MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE POZVANE NA SUĐENjE U SLUČAJU „DRŽAVNI UDAR“

Uz molbu da pažljivo prouče navedene informacije, advokat je takođe zatražio da se ambasade...

Uz molbu da pažljivo prouče navedene informacije, advokat je takođe zatražio da se ambasade i međunarodne organizacije prijave sudu radi praćenja suđenja

Advokat Miroje Jovanović, branilac lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića u slučaju poznatom pod imenom afera „državni udar“, uputio je diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori informacije o nezakonitostima u radu državnih organa u navedenom procesu.

Uz molbu da pažljivo prouče navedene informacije, advokat je takođe zatražio da se ambasade i međunarodne organizacije prijave sudu radi praćenja suđenja – glavnog pretresa, koji je zakazan za 19, 20 i 21. jul 2017. godine u 9 časova.

Informacije pravnog zastupnika lidera DF-a, Miroja Jovanovića, upućene su na adrese ambasada (ruske, britanske, italijanske, hrvatske, francuske, austrijske, kineske, njemačke, SAD-a, Srbije), kao i diplomatskim misijama (OEBS, Evropske komisije, Amnesti internešnal…).

Kako je navedeno u dopisu, ovo što je prezentovano samo je mali djelić obimne dokumentacije koju posjeduje odbrana i koja je predata sudu, i samo deseti dio zloupotreba pravosuđa u konkretnom slučaju iz kojih se vidi da se radi o potpuno montiranom procesu.

U predmetnom obraćanju diplomatskom koru je navedeno da se vrše brojne zloupotrebe i nezakonitosti u vezi predmetnog procesa, između ostalog da se vrši nadzor nad komunikacijom optuženih i njihovih advokata; da se oduzimaju putne isprave optuženima na osnovu takvog nadzora advokatske komunikacije; da cjelokupni spisi predmeta još uvijek nisu dostavljeni odbrani; da je predsjednik Vlade Crne Gore prije donošenja sudske odluke o potvrđivanju optužnice, konstatovao da je odluka već donijeta; da se selektivno određuje mjera pritvora u odnosu na optuženog Čađenovića i npr. optuženog Jovanović Miloša (koji je na slobodi, na teritoriji strane države); da se vrši fizičko povređivanje pritvorenog Čađenović Mihaila, i odbijaju zahtjevi odbrane za dostavu medicinske i druge dokumentacije; te da se postupak većim dijelom zasniva na svjedočenju svjedoka-saradnika Saše Sinđelića (koji je na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog teškog ubistva u Hrvatskoj 2002. godine; da postoje dokazi dostavljeni od strane odbrane da su Viši sud u Podgorici i SDT pokušali da mimo postupka sakriju identitet Saše Sinđelića, mijenjajući mu lično ime, da je to lice teško psihički bolesna osoba, što je verifikovano vještačenjima koja su dostavljena sudu; da je on dugogodišnji saradnik tajnih službi, što je dokumentovano u spisu predmeta; da on poznaje Specijalnog državnog tužioca 15 godina, što je takođe dokumentovano; da je „svjedok“ dao iskaz suprotno evidencijama i zvaničnim ispravama – što je od strane odbrane dokumentovano u spisima predmeta; da se Saša Sinđelić bavi međunarodnim krijumčarenjem oružja (što je dokumentovano od strane Interpola u spisu).

OPRAVDANA BOJAZAN ZA LIČNU BEZBJEDNOST JOVANOVIĆA
„Ponavljam vam da kao branilac, izražavam opravdanu bojazan u ličnu bezbednost, kao i bezbednost komunikacije koju obavljam u konkretnom predmetu, te molim da primite na znanje mogućnost teže povrede mog fizičkog i psihičkog integriteta, te ugleda i drugih prava ovog branioca, sve u vezi sa gore opisanim sudskim procesom. Molim da primite k znanju ovu informaciju, te da me u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima kontaktirate, te da se prijavite za praćenje sudskog postupka“, istakao je advokat Jovanović u dopisu diplomatskim predstavništvima.

Izvor In4s, 12. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u