„NAGLO UBRZANjE“: MAKEDONIJA U NATO ZA TRI MESECA?

Jedan visoki evropski diplomatski izvor je otkrio da Vašington forsira da pitanje prijema Makedonije...

Jedan visoki evropski diplomatski izvor je otkrio da Vašington forsira da pitanje prijema Makedonije u zapadnu vojnu alijansu bude rešeno u naredna tri-četiri meseca

Amerikanci i njihova vojna alijansa (NATO) žure i sve više „dodaju gas“.

Nakon što su prijemom Crne Gore u NATO Srbiju geostrateški odsekli od Jadrana i sigurne pomorske veze sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama – sada nastoje da sa Makedonijom urade nešto slično onome što su (u)radili prilikom prijema Rumunije i Bugarske u Evropsku uniju.

Opet u funkciji strateškog okruživanja neutralne Srbije kojoj tobože žele sve najbolje. I preprečivanja puteva Rusiji i Kini.

Jedan visoki evropski diplomatski izvor je otkrio da Vašington i NATO-Brisel forsiraju sa namerom da pitanje prijema Makedonije u zapadnu vojnu alijansu reše u naredna tri-četiri meseca!

Isti izbor je naveo: „Pregovori o sporu između Skoplja i Atine povodom imena Makedonije naglo su ubrzani. Njihov završetak se planira za jesen, sa istovremenim rešavanjem pitanja prijema te bivše jugoslovenske republike u NATO“.

Dobar deo dešavanja je zakulisni. Ubrzavanje je uočljivo i na vidljivom delu scene.

U Briselu su se sreli šef grčke diplomatije Nikos Kocijas i specijalni prestavnik generalnog sekretara UN Metju Nimic. Tema je, naravno, bila: grčko-makedonski spor oko imena.

Ne treba sumnjati da su i Nimic i Kocijas pre susreta obavešteni da moraju požuriti, da je „krajnji rok“ – jesen i da se od Atine i Skoplja očekuje „kooperativnost“.

Makedonski premijer Zoran Zaev – koji je glavni „Amerikanac“ u svojoj zemlji – nedavno je već pokazao spremnost da Makedonija uđe u NATO pod svojim „privremenim imenom“ Bivša jugoslovenska Republika Makedonija.

Treba li uopšte sumanjati: da je prethodno bio instruiran? A da će možda i od Grčke biti traženo da na to pristane?

Jer, najvažnije je za NATO i Sjedinjene Države da Srbiju zatvore sa svih strana. A da Rusija i Kina i iz Soluna i iz Bara moraju prelaziti preko „teritorije NATO“.

Izvor Fakti, 17. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u