UVODI LI AMERIKA SANKCIJE CELOM SVETU?

Amerikanci idu na zaoštravanje situacije, a nisu proračunali sve geopolitičke mere koje njih same...

Amerikanci idu na zaoštravanje situacije, a nisu proračunali sve geopolitičke mere koje njih same mogu da pogode

Vašington bi, prema pisanju lista „Politiko“, naredna dana mogao uvesti ekonomske sankcije Kini zbog navodne neaktivnosti u vezi sa situacijom oko Severne Koreje. Stručnjaci ocenjuju da bi ovakav potez SAD prema Pekingu, u svetlu zaoštravanja odnosa sa Rusijom, Ameriku potpuno izolovao.

Aleksej Maslov, orijentalista i predavač ruske Visoke škole ekonomije, uveren je da je kompleks antikineskih mera u SAD odavno razrađen, a da je pitanje samo koliko je Vašington spreman da ga primeni.

„Mislim da političari u Vašingtonu koji dobro poznaju situaciju između Kine i Severne Koreje takođe jako dobro razumeju da od Pekinga sada traže nemoguće. Oni koriste upravo ovu situaciju kako bi vršili pritisak na Kinu i kako bi pokazali da navodno Peking nije u stanju da reši ovu situaciju. Suština je da Vašington želi da smanji uticaj Pekinga u regionu. Međutim, i Kina može da pokaže svojim partnerima u Aziji da se SAD ne rukovode promišljenom strategijom, već na njih utiče sujeta, zbog čega i nisu pouzdan politički partner“, kaže Maslov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Kina ima čitav kompleks poluga i mera kojima može da utiče na Severnu Koreju — od ograničavanja isporuka nafte do smanjenja obima transfera severnokorejskog novca preko kineskih banaka.

„Međutim, ako Kina primeni te mere, to bi dovelo ne samo do poskupljenja života u Severnoj Koreji već sasvim sigurno i do zaoštravanja situacije i nekakvog odgovora. Na primer, može doći do lokalnih konflikata. Jedino što Kina sada može da učini jeste da razumno ograniči postupke Severne Koreje i objasni pregovaračke pozicije, odnosno da utvrdi šta je to na osnovu čega Severna Koreja može da zamrzne svoj nuklearni program. To će biti više nego dovoljno“, kategoričan je Maslov.

Istoričar Nemanja Starović za Sputnjik kaže da iako su najave mogućeg uvođenja režima ekonomskih sankcija Kini u skladu sa Trampovim najavama tokom predizborne kampanje da će fokus američke spoljne politike biti baziran na izravnavanje diplomatskih i ekonomskih računa sa Kinom, one sa aspekta realpolitike ipak nemaju previše smisla.

„Amerika, iako predstavlja najveću svetsku silu, ipak nije ostrvo i ne može da deluje izolovano u odnosu na ostale bitne geopolitičke igrače. Ako imamo u vidu činjenicu da u poslednjih nekoliko sedmica dolazi do ozbiljnog zaoštravanja odnosa sa Ruskom Federacijom ali i EU, pre svega sa Nemačkom, bilo bi krajnje nekorisno istovremeno zatezati odnose sa Kinezima. U tom smislu ne verujem da će do uspostavljanja ekonomskih sankcija prema Kini zaista i doći, a ako se to i desi, reperkusije po SAD bi bile ogromne. Ne samo u diplomatskom i ekonomskom već i bezbednosnom smislu jer bi na neki način uvele SAD u fazu izolacije, što nikako ne može povoljno da se odrazi na tu državu“, objašnjava Starović.

Kako kaže, Amerika je poslednjih nekoliko decenija često posezala za ekonomskim sankcijama kako bi na neki način kaznila režime u državama koje joj se suprotstavljaju, ali da su, nažalost, najviše trpeli građani tih zemalja. Starović podseća da je tokom desetak godina američkih sankcija koje su primenjivane na Irak stradalo oko pola miliona dece.

„To je direktna posledica sankcija i dovoljno govori o moralnosti takvog vida kažnjavanja država. Međutim, ceo ovaj slučaj sa Kinom ima svoju unutarpolitičku dimenziju, to jest ne bi me iznenadilo da upravo ovakvi potezi predstavljaju još jednu seriju iznuđenih rešenja prema Trampovoj administraciji od strane političko-interesnih krugova. Pre svega klintonista, liberala, i neokonzervativaca koji se ponašaju u skladu sa principom ’što gore-to bolje‘, odnosno iznuđenim potezima žele da uvedu spoljnu politiku SAD u katastrofu, kako bi se urušilo poverenje u efekte predsedništva Donalda Trampa“, ističe Starović.

I član komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Igor Morozov smatra da Amerikanci prave stratešku grešku kada je reč o Rusiji i Kini.

„Izgleda da oni čine nekoliko nepažljivih geostrateških koraka u svetu, gde se za poslednjih 20 godina odvijao proces globalizacije svetske ekonomije i postavljeni su savršeno novi sistemski blokovi ekonomske saradnje, gde bi dalje intervencije SAD mogle da dovedu do rušenja ove koncepcije sveta. Mislim da Amerikanci sada idu na to da dovedu do zaoštravanja situacije, a da nisu prethodno proračunali sve geopolitičke mere koje njih same mogu da pogode, odnosno one mere koje protiv njih može da primeni konsolidovani Evroazijski blok, pa i EU“, objašnjava Morozov za Sputnjik.

 

Autori Jovana Vukotić / Sandra Čerin

Izvor Sputnjik, 01. 08. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u