MAKEDONIJA: NATO NAS ŠTITI OD RUSKOG NEPRIJATELjA

„I pre izbora Vlade, bili smo svedoci pokušaja Rusije da ostvari uticaj u ključnim...

„I pre izbora Vlade, bili smo svedoci pokušaja Rusije da ostvari uticaj u ključnim političkim i bezbednosnim sferama

Vlada u Skoplju pojačava nastojanja da Makedonija uđe u NATO, tvrdeći da će članstvo u toj vojnoj alijansi zaštititi zemlju od ruskog mešanja u njene unutrašnje poslove.

„Uticaji koji predstavljaju mešanje u taj strateški cilj nisu od pomoći niti su prijateljski“, rekla je ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska u intervjuu koji je prošle nedelje u Skoplju dala agenciji „Blumberg“.

„I pre izbora Vlade, bili smo svedoci određenog ’curenja‘ informacija o pokušajima Rusije da ostvari uticaj u ključnim političkim i bezbednosnim sferama. Zabrinuti smo zbog njih. Verujemo da članstvo Makedonije u NATO može da zaustavi te pokušaje“, kazala je Šekerinska.

Od juna, posle prve promene državnog rukovodstva nakon više od deset godina, Makedonija pokušava da oživi napore za pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u, navodi Blumberg.

Šekerinska je rekla da Vlada premijera Zorana Zaeva nastoji da popravi odnose sa Grčkom, koja zbog spora oko imena blokira pokušaje Makedonije da uđe u NATO, i posveti se internim reformama tokom perioda od devet meseci radi „što skorijeg“ ulaska u Severnoatlantsku vojnu alijansu.

Makedonija mora da se pozabavi pitanjima vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, koja su trenutno viđena kao problem kada je reč o ulasku Makedonije u NATO, kazala je makedonska ministarka.

„Ostaćemo posvećeni ostvarivanju tih reformi, ali ćemo nastaviti da tražimo od zemalja-članica NATO da cene te napore, uzmu u obzir rezultate i donesu odluke što pre“, rekla je Šekerinska.

Nastojeći da sledi primer Crne Gore, koja je u junu postala članica NATO, Makedonija će u 2018. godini povećati budžetska izdvajanja za odbranu, koja trenutno iznose manje od jedan odsto BDP, kazala je ministarka odbrane.

Šekerinska, koja je i zamenica premijera Makedonije, pozdravila je prošlonedeljnu posetu potpredsednika SAD Majkla Pensa Crnoj Gori, ističući da je ta poseta predstavljala „ključnu poruku“ koja je otklonila sve ranije sumnje u posvećenost Vašingtona NATO i regionu.

„Te sumnje su iščezle“, rekla je Šekerinska.

 

Izvor Sputnjik, 8. 8. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u