako o tim ljudima (a imao je u vidu kandidature Džona Boltona i Rudija Đulijanija za šefa diplomatije SAD) loše piše Huffington Post, onda to gotovo sigurno znači da zaslužuju poverenje“.

Umesto The Huffington Post mogli su biti pomenuti The New York Times, The Washington Post, Politico, Time, The New Yorker, CNN, NBC, ABC itd. A gde je još mejnstrim štampa Velike Britanije i kontinentalne Evrope. Duže od pola godine većina medija nalazi se u permanentnom ratu sa 45. predsednikom SAD. Čim on napravi pola koraka na putu realizacije svojih predizbornih obećanja, na njega se odmah bacaju blatom i proglašavaju ga neuračunljivim.

Samo kada počne da čini nešto blisko vašingtonskom establišmentu – na primer, da lansira „tomahavke“ po vladinom vojnom aerodromu u Siriji – o njemu počinju da pišu i govore neutralno. Ponekad i pozitivno. Ali to je retkost.

Eksperti Evrope i Amerike već mesecima gaje nadu da će Tramp biti „pripitomljen“ i da će konačno postati „normalan republikanski predsednik“, koji će raditi ono što se od njega i očekuje – obuzdavati Rusiju i „svrgavati po celom svetu diktatore“, kao što je 2012. obećavao Mit Romni. Ruski eksperti su takođe bili laki na tvrdnjama da se u odnosima SAD i Rusije nikad ništa neće promeniti. Mi smo neprijatelji i tačka. A „ovaj Tramp“ jedna je „velika obmana“.

Istina je, mi saveznici nikad nećemo postati. A Donalda će – šta da se radi – prisiliti da čini ono protiv čega je istupao na svojim predizbornim mitinzima. Establišment – odnosno „vašingtonska močvara“, kako ga je nazivao sam Tramp – jači je od njega. Uostalom, dosta je iluzija sa naše strane.

IZGLEDA DA NIJE SVE PROPALO
Pola godine su zapadni mediji neizbežni lični susret Putina i Trampa unapred proglašavali „toksičnim“. Pola godine su i ruski mediji proglašavali taj susret za „ne naročito važan“. A nekoliko nedelja pred samit američka i evropska štampa na sve načine su umanjivale značaj ličnog kontakta dvojice predsednika. Tvrdile su da su pitanja globalne promene klime i svetske trgovine neuporedivo važnija. Koga su pokušavali da obmanu?

Svet nije želeo da sluša ništa ni o klimi ni o takozvanim sporazumima o „slobodnoj trgovini“. Svet je želeo „istorijsko rukovanje“ i „grandiozni razgovor“ (ovaj uzvišeni epitet pripada samom Trampu).

I evo: konačno je do susreta Trampa i Putina došlo. Po mojoj proceni, prvi praktični rezultati pregovora dvojice lidera pokazaće se, u najboljem slučaju tek na jesen. Ako su Putin i Tramp zaista uspeli da se o nečemu dogovore – a pogotovo ako nisu uspeli da se dogovore – svet će to saznati u septembru ili novembru. Po direktnim i indirektnim znacima.

putintramp07Prvo podvlačenje crte ispod najvažnijeg razgovora 2017. ipak se već može napraviti. Ne po prvim komentarima u štampi niti po ocenama diplomata, već po reakcijama njihovih neprijatelja. Pokazana faktička solidarnost predsednika Rusije i SAD – i povodom klime, i po davanju prednosti bilateralnim kontaktima – istinski je razbesnela liberalne zapadne medije: u „podudarnosti držanja“ dvojice predsednika namirisali su „zaveru autoritarnih lidera“.

Šta tek da se kaže o preliminarnom sporazumu o Siriji. Taj dogovor su mnogi američki mediji otvoreno nazvali izdajom. A dogovor o formiranju međudržavne grupe za sajberbezbednost proglašen je za „potpuni gubitak pozicija“ i još jedan „indirektni dokaz o ruskom mešanju“ (u američke predsedničke izbore 2016).

Da su američki liberalni mediji o Trampovom susretu sa Putinom pisali i da pišu u neutralnim tonovima, tada bi na rusko-američko zbližavanje mogao da se stavi krst. Kao i na promene na Zapadu. A ovako: izgleda da nije sve propalo.

VLAD PROBURAZITELj
CNN je u držanju američkog predsednika video, ako ne glupost, a ono – izdaju. Posle susreta u Hamburgu, objavio je članak pod naslovom Putin očarao još jednog američkog predsednika. Iako mu ne cvetaju ruže, možda i zato što ga Tramp naziva „fabrikom lažnih vesti“, CNN je objavio da su se predsednici Russke Federacije i SAD „dogovorili da guše svako svoju slobodnu štampu“. Čak i da je Putin, kada je video brojne novinare u Hamburgu, došapnuo Trampu: „Evo, ovi na tebe nasrću“.

