ĐIAĐUN NIKOLIĆU: KINA NAMERAVA DA IZ SRBIJE IZVOZI U SVET

„Kinu neizmerno raduje odluka da se u Vladi Srbije osnuje telo koje će imati...

„Kinu neizmerno raduje odluka da se u Vladi Srbije osnuje telo koje će imati pregled sve bogatije saradnje dveju država“

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić sastao se danas sa guvernerom kineske provincije Džeđang, Juenom Điađunom, koji je istakao da je Kina spremna na proizvodnju u Srbiji jer je odatle moguće izvoziti u brojne zemlje sveta.

Pored postojećih velikih infrastrukturnih projekata, predsednik Nacionalnog saveta predložio je konkretizaciju saradnje kroz investiranje u zajedničku proizvodnju, posebno proizvodnju hrane, dalje povezivanje gradova i lokalnih samouprava, jačanje veza u oblasti kulture i razvoja turizma, čemu bi od posebnog značaja bilo uspostavljanje direktne avio-linije između Srbije i Kine.

 „Odnosi Srbije i Kine, kao i naša dva naroda veoma su dobri, o čemu svedoče sve intenzivnije posete na najvišem nivou. Kinu neizmerno raduje odluka da se u Vladi Srbije osnuje telo koje će imati pregled sve bogatije saradnje dveju država i koje će koordinirati mnoštvo aktivnosti da bi ta saradnja sve više jačala“, istakao je Juen.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je došao u Srbiju sa jasnim ciljem, da pronađe partnere za buduće konkretne projekte, da se upozna sa tim gde postoje mogućnosti za investiranje kako bi dao jasne preporuke kineskim privrednicima.

„Preduzetnici iz naših provincija, posebno provincije Džeđang, veoma su preduzimljivi, i poznati su u celoj Kini po hrabrosti da ulažu u nove projekte. Predsednik Kine Si Đinping, koji je bio na čelu provincije Džeđang, dao je jasne smernice u pravcu daljeg jačanja saradnje Srbije i Kine, čemu će posebno biti posvećena ta provincija. Kina je spremna da proizvodi u Srbiji jer je iz Srbije moguće izvoziti u brojne zemlje sveta. Smatram da kroz zajednički rad treba da gradimo nešto što će biti od koristi za naše zemlje, za građane naših država“, istakao je Juen.

Njemu je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je učestvovao u razgovoru, predao nekoliko projekata sa molbom da sa njima upozna zainteresovane partnere u kineskoj provinciji.

„Želja nam je da podstaknemo i ostale lokalne samouprave da Kini predstave svoje mogućnosti i projekte kojima bismo učvrstili stratešku saradnju Kine i Srbije“, istakao je gradonačelnik Kragujevca.

„Drago mi je da sam imao priliku da od gradonačelnika Kragujevca dobijem konkretne predloge i projekte koji se mogu realizovati već u narednim mesecima“, naglasio je Juen na sastanku kom su prisustvovali i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, kao i članovi Nacionalnog saveta.

Izvor Sputnjik, 20. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u