VEČERNjI: NAJVEĆA PENTAGONOVA POČAST HRVATSKOJ OD 1995.

Jedan od glavnih motiva odlaska ministra u SAD, piše “Večernji list“ bio je razgovor...

Jedan od glavnih motiva odlaska ministra u SAD, piše “Večernji list“ bio je razgovor o nabavci američkih borbenih aviona

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sastao se ove nedelje sa američkim kolegom Džejmsom Matisom, koji je pohvalio hrvatsku operaciju “Oluja“.

Izjava da je ta vojna operacija izmenila tok istorije i da se danas o njoj uči u američkim vojnim školama kao o primeru dobro pripremljene i izvršene vojne akcije, brzo je iz Vašingtona obišla relevantne političke, vojne i diplomatske adrese, piše “Večernji list“.

Kako se navodi, od “pobedničke 1995.“ Hrvatskoj u američkom Pentagonu nije odana veća počast od one koja se dogodila tokom susreta američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa i potpredsednika hrvatske vlade Damira Krstičevića.

“Matis, jedan od najpoznatijih zapovednika američke vojske, ratnik i bivši general, Krstičevića je dočekao kao kolegu koji je takođe bio ratnik i bivši je general, uz to školovan na američkom Vojnom koledžu“, navodi se u tekstu.

Krstičević, naravno, kako se navodi, nije mogao ostati diplomatski suzdržan, a posebno je bio ponosan kada je Matis izrekao još jednu “jaku rečenicu“, da je “Hrvatska mala zemlja, ali se bori znatno iznad svoje kategorije”.

Nakon što je još javno iskazao i potporu SAD Hrvatskoj u nabavci novog borbenog aviona naglasivši njegovu važnost i sposobnosti, poseta ministra Krstičevića se “već nakon prvog dana mogla oceniti obavljenom“.

Jedan od glavnih motiva odlaska ministra u SAD, piše “Večernji list“ bio je razgovor o nabavci američkih borbenih aviona, a da je taj posao već odmakao videlo se i po tome što je u četverodnevni Krstičevićev program iznenada “uletela” i poseta firmi proizvođaču “zanimljivih“ F-16.

Ministar Krstičević potvrđuje da je hrvatska strana pri nabavi eskadrile “naišla na puno razumevanje i potporu američkog ministra obrane”.

Izvor Večernji list/B92, 14. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u