ZIGMAR GABRIJEL: ZAŠTITIĆEMO SE OD AMERIČKE POLITIKE SANKCIJA

Gabrijel je istakao da je za Evropu važno da prevaziđe ukrajinsku krizu i politički...

Gabrijel je istakao da je za Evropu važno da prevaziđe ukrajinsku krizu i politički pritisak na Moskvu

Evropska unija preduzeće mere zaštite u slučaju da SAD pod izgovorom sankcija sprovedu industrijsku politiku pod sloganom „Amerika pre svega“, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel u intervjuu „Rajniše postu“.

„Mi ćemo se zaštititi od industrijske politike pod sloganom ’Amerika pre svega‘, koja se sprovodi pod izgovorom sankcija“, saopštio je Gabrijel, prenosi pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Gabrijel je istakao da je za Evropu važno da prevaziđe ukrajinsku krizu i politički pritisak na Moskvu, ali da je to moguće samo pod uslovom da EU i SAD deluju „zajednički i jedinstveno“.

„Još uvek ima vremena. Očigledno je da predsednik Tramp još nije doneo odluku da li će pooštriti sankcije Rusiji i na koji način. U svakom slučaju, zakon predviđa prethodne konsultacije sa nama, Evropljanima, pre nego što se to dogodi“, dodao je nemački ministar.

Prema njegovim rečima, on namerava da iskoristi tu mogućnost razgovora. „Nalaziću se u bliskom kontaktu sa (američkim državnim sekretarom) Reksom Tilersonom“, objasnio je Gabrijel.

Američki Kongres ranije je odobrio zakon o novim antiruskim sankcijama. Sada njega treba da potpiše Donald Tramp. Kao odgovor na to, Moskva je naredila da SAD smanji broj zaposlenih u diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Evropska unija negativno je reagovala na nove sankcije, jer jedna od odredaba dokumenta podrazumeva restriktivne mere protiv ruskih energetskih projekata, između ostalog i u Evropi.

 

Izvor Sputnjik, 01. 08. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u