SONjA BISERKO: DIJALOG O KOSOVU BIO JE SAMO PROBNI BALON

“Ratnohuškački jezik povodom Oluje i najavljena deklaracija – znak da vlast nema nameru da...

“Ratnohuškački jezik povodom Oluje i najavljena deklaracija – znak da vlast nema nameru da se posveti regionalnoj saradnji”

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da su događaji proteklih dana, kao što su obeležavanje Oluje i najavljena “deklaracija o opstanku nacije”, pokazali da Vlada Srbije “nema ozbiljne namere da se posveti regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa”.

“Sve što se poslednjih dana čulo sa raznih govornica ukazuje da aktuelna vlast nije spremna da prihvati realnost i da u tome ima široku podršku”, rekla je Biserko za Autonomiju.

Ona dodaje da Beograd, “očigledno pritisnut da prihvati realnost u regionu”, pokušava da markira, odnosno podseti na svoje “stvarne aspiracije”.

“Ratnohuškački jezik povodom godišnjice Oluje bio je u funkciji, kao i svake godine, homogenizacije nacije i podsećanja na srpske žrtve iz Drugog svetskog rata, čime se zločini počinjeni u Hrvatskoj početkom devedesetih percipiraju kao pravedna osveta”, rekla je Biserko.

Ona je istakla da se pomenuta deklaracija najavljuje u trenutku kada su “izuzetno poremećeni kako regionalni, tako i međunarodni odnosi”.

“Dijalog o Kosovu bio je samo probni balon, ne samo da bi se eventualno podelila odgovornost oko Kosova već i da se homogenizuje nacija upravo na geostrateškim pitanjima”, rekla je Biserko.

Biserko međutim podseća da je najavljena deklaracija samo nastavak politike Srbije prema regionu.

“Godine 2011. usvojena je Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, u kojoj su navedeni načini, metode i sredstva za njenu implementaciju. Strategija je percipirana kao Memorandum II u promenjenim okolnostima”, podsetila je Biserko.

 

Izvor Autonomija, 8 . 8. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u