IVAN VUJAČIĆ: VUČIĆEVA POSETA VAŠINGTONU PRILIČNO RUTINSKA

Kad je ovaj region u pitanju, dodaje Vujačić, što se američke strane tiče stvari...

Kad je ovaj region u pitanju, dodaje Vujačić, što se američke strane tiče stvari su na autopilotu odnosno američka politika ide po inerciji od ranije

Nekadašnji ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić izjavio je u Novom danu da je poseta Sjedinjenim Američkim Državama predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila prilično rutinska i tvrdi da je uoči posete izmišljena tema da će na razgovorima biti veliki pritisak na Srbiju o izjašnjavanju za ili protiv Rusije.

„Neki naši analitičari koji se ne bave tom tematikom su izneli tu tezu i stvorila se priča koja nije realna. Za nas kao maloj zemlji važno je otići u SAD i razgovarati s visokim predstavnicima administracije. Time SAD pokazuju interes za ovaj deo sveta, a s druge strane nova administracija uspostavlja kontakte“, rekao je on.

Dodaje da ako je neko na razgovorima pokrenuo pitanje Rusije, onda je to predsednik Vučić i to iz razloga jer se digla velika halabuka.

„Mislim da je objašnjavao nešto za šta SAD nisu preterano zabrinuti. Mislim da potpredsednik SAD Majk Pens nije to pokrenuo, više su zainteresovani za regionalnu stabilnost i podršku evropskom putu. Uostalom, Pens malo zna o ovom regionu, za razliku od Džoa Bajdena“, smatra Vujačić.

Kad je ovaj region u pitanju, dodaje Vujačić, što se američke strane tiče stvari su na autopilotu odnosno američka politika ide po inerciji od ranije.

„Strategije se ne menjaju svaki dan. Strategija SAD je da Evropa bude demokratska, cela i u miru. Drugim rečima, podržava se put svih zemalja Zapadnog Balkana ka EU, regionalna stabilnost i brine da ne dođe do novih konflikata“, objašnjava on.

Vujačić kaže da je pitanje o NATO više za unutrašnje političke potrebe, a s druge strane neke institucije i pojedinci imaju interes da pričaju za i protiv.

Kad je reč o rešavanju slučajeva Bitići i paljenja američke ambasade u Beogradu, Vujačić kaže da nije poenta da zadovoljimo SAD već da, ako imamo žalosno stanje pravosuđa koje se manifestuje u ovim slučajevima, to je loš signal da nismo spremni da pričamo o EU.

POGREŠNO PRIDAVANjE VELIKOG ZNAČAJA BALKANU
Vujačić podseća da je u odnosima SAD i Srbije bilo više faza, počev od zahlađenja odnosa posle priznanja nezavisnosti Kosova.

„Na kraju je došlo do normalizacije odnosa i mislim da nemaju ovde poseban interes sem za stabilnost regiona, Kosova“, smatra Vujaćić.

Nekadašnji ambasador u Vašingtonu smatra da je pogrešno pridavanje velikog geopolitičkog značaja Balkanu.

„Značaj je postojao za vreme Tita, za vreme Jugoslavije, za vreme ‘hladnog rata’. Postojao je, naravno, problem za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali sve je to završeno“, kaže on.

Vujačić dodaje da za male zemlje i nije dobro da budu u žiži interesovanja.

Govoreći o SAD, Vujačić kaže da su postale zemlja koja se povlači sa liderske pozicije u svetu.

„Iz protokola o globalnom zagrevanju, kiritčki su govorili na temu EU i NATO. Amerika postaje faktor nestabilnosti, ima predsednika koji je nepredvidiv, kao i nepopunjenu administraciju ljudima koji nemaju velikog iskustva u politici“, zaključuje Vujačić.

Izvor N1, 18. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u