FATALNA GREŠKA NOVE ENERGETSKE STRATEGIJE SAD [1]

F. VILIJAM ENGDAL Trenutno se iscrtavaju nove evropske linije podele duž ekonomsko-energetskih linija života...

F. VILIJAM ENGDAL

Trenutno se iscrtavaju nove evropske linije podele duž ekonomsko-energetskih linija života

Kad bi sažaljenje nečem vredelo, čovek bi bio u iskušenju da žali nesrećne Poljake. Aktuelni poljski lideri ponovo su navedeni – ovaj put opasnim vašintonskim lukavstvom – da postanu čvorište za prirodni gas Evropske unije, zamenjujući Nemačku i potiskujući Rusiju.

Poljaci kao da imaju sklonost da padaju na autodestruktivne projekte. To je bio slučaj 1939, kad je poljski ministar spoljnih poslova Jozef Bek sa Velikom Britanijom (kasnije i Francuskom) potpisao Poljsko-britanski sporazum o međusobnoj odbrani, verujući da će Britanija braniti suverenitet Poljske u slučaju nacističke invazije, da bi je kasnije podelili Hitler i Staljin, dok su se Britanija i Francuska ćuteći smeškale. Njihova agenda razlikovala se od poljske.

Isti slučaj se dogodio i kad su Poljaci, posebno Leh Valensa, verovali Reganovoj CIA i Nacionalnoj zadužbini za demokratiju. Solidarność, NVO u koju su CIA i Stejt department upumpavale milione preko Nacionalne zadužbine za demokratiju, izvela je Poljsku iz prstena sovjetske kontrole i gurnula je u vatru Džordža Soroša i njegovih Momaka sa Harvarda (Harvard Boys), uz slobodnotržišnu hiperinflaciju i pljačku najvrednijih nacionalnih resursa.

Sada, tokom poslednjeg svečanog prijema američkog predsednika Trampa u Varšavi, Poljaci su dali sve od sebe da prihvate američkog predsednika i poveruju u njegova obećanja da će od Poljske napraviti rivala prirodnom gasu koji Rusija izvozi u EU. U obraćanju na skupu „Inicijative tri mora“ u Varšavi Tramp je 6. jula prisutnim liderima poručio kako bi američke izvozne energente trebalo da prihvate kao alternativu zavisnosti od ruskog gasa.

„Inicijativa tri mora“ je mlitavi napor 12 država Centralne i Istočne Evrope da koordinišu međusobnu energetsku politiku. Tramp je svojoj poljskoj publici, očigledno referišući na Rusiju, poručio: „Dozvolite da budem jasan povodom jednog ključnog pitanja. SAD nikad neće koristiti energiju za ucenjivanje vaših država niti možemo dozvoliti drugima da to čine. Ne želite da imate monopol ili monopolski položaj“. Potom je dodao: „Privrženi smo obezbeđivanju vašeg pristupa alternativnim izvorima energije kako Poljska i njeni susedi nikad više ne bi bili taoci jednog i jedinog snadbevača“.

ENERGETSKO LNG [1] ČVORIŠTE?
Trampovo svraćanje u Varšavu na putu ka hamburškom samitu G-20 bilo je sračunato na održavanje poljskih snova da će ih SAD podržati u blokadi rusko-nemačkog gasovoda Severni tok-2, koji dnom Baltičkog mora povezuje Ust Lugu (Južno od Sankt Peterburga) i Grajfsvald, nemački grad na pola puta između Berlina i Hamburga, 80 kilometara udaljen od granice sa Poljskom. Poljaci su besni, i to ne samo zbog toga što će izgubiti tranzitne takse od Gasproma za cevovod koji kroz Poljsku prolazi preko Ukrajine. Oni žele da isteraju ruski Gasprom sa ogromnog i rastućeg gasnog tržišta Evropske unije. Upravo to je dugoročna agenda Trampove administracije. Na sastancima sa Poljskom vladom Tramp je razgovarao o LNG gasnoj infrastrukturi i ogromnim mogućnostima za uvoz LNG iz viškova američkog gasa iz škriljaca.

poljskalng03Američki gas iz škriljaca, koji se šalje specijalnim tankerima iz veoma ograničenog broja LNG terminala na Istočnoj obali i u Meksičkom zalivu, ne dolazi jeftino. Ovog juna prva američka isporuka prirodnog tečnog gasa stigla je u Poljsku iz Sabin pas postrojenja u Luzijani, koje se nalazi u vlasništvu kompanije Čenier enerdži. I nije stigla jeftino. Energetski stručnjaci procenjuju da je cena u poljskom LNG terminalu u Svinoujšću iznosila 5,97 dolara na milion britanskih termalnih jedinica (Bty). Isti gas se danas na američkom tržištu prodaje za tri dolara na milion Bty. Procenjuje se da gas koji Rusija prodaje Nemačkoj košta oko pet dolara na milon Bty. Poljaci manipulacijom Vašingtona bivaju nasamareni zbog svoje rusofobije.

