HAN: EU ĆE U ZAPADNI BALKAN ULOŽITI MILIJARDU EVRA

Berlinski proces osim političke dimenzije, u čijoj osnovi je revitalizacija međuvladinih odnosa i rešavanje...

Berlinski proces osim političke dimenzije, u čijoj osnovi je revitalizacija međuvladinih odnosa i rešavanje preostalih otvorenih pitanja, ima i sve snažniju ekonomsku dimenziju

Brisel želi da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, a jedan od ključnih razloga za to je da se mladi ljude zadrže u svojim zemljama i ne napuštaju ih, poručio je danas u Trstu evropski komesar za politiku proširenja i susedstva Johanes Han.

Govoreći na Samitu lidera „zapadnobalkanske šestorke“, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, Han je rekao da bi to smanjilo tenzije iz prošlosti, a zadatak politike je, kazao je, da obezbedi okvir, dok je odgovornost za ekonomsko povezivanje na poslovnoj zajednici.

Istakavši važnost regiona Zapadnog Balkana sa 20 miliona potrošača za ekonomiju EU, Han je rekao da je u proteklih 10 godina razmena između EU i država regiona bila 44 milijarde evra, te dodao:

— Ovde smo da vidimo šta je do sada učinjeno u okviru Berlinsklog procesa, kao i da utvrdimo dalje zadatke. Ono na čemu moramo raditi je da mladi ljudi ostanu u regionu. To je način da se uklone sve tenzije iz prošlosti i kreiraju uslovi za njihov ostanak kako bi delili znanje među sobom.

Važno je, kazao je Han, da se ekonomije povezuju jer će to doprineti bržoj integraciji ovog dela Evrope u EU.

— Politika samo stvara okvire, a zadatak poslovne zajednice je da radi na konkretnom povezivanju – rekao je evropski komesar.

MILIJARDU EVRA ZA REGION
On je naveo da EU želi da u narednim godinama investira oko milijardu evra u zemlje Zapadnog Balkana, kao i da će danas biti potpisan Sporazum o transportu, što znači da će se zemlje Zapadnog Balkana povezati sa transportnim zakonodavstvom Evropske unije. To će, kazao je Han za „Dojče vele“, regionu doneti ekstremne privredne impulse.

— Zaključićemo čitav niz projekata na području transporta, odnosno energije u ukupnoj vrednosti od oko 200 miliona evra, što će na kraju aktivirati ukupne investicije od oko 540 miliona evra. I, što je posebno važno, stvorićemo pretpostavke za novo regionalno ekonomsko područje koje bi trebalo da podstakne trgovinu unutar regiona, koja nije najbolje razvijena, a ima potencijala – rekao je Han.

PUNO OBEĆANjA, ALI KADA DOĐE DO SPROVOĐENjA…
Prema njegovim rečima, iako su to dobre vesti, problem je, kada se radi o regionu Zapadnog Balkana, ažurno sprovođenje dogovorenog.

— Ima puno potvrđivanja, puno obećanja, ali kada dođe do sprovođenja onda se tu mora demonstrirati i određena doza tvrdokornosti, mora stalno da se kontroliše kako stvari napreduju. Ali to je naša sudbina i mi smo se na to navikli – istakao je evropski komesar.

On je istakao i važnost vladavine prava jer, kako je objasnio, niko neće da investira svoj novac ako ne može da se osloni na to da pravosuđe funkcioniše.

Evropski komesar Johanes Han kazao je i da su za zemlje regiona od danas obezbeđena dodatna sredstva od 220 miliona evra, i da ih EU priprema za dan kada će postati deo jednog ekonomskog sistema Unije. Ovaj novac je, kazao je on, namenjen za oko 6.000 komapnija u regionu.

— Oni koji misle da je ova ideja povezivanja zemalja, da to može da omete te zemlje ka EU, ponavljam, suprotno je. Pripremamo region za buduće jedinstveno tržište – istakao je Han, koji se danas u kraćem razgovoru zadržao i sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović.