Drugi „svetionik slobodne štampe“ – The New York Times – ispalio je nekoliko plotuna po Putinu i Trampu. Tri njegova članka imala su ove naslove: Vlad koji je proburazio Trampa; Tramp je dao Putinu tačno ono što je on od njega očekivao i Rusija likuje posle susreta Trampa i Putina.

Likuje? Uistinu? Članak o „Vladu proburazitelju“ otvorena je aluzija na grofa Drakulu, a posvećen je uglavnom Trampovom savetniku Stivenu Benonu i drugim „nepopravljivim nacionalistima“ u aparatu Bele kuće. Fabula članka, čiji je autor gospođa Maurin Daud, pozajmljena je iz dela Brema Stokera, a sugeriše da su „posrnuli“ američki političari sami krivi što ih je sablaznio „knez tame“.

U magazinu Time pojavio se članak Sajmona Šustera pod naslovom Kako su Vladimir Putin i Donald Tramp uništili moralni autoritet samita G-20. Ovaj biser verovatno ima smisla citirati: „Od momenta kad su se lideri G-20 prvi put sreli 2008. godine, oni su svoje skupove koristili uglavnom za razmatranje finansija, trgovine i stanja globalne ekonomije. Ali grupa je ponekad ta pitanja ostavljala po strani da bi upozoravala na pravila pristojnosti… Takva je bila reakcija na odluku Rusije da okupira teritoriju Ukrajine 2014. godine. Već u novembru te godine je oko polovine članova kluba G-20 uvela sankcije protiv Rusije i naterala Putina da se na samitu oseća izopštenim“. Šuster je još dodao: „Ovakav ostrakizam je u Hamburgu bilo teško i zamisliti… Lideri ,dvadesetorke’ su se izdelili na neprijateljske tabore. Niko od njih više nema ni moralnog autoriteta ni političke volje da osuđuje kolege za kršenje opštih pravila“.

putintramp09aKada se dogodila ova „katastrofa“? Da nije možda još 2003, dakle pre formiranja G-20, u vreme upada SAD u Irak pod izmišljenim izgovorom? Ili da nije 2011, kad je razarana državnost Libije?

Šuster piše: „Nikad to nije bilo toliko očigledno kao za vreme susreta Putina sa američkim kolegom Donaldom Trampom. Mada su tajne službe SAD i Evrope došle do zaključka da se Rusija mešala u američke izbore… i, po svemu sudeći, nastavila tu aktivnost kasnije po celoj Evropi, Tramp je izgleda rekao Putinu da je vreme da se prošlost prepusti prošlosti“.

HISTERIJA IPAK JAČA OD RAZUMA
Ah, evo kada su se moralne norme urušile. Ne može se reći da se svi američki mediji prema „neočekivanom dugom“ susretu Putina i Trampa postavili potpuno negativno. Autoritativni spoljnopolitički magazin The National Interest objavio je nekoliko interesantnih i prilično nepristrasnih analitičkih tekstova. Agencija Reuters priznala je da rusko-američki dogovor o prekidu vatre u zoni deeskalacije na jugozapadu Sirije ima solidne šanse da uspe, a u listu Real Clear Politics pojavio se redakcijski članak o „dobrom startu budućih pregovora između Rusije i SAD“. Telekanal Fox News je tokom trajanja samita u Hamburgu davao prilično objektivnu sliku događanja, dajući reč i „jastrebovima“ i realistima. Poznata konzervativna publicistkinja Lora Ingram dosledno je branila tezu da za SAD ne postoji nikakva razumna alternativa dijalogu sa Rusijom.

Histerija je ipak nadjačala glas razuma. Spoljnopolitički časopis Foreign Policy se konačno i bespovratno priključio kohorti antiruskih i antitrampovskih medija. Evo samo tri naslova sa sajta Foreign Policy: Tramp je neprijateljima Amerike u Rusiji dao prednost nad prijateljima u Evropi; Tramp je od Amerike napravio đaka dvojkaša i Saopštenje dvadesetorice o klimi može produbiti izolaciju SAD.

putintramp09Da ponovim sopstvenu procenu: koliko je zaista bio plodotvoran „grandiozni susret“ Putina i Trampa, moći će da se zaključuje za najmanje dva meseca. Međutim, histerična reakcija liberalnih medija na taj susret govori mnogo: izgleda da se ipak (mada to mogu samo da pretpostavljam) dogodilo nešto dobro, čim o samitu loše govore i pišu CNN, The New York Times i njima slični. Dakle, živi bili pa videli.

 

Fakti

Svet
Pratite nas na YouTube-u