EU RAZMATRA ODGOVOR AMERICI ZVOG SANKCIJA RUSIJI

Zvanični Brisel traži „javno ili pisano uverenje“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa da primena...

Zvanični Brisel traži „javno ili pisano uverenje“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa da primena novih sankcija neće pogoditi interese EU

Evropska komisija namerava da uzvrati Sjedinjenim Američkim Državama u roku od „nekoliko dana“, ukoliko budu uvedene nove sankcije Rusiji, koje su u pripremi i mogle bi da budu na stolu do kraja meseca. Dodatne sankcije ostavile bi evropske energetske i druge kompanije ranjivim na mešanje Amerike, piše „Politiko„.

Zvanični Brisel priprema oštar odgovor Americi ukoliko Vašington nastavi sa dalekosežnim novim sankcijama protiv Rusije koje pogađaju evropske kompanije, piše danas britanski list „Fajnenšel tajms„.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod-Junker apelovao je da se pod hitno razmotri način na koji će Brisel odgovoriti ukoliko se evropske energetske kompanije ili druge evropske delatnosti nađu na udaru sankcija o kojima trenutno diskutuje Kongres SAD.

Prema dokumentu pripremljenom za sastanak Evropske komisije u sredu, a u koji je „Fajnenšel tajms“ imao uvid, zvanični Brisael bi „trebalo da bude spreman da deluje u roku od nekoliko dana“ ukoliko mere SAD „budu usvojene bez uzimanja u obzir zabrinutosti Brisela“.

U isti dokument, uvid je imao i „Politiko„, koji je naveo da je Evropska komisija navela da ove mere rizikuju jedinstvo transatlanskog sporazuma i G7.

Predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu postigli su tokom vikenda dogovor o širokom paketu sankcija prema Rusiji, kojim žele da kazne Moskvu zbog navodnog mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD. Predstavnički dom američkog Kongresa bi sutra trebalo da se izjasni o tom paketu sankcija, koji se pored Rusije, odnosi i na Iran i Severnu Koreju.

Zvanični Brisel, međutim, traži „javno ili pisano uverenje“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa da primena novih sankcija neće pogoditi interese EU.

Evropski zvaničnici su, kako navodi „Fajnenšel tajms„, duboko zabrinuti da će američke sankcije pogoditi evropske energetske kompanije koje učestvuju u ruskim projektima, uključujući i one koje rade na projektu gasovoda „Severni tok 2“ koji bi trebalo da isporučuje ruski gas do Nemačke.

Izvor Tanjug/Blic, 27. jul 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u