TRST – SUPERMARKET ZA ZAPADNI BALKAN
Gradonačelnik Trsta Roberto Dipiaža je podsetio da je taj grad bio „supermarket“ za zemlje Zapadnog Balkana, dok je Mikele Skanavi iz Italijanske trgovinske agencije ICE istakao da je trgovinska razmena između Italije i regiona 7,5 milijardi evra – četiri milijarde čini izvoz u balkanske zemlje, a uvoz u Italiju je oko 3,5 milijardi.

— Rekao sam našoj diplomatiji da ovaj Samit i poslovni sastanci ne smeju da budu samo želje već da se mora proizvesti konkretan rezultat. U našem nacionalnom interesu je da se zemlje Zapadnog Balkana priključe Evropskoj uniji – istakao je Skanavi.

Protekcionizam i zatvaranje granica, rekao je, nije rešenje, i naglasio da će samo integracijama da se sačuva mir i stabilnost u regionu.

DRAGI GRAĐANI…
Šef italijanske diplomatije Anđelino Alfano kaže da je uveren da „zemlje Zapadnog Balkana mogu doprineti izgradnji sigurnije Evrope“.

— Naš je glavni cilj preneti jasnu poruku našim partnerima u regionu i njihovim građanima: dragi građani Zapadnog Balkana, vaše je mesto u Evropi, nema boljeg mesta od Evrope – rekao je Alfano.

Inače, komesar Han je nedavno spomenuo izjavu predsednika EK Žan Klod Junkera, koji je na početku svoga mandata rekao da proširenja za vreme aktualne Evropske komisije neće biti.

Pojasnio je da je to zbog tehničke strane pristupnih pregovora jer nije realno da ijedna zemlja završi pregovore do 2019. do kada traje mandat ove komisije, ali da nije isključeno da se neka priključi EU u u mandatu sledeće, od 2019. do 2024.

RAZGOVORI O INFRASTRUKTURI, GRAĐEVINARSTVU, INOVACIJAMA…
Poseban kvalitet, istakli su učesnici, ovom prepodnevnom delu biznis foruma daje učešće poslovne zajednice, 70 kompanija iz celog regiona, koje imaju B2B razgovore po sektorima, uglavnom je reč o infrastrukturi, građevinarstvu, inovacijama, energetici i zaštiti životne sredine.

Od samita u Trstu očekuje se pozitivan napredak u integracionim procesima Zapadnog Balkana i EU gde su se za istim stolom, po četvrti put u okviru procesa započetog u Berlinu 2014. godine, našli lideri zapadnobalkanske šestorke, predstavnici institucija EU i zvaničnici šest zemalja članica EU – Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Slovenije i Italije.

Suština i cilj Berlinskog procesa i inicijative nemačke kancelarke Angele Merkel u najkraćem su: stabilnost, ekonomski prosperitet i evropski put regiona kroz čvršće međusobno povezivanje, jačanje regionalne saradnje, kao osnove procesa stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji i regionalni razvoj realizacijom sasvim konkretnih zajedničkih infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata.

JAČANjE SVESTI O POTREBI SARADNjE U REGIONU
Ni jedna diplomatska inicijativa na Zapadnom Balkanu nije toliko kao Berlinski proces doprinela jačanju svesti o potrebi saradnje u regionu, čvršćeg ekonomskog, infrastrukturnog i poslovnog, povezivanja i njegovog značaja za ekonomski rast i razvoj, unapređenje konkurentosti naših privreda i evropsku perspektivu zapadnobalkansih ekonomija, ocenjeno je u Trstu.

U tom smislu, Berlinski proces osim političke dimenzije, u čijoj osnovi je revitalizacija međuvladinih odnosa i rešavanje preostalih otvorenih pitanja, ima i sve snažniju ekonomsku dimenziju.

Ona bi, uz bolje saobraćajno povezivanje, trebalo da, kroz regionalne ekonomske integracije i konkretne projekte, stvori uslove za više trgovine, investicija i novih radnih mesta u regionu.

Tome će dodatno doprineti realizacija Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor čije se usvajanje očekuje na Samitu u Trstu i u čijem kreiranju su učestvovale i članice Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Izvor Tanjug/Blic, 12. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u