NATO ENERGETSKA STRATEGIJA
Poljska strategija gradila se dugo vremena, uz podršku SAD i Atlantskog saveta. Već u 2014. Poljska je počela izgradnju LNG terminala u baltičkoj luci Svinoujšće, koji košta blizu milijardu dolara. Terminal može da primi pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, a traju pregovori da se taj kapacitet duplira. Ali to je zapravo samo prvi deo NATO strategije proterivanja ruskog gasa sa EU tržišta.

Njen cilj je da interkonektorskim povezivanjem Poljske, Litvanije, Ukrajine, Slovačke i Češke od Poljske napravi čvorište prirodnog gasa za Centralnu Evropu. To je deo takozvane „Inicijative tri mora“, koju su prošle godine formnirale Poljska i Hrvatska zbog usklađivanja energetskih strategija 12 zemalja koje izlaze na Jadransko, Baltičko i Crno more. Hrvatska vlada se takođe trudi da izgradi kontroverzni plutajući LNG terminal na jadranskom ostrvu Krk, uz veliko protivljenje opozicije u popularnom hrvatskom turističkom regionu Istri. Uz Poljsku i Hrvatsku, u inicijativu su uključene i Mađarska, Češka Republika, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Litvanija, Estonija, Letonija, Slovenija i Austrija. Gotovo svaka od tih država se trenutno oslanja na ruski prirodni gas.

Atlantski savet, vašingtonski think-tank se de facto bavi izradom NATO strategije, javni je pokretač „Inicijative tri mora“, čiji cilj je proterivanje ruskog gasa iz bivših komunističkih zemalja Istočne i Centralne Evrope. Ironično, Nemačka i druge zapadne EU zemlje podržavaju tekuću izgradnju Gaspromovog Severnog toka-2, što ih dovodi u konflikt sa poljskom „Inicijativom tri mora“.

trampvarsava04U maju je povodom strategije „Tri mora“ Atlantski savet održao konferenciju u Vašingtonu. Bivši Obamin šef nacionalne bezbednosti General Džejms Džons održao je ključni govor u kojem je naglasio strateški značaj za Trampovu administraciju da podrži „Inicijativu tri mora“ i energetsku „nezavisnost“ od ruskog gasa. On je naglasio da je cilj Inicijative da se smanji i eliminiše „čvrsta ruka Kremlja“ u evropskom energetskom sektoru. Trampov govor od 6. jula na samitu Inicijtive tri mora u Varšavi mogao je lako da bude – možda je i bio – napisan od strane samog generala Džonsa. Strateški geopolitički pravac Vašingtona ne pišu predsednici, bar ne otkad je CIA u novembru 1963. ubila Kenedija. Pravljenje energetskih čvorišta za veoma skupi američki LNG gas od Poljske i Hrvatske je vašingtonska geopolitička strategija protiv Rusije.

NOVE EVROPSKE LINIJE PODELE
Pored ruskog energetskog uticaja u istočnim i centralnim evropskim EU državama, Trampova gasna politika u Poljskoj i potencijalno Hrvatskoj je usmerena na podrivanje dominantnog uticaja Nemačke i Francuske u EU. Poslednje sankcije američkog Senata protiv Rusije direktno gađaju kompanije koje učestvuju u proširenju nemačko-ruskog cevovoda Severni tok-2, koji bi trebalo da prolazi kroz Baltik, zaobilazeći Poljsku. Ako ga Kongres usvoji a Tramp potpiše, tim zakonom će biti nametnute ozbiljne ekonomske sankcije evropskim kompanijama koje sarađuju sa Rusijom na energetskim projektima kao što je Severni tok-2.

Vlade Nemačke i Austrije su iz očiglednih razloga odmah izrazile žestoko protivljenje poslednjim potencijalnim američkim sankcijama. Nemački i austrijski ministri spoljnih poslova izdali su 15. juna neuobičajeno zajedničko saopštenje u kojem kritikuju SAD. U njemu se veoma snažnim rečnikom navodi da je „energetsko snadbevanje Evrope stvar Evrope, a ne SAD. Ne možemo prihvatiti… pretnju ilegalnim ekstrateritorijalnim sankcijama protiv evropskih kompanija koje učestvuju u razvoju evropskog energetskog snadevanja“. Austrija je 6. jula bojkotovala Trampov nastup na „Inicijativi tri mora“.

trampvarsava03Trenutno se iscrtavaju nove evropske linije podele duž ekonomsko-energetskih linija života. Konkretno, reč je o energiji prirodnog gasa. Sa jedne strane, tu je osovina Nemačke, Austrije, Francuske i drugih EU država koje su trenutno vezane za isporuke ruskog gasa. Sad se jasno pojavljuje i poljska osovina, koja je u savezu sa Vašingtonom. Kako će se ovo odvijati u narednim mesecima i godinama, imaće velikog uticaja na pitanje rata i mira, ne samo u Evropi.

__________
Napomena:

[1] LNG (Liquid natural gas) na engleskom jeziku je akronim za prirodni tečni gas.

Nastaviće se

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

 

New Eastern Outlook

https://journal-neo.org/2017/07/13/the-fatal-flaw-in-washingtons-new-energy-strategy/

Svet
Pratite nas na YouTube-u