DODIK NAJAVIO TUŽBU PROTIV „DANASA“

Gospođa Čongradin prevazišla je sve dosadašnje aktiviste demonizacije Srbe, jer je ona, kao genocidne,...

Gospođa Čongradin prevazišla je sve dosadašnje aktiviste demonizacije Srbe, jer je ona, kao genocidne, optužila čak i one Srbe koji nisu bili ni rođeni u vreme masakra u Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od redakcije dnevnog lista „Danas“ da objavi reagovanje na tekst „Obratila mi se Republika Srpska“, poručivši da će, ukoliko reagovanje ne bude objavljeno, „Danas“ tužiti i prijaviti Savetu za štampu Srbije.

Dodik je uputio pismo glavnom i odgovornom uredniku ovog beogradskog dnevnog lista Dragoljubu Petroviću, koji je ranije odbio da objavi reagovanje savetnika predsednika Srpske Pera Simića na tekst naslovljen „Obratila mi se Republika Srpska“ novinarke Snežane Čongradin od 13. jula.

„Poštovana redakcijo, ako sam vas dobro razumeo, u odgovoru koji ste uputili mom savetniku Peru Simiću, koji je tražio da objavite njegovu reakciju na tekst ’Obratila mi se Republika Srpska‘ autorke Snežane Čongradin, Kodeks novinara ne zabranjuje vašoj novinarki da predsednika Srpske i njegovog savetnika nazove ’produženom rukom genocida‘, ali savetniku Simiću zabranjuje da se brani od takve čudovišne optužbe i da ukaže na to da je to produžetak satanizacije Srba, koju Zapad ovde već decenijama bogato nagrađuje donacijama i podrškom“, naveo je Dodik u pismu.

Dodik je zapitao da li je stav lista „Danas“ da je sasvim u skladu sa Kodeksom novinara da novinarka ovog lista za njega i Simića kaže da ispoljavaju „neljudskost, primitivizam, manipulaciju, sramotno i najjeftinije političko profitiranje“, ali da nije u skladu sa tim istim kodeksom da Simić novinarki pomene „parče kolača“ koji na ovom delu Balkana sleduje svima koji su spremni da za račun NATO Srbe proglašavaju genocidnim manijacima.

„Ako pravilno shvatam, vašoj novinarki Kodeks novinara nije smetnja da predsednika Srpske i njegovog savetnika nazove ’propagatorima zla i mržnje‘, trovačima sopstvenih građana, ljudima ’naopakih i bolesnih namjera‘ koji od običnih ljudi prave ’monstrume‘ svojom ’postgenocidnom propagandom‘, ali je Kodeks novinara tobož prepreka da se u vašem listu odgovori na uvrede gospođe Čongradin?“, napisao je Dodik.

On je zapitao da li je Kodeks taj koji Simiću tobož ne dozvoljava da kaže da je „talentovana gospođa Čongradin“ prevazišla sve dosadašnje aktiviste demonizacije Srbe, jer je ona, kao genocidne, optužila čak i one Srbe koji nisu bili ni rođeni u vreme masakra u Srebrenici, samo na osnovu toga što odbijaju da taj masakr proglase „novim Holokaustom“.

„Po vašoj logici, Kodeks novinara dozvoljava gospođi Čongradin da nas proglasi ’najvećim štetočinama‘ koji građane ’čvrsto drže u mraku propagande‘ i ’vode rat sa građanima druge nacionalnosti‘, a Simiću ne dozvoljava da se podrugne njenim hiperbolama i drugim vratolomnim stilskim figurama?“, istakao je Dodik.

Dodik je Petroviću poručio da bi bio zahvalan da mu ukaže, ako ima imalo novinarske časti, na konkretne odredbe Kodeksa novinara koje novinarki tog lista dozvoljavaju da grubo vređa i njega i sve Srbe koji misle kao on, dok im oduzimaju pravo da se brane od njenih uvreda.

Novinarka Snežana Čongradin je 6. jula u dnevnom listu „Danas“ objavila tekst naslovljen „Halo, Srebrenica“ u kome se na najprizemniji način napada načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, jer odbija da kaže da se u Srebrenici dogodio genocid, nego to kvalifikuje kao veliki zločin.

Na to je reagovao savetnik predsednika Republike Srpske Pero Simić tekstom naslovljenim „Halo, Danas! Halo, Snežana!“, koji je objavljen.

Posle toga je ista novinarka 13. jula objavila tendencioznu kolumnu protiv Republike Srpske, predsednika Srpske i Simića naslovljenu „Obratila mi se Republika Srpska“, na koju je Simić takođe reagovao, ali je „Danas“ to odbio da objavi, uz obrazloženje da se u tekstu krši novinarski kodeks.

Izvor Sputnjik, 23. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u