VUČIĆ SA PENSOM RAZGOVARAO I O BiH I MAKEDONIJI

„Pozvao je Trampa i Pensa da posete Srbiju, smatrajući da će najbolji doček u...

„Pozvao je Trampa i Pensa da posete Srbiju, smatrajući da će najbolji doček u tom delu Evrope i šire upravo imati u našoj zemlji“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom dogovorio da ubuduće imaju ličnu komunikaciju.

Predsednik Srbije pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju.

Vučić je ocenio da su njegovi razgovori sa američkim potpredsednikom u Beloj kući dodatno doprineli stvaranju većeg međusobnog poverenja.

Dogovorili smo nastavak naše lične komunikacije i mislim da je ovaj sastanak, posle važnih razgovora sa senatorima i kongresmenima, dodatno doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva“, rekao je on sinoć novinarima.

Vučić je preneo da je sa Pensom imao izvanredan sastanak, da je čestitao predsedniku SAD Donaldu Trampu i njemu na izbornoj pobedi, ali i na važnim stvarima koje rade za svoju zemlju.

Pozvao je Trampa i Pensa da posete Srbiju, smatrajući da će najbolji doček u tom delu Evrope i šire upravo imati u našoj zemlji.

„Razgovarali smo o svim ključnim regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima SAD i Srbije. Razgovarali smo i oko onih pitanja koja predstavljaju problem za Srbiju i region. Jasno smo stavili do znanja da se ti problemi moraju rešavati na miran, civilizovan način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo u stanju zamrznutog konflikta u narednih stotinu godina, već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narednom periodu“, istakao je predsednik Srbije.

Rekao je da su postigli visok nivo saglasnosti oko ključnih pitanja.

„Mislim da je danas bilo dobro biti građanin Srbije i dobiti takvu vrstu poštovanja. Zahvalan sam potpredsedniku Pensu koji me je prvi put, a nije meni prvi put da sam u Beloj kući, ispratio do vrata i pokazao posebno poštovanje prema delegaciji Srbije“, konstatovao je on.

Dodao je da je bilo reči i o privlačenju američkih investitora, ukazujući da povećanje trgovinske razmene i dolazak investitora znači uvek bolje političke odnose, pošto su Amerikanci uvek racionalni.

„Veoma sam zadovoljan. Ovo je šlag na torti uspešne posete i mislim da će odnosi između Srbije i SAD biti sve bolji. Došao sam ovde da pomognem našoj zemlji da stvorimo bolje odnose za budućnost. Mislim da smo postavili ne temelje, već prvu ploču i počeli da zidamo prvi sprat dobre kuće“, objasnio je on na kraju dvodnevne posete SAD.

Upitan da li Srbija priznaje kao i SAD ustavno ime Makedonije, predsednik Vučić je odgovorio da je Srbija priznala ustavno ime Makedonije, iako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova, sigurno uprkos volji svog stanovništva.

Takođe je preneo da je sa Pensom kratko razgovarao i o Bosni i Hercegovini, dodajući da je ono što je zajednički interes pre svega mir i stabilnost u regionu, što podrazumeva mir i stabilnost u Bosni, a ukoliko toga nema u toj zemlji, onda je teško da ga ima bilo gde u regionu.

Izvor Tanjug, 18. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u