AMERIKAN SPEKTEJTOR: POLITIKA SAD U BOSNI SLEDI SOROŠEVSKU INERCIJU

Umesto da daje nepristrasne savete, Ambasada SAD u Sarajevu redovno se ponaša nametljivo prema...

Umesto da daje nepristrasne savete, Ambasada SAD u Sarajevu redovno se ponaša nametljivo prema liderima u ovoj zemlji i njenim građanima

Politički magazin „Amerikan spektejtor” analizirao je način na koji su milijarder Džordž Soroš i njegova Fondacija za otvoreno društvo postepeno preuzeli institucije američke spoljne politike na Balkanu.

Magazin upozorava da diplomate SAD nastavljaju da se ponašaju u 2017. godini kao da je ovo deveta godina mandata bivšeg predsednika Baraka Obame, iako je novi predsednik Donald Tramp kritikovao intervencionističku politiku Vašingtona.

U tekstu se naglašava da je levičarska orijentacija američke politike posebno apsurdna u BiH, gde postoje tri etničke grupe sa snažnim verskim identitetom.

„Umesto da daje nepristrasne savete, Ambasada SAD u Sarajevu redovno se ponaša nametljivo prema liderima u ovoj zemlji i njenim građanima i promoviše nova prava seksualnih manjina dok istovremeno igra opasnu igru favorizovanja muslimanske zajednice nad Hrvatima i Srbima, na štetu svih“, navodi se u tekstu.

 „Spektejtor“ napominje da je, kao rezultat politike SAD i Evrope, radikalni islam dobio utočište u BiH, Hrvati se potiskuju, a Srbi su u sve jačem savezu sa Rusijom.

U analizi se upozorava da je Trampova administracija, uz potencijalno tragične posledice, dala „dodatni kiseonik propaloj spoljnoj politici“ zadržavanjem Obaminih diplomata.

Takva indiferentnost prema ovom turbulentnom mestu nije mudra, naročito kada džihadistički teroristi, koji sada dolaze iz Iraka i Sirije, pokušavaju da se uklope u postojeća bezbedna utočišta u BiH, na pragu Evrope, piše američki magazin.

U tekstu se navodi da se podrivanje Dejtonskog sporazuma vrši od početka dve hiljaditih godina, kada je američka administracija posvetila skoro svu svoju pažnju Avganistanu, Iraku i Bliskom istoku.

Spektejtor“ napominje da je politika Obamine administracije, pod snažnim uticajem Soroša i njegove Fondacije, otvoreno antagonizovala Hrvate i Srbe i promovisala viziju Bošnjaka o unitarnoj državi koja je u suprotnosti sa decentralizovanim uređenjem iz Dejtona.

Ambasada SAD podržava brojne programe kojima se kritikuju BiH i konzervativne tradicije njena tri naroda. U tekstu se posebno ukazuje na programe kojima je Obamina administracija podržavala prava LGTB zajednice u BiH.

„Ambasada SAD je u višestrukim konfliktima kada je reč o reprezentaciji, obrazovanju i ravnopravnom tretmanu tri naroda, umesto da ih umiruje, a naročito od dolaska aktuelnog ambasadora Morin Kormak“, ocenjuje američki politički magazin.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH opisana je kao „neka vrsta spoljnog diktatora sa ovlašćenjima da zaobilazi parlament, smenjuje javne zvaničnike i negira sudske odluke“.

„Zalaganje za unitarni, centralizovani sistem (sa nacionalnim obrazovnim programom) ide u korist Bošnjaka, koji su najbrojniji narod u BiH. To bi bilo poput zalaganja za ukidanje prava država i lokalnog obrazovanja u SAD u korist centralizovanog sistema kojim se upravlja iz Vašingtona“, piše „Spektejtor“.

Izvor Sputnjik/SRNA, 13. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u