DEMOKRATE U KONGRESU ZAHTEVAJU IZVEŠTAJ O RUSKO-SRPSKIM VOJNIM ODNOSIMA

Republikanci odbacili devet antiruskih amandmana demokrata, a prihvatili samo dva, među kojima je i...

Republikanci odbacili devet antiruskih amandmana demokrata, a prihvatili samo dva, među kojima je i dostavljanje izveštaja o rusko-srpskim vezama u oblasti odbrane

Dva politička donatora Demokratske partije SAD i jedan bivši saradnik izbornog štaba Hilari Klinton tužili su rukovodstvo izbornog štaba Donalda Trampa.

Kako je objavio Njujork tajms, tužba je podneta sudu u federalnom okrugu Kolumbija kojem pripada i Vašington.

Podnosioci tužbe tvrde da je rukovodstvo Trampovog štaba krivo za upade u njihov privatni život. Naveli su da su Trampovi saradnici iz štaba napravili dil sa Rusijom radi širenja, preko Vikiliksa, informacija koje su ukrali hakeri.

Imaju u vidu dokumente Nacionalnog komiteta Demokratske partije SAD koje je 22. jula 2016. objavio Vikiliks.

U suštini, tužbu vezuju za vlastitu tvrdnju da su objavljeni dokumenti sadržali podatke među kojima su bile i njihove adrese, datumi rođenja i brojevi kartica zdravstvenog osiguranja.

U tužbi se ne navode nikakvi dokazi da je rukovodstvo Trampove izborne kampanje bilo u zaveri sa Rusijom. Ali, traži saslušavanje svedoka i elektronske prepiske Trampovog štaba.

Ako sud prihvati tužbu, faktički će biti otvorena nova istraga o Trampovoj navodnoj „povezanosti sa Rusijom“.

U međuvremenu se dalje razbuktava vašingtonska bitka u čijem su epicentru optužbe na račun Rusije i pokušaji diskreditovanja Trampa i njegovog kursa.

Komitet Predstavničkog doma za poslovnička pitanja odbacio je devet amandmana demokrata na predlog vojnog budžeta za 2018. godinu. A svi ti amandmani su se ticali Rusije.

U suštini, republikanci blokiraju njihovo razmatranje i stavljanje na glasanje.

Jedan od odbačenih amandmana demokrata predviđao je osnivanje Nacionalnog centra za reagovanje na ruske pretnje.

Ali, propustili su amandmane demokrata kojima se traži da Kongresu SAD bude dostavljen izveštaj o „rusko-srpskim odnosima u sferi odbrane“, odnosno – obnova strategije Pentagona u oblasti sajber-bezbednosti sa dodatnom obukom pripadnika Oružanih snaga SAD da se „suprotstavljaju ruskoj propagandi i dezinformacijama“.

Izvor Fakti, 14. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u