BURNE REAKCIJE HRVATA NA SPOMENIK PUNIŠI RAČIĆU U CRNOJ GORI

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u...

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen obeležjima

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih poslanika u parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Spomen ploča u crnogorskom selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, „znamenitom narodnom poslaniku“ Puniši Račiću, koji je 1928. u skupštini ubio osnivača HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih poslanika Pavla Radića i Đuru Basaričeka, dok je još dvojicu – Ivana Granđu i Ivana Pernara – ranio.

„Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima, te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članu 10 Zakona o spomen-obeležjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić“, navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog veća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen obeležjima.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) takođe je reagovala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin, i pozvala je hrvatsku vladu da uputi hitno protestnu notu Crnoj Gori.

„Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča ‘znamenitom narodnom poslaniku’ Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskog naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske poslanike u beogradskoj skupštini 20. juna 1928. godine. Nad tim varvarskim činom i danas se grozi ceo civilizovani svet“, ističu iz HSS-a u saopštenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sećanja na Stjepana Radića i žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine i ističe da „ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vređa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u celini“.

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i ministarstva spoljnih i evropskih poslova zahteva da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika „krvniku i atentatoru Puniši Račiću“.

Izvor Hina/N1, 14. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u