POLITIKO: SRBIJA JEDAN OD NAJVAŽNIH STRATEŠKIH PARTNERA KINE U EVROPI

Dugogodišnje veze između dve zemlje, kombinovane sa geografijom, pomogle su da se Beograd nađe...

Dugogodišnje veze između dve zemlje, kombinovane sa geografijom, pomogle su da se Beograd nađe u središtu evropskog poduhvata Pekinga“, ocenjuje američki portal u evropskom izdanju

U nedostatku dovoljno evropskih sredstava za obnovu Balkana, Srbija i njeni susedi, kojima su preko potrebne investicije u infrastrukturu, okreću se starom savezniku – Kini, piše portal „Politiko“ u evropskom izdanju.

„Srbija je usred fizičke transformacije, kojom je Aleksandar Vučić obećao svojim sunarodnicima da će se završiti njihova izolacija i da će time biti otvorena vrata prema EU. Da bi svoju ’strast‘ pretvorio u realnost, srpski predsednik se ne oslanja samo na Evropu, već i na starog saveznika na dalekom istoku – Kinu“, navodi ovaj portal.

U tekstu se opisuje kako Vučić pokazuje mapu Srbije punu planiranih autoputeva i železničkih trasa, ističući da se tu vidi šta je njegova istinska strast – putevi i ekonomija.

Politiko navodi da je Srbija jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja i da „možda ne izgleda kao najizgledniji partner za Kinu koja stremi ka većoj ulozi u Evropi“.

„Ali dugogodišnje veze između dve zemlje, kombinovane sa geografijom, pomogle su da se Beograd nađe u središtu evropskog poduhvata Pekinga“, ocenjuje američki portal u evropskom izdanju.

Kako primećuje, za Srbiju i njene susede prednost je očigledna, jer su svima očajnički potrebne investicije na polju infrastrukture.

Međutim, kako Politiko smatra, Kina ima „mračnije motive“, ali su oni, napominje, prilično jasni – Peking uspostavlja značajno uporište na jugoistočnom pragu Evrope, povećavajući svoj uticaj u zemljama koje bi jednog dana mogle da postanu punopravne članice EU.

Uz podsećanje na aktuelne kineske investicije, „Politiko“ navodi da kinesko finansiranje naročito čine privlačnim – uslovi, jer, za razliku od međunarodnih razvojnih kreditora kao što je Svetska banka, Kina je često voljna da finansira projekte, a da pritom nisu izvesni njeni ekonomski profiti.

„Uzmimo za primer planiranu prugu koja povezuje Beograd sa crnogorskim primorskim gradom Barom. Očekuje se da će taj projekat koštati oko 600 miliona evra. Sa ekonomskim rezultatom koji bi mogao biti skroman, bilo bi nemoguće ubediti evropske poverioce da podrže taj projekat. Ali zato je Kina na to pristala“, piše „Politiko“.

Portal priznaje da je, s obzirom na to da su strukturni fondovi Evropske unije van domašaja zemljama koje nisu njene članice, Kina jedina alternativa za zemlje poput Srbije.

U tekstu se prenosi i izjava ministarke Zorane Mihajlović da nije lako dobiti kredit od zapadnih država, dok na pitanje: „zašto Kina?“ ministarka odgovara „zato što Kina ima novca“.

„Politiko“ dodaje da je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, kao najveći finansijer infrastrukturnih projekata u regionu, nedavno opisala ulogu Kine na Balkanu kao „ne više samo probnu“, predviđajući dalji porast kineskih investicija u narednim godinama.

„Za Srbiju veza sa Kinom nije samo transakciona. Kina je jedna od malobrojnih zemalja koje podržavaju stav Srbije u pogledu Kosova, a stala je uz Beograd i za vreme bombardovanja NATO-a 1999“, konstatuje portal.

Takođe, podseća da je prošle godine u državnoj poseti Beogradu boravio predsednik Kine Si Đinping, ističući da je zvanična poseta kineskog lidera jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja podvukla strateški značaj Beograda za Peking.

„Nema naznaka da taj dobar osećaj može da izbledi. U januaru je Kineska banka otvorila regionalnu podružnicu za Balkan i Istočnu Evropu baš u Beogradu, a dve zemlje su se nedavno saglasile o bezviznom režimu za svoje građane“, navodi „Politiko“, ističući Vučićeve reči da Srbija ima veoma prijateljske veze sa Kinezima.

O velikim ambicijama Pekinga u Evropi svedoči i ulazak kineske kompanije „Kosko“ u upravljački deo grčke luke Pirej, s namerom da je pretvori u najvažniju luku Evrope, a za to su neophodni dobri balkanski putevi, konstatuje portal.

„Kineski model liči na nemački. Od prijema Višegradske grupe u EU 2004, nemačka industrija je integrisala te zemlje u lanac snabdevanja, omogućivši kompanijama od Folksvagena do Simensa da izvlače korist iz nižih troškova kad je reč o radnoj snazi i prizvodnji“, navodi se u tekstu.

U tom kontekstu, „Politiko“ ukazuje da u Berlinu zvaničnici već brinu zbog nedavnog niza kineskih poduhvata u ključnim industrijama.

„Ako je krajnji cilj Kine da u Evropi uvede nemački model, poboljšanje infrastrukture na Balkanu je ključni prvi korak“, navodi portal, koji predviđa da bi, kako nekoliko balkanskih zemalja čeka u redu za članstvo u EU, Kina mogla da ima nekoliko bliskih prijatelja za briselskim stolom.

To bi, ocenjuje, moglo da pomogne Pekingu da se odbrani od kritika na račun kršenja ljudskih prava i drugih škakljivih pitanja.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 18. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u