OPOZICIJA PROTIV DEKLARACIJE O OPSTANKU NACIJE

Pešić: Građani nisu komentatori vlasti kako bi se ova lakše komotila u pljački i...

Pešić: Građani nisu komentatori vlasti kako bi se ova lakše komotila u pljački i uništavanju tih istih građana, već su nosioci suvereniteta

Građani nisu komentatori vlasti kako bi se ova lakše komotila u pljački i uništavanju tih istih građana, već su nosioci suvereniteta, a sad smo svi pretvoreni u uslužni paravan, kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Na pitanje da prokomentariše najavu usvajanje zajedničke deklaracije Srbije i Republike Srpske o opstanku nacije i vrsti nacionalnog programa, ona odgovara da ima otpor da govori o nepostojećim, ali i na najavljene teme.

„Do juče svi komentarišu dijalog, koga nema ni u pripremi, a onda se nabaci nova koska za komentarisanje – ova deklaracija za novembar. A gde je ta deklaracija da bih je komentarisala, gde se o njoj vodi debata, možda će je i zaboraviti, a mi svi da se na nju bacimo. Baci vođa svake nedelje novu kosku da glođemo, pridružuje se i Vulin sa vojnom obukom svih i žena, pa hajde i to komentariši. Pa građani nisu komentatori vlasti kako bi se ova lakše komotila u pljački i uništavanju tih istih građana, već su nosioci suvereniteta, a sad smo svi pretvoreni u uslužni paravan. Čak toga nismo ni svesni“, navodi Pešić.

Da je deklaracija još jedna izmišljena tema vlasti smatra i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković. On je povodom najave donošenja deklaracije o opstanku nacije rekao da je ona najnoviji medijski balon čiju sadržinu niko ne zna i koji režim pušta u javnost da bi skrenuo pažnju sa opšteg propadanja.

„Nikada najozbiljnija nacionalna pitanja kao što je pitanje Kosova ili pitanje Republike Srpske nisu jeftinije korišćena u dnevnopolitičke svrhe i nikada nisu manje značila vlasti nego danas“, kaže Janković za Danas.

Prema njegovim rečima, „jasno je da Republikom Srpskom Vučić želi da balansira pitanje Kosova i da će ponovo nacionalnom retorikom paliti strasti na jednoj strani, da bi skretao pažnju sa onoga što radi na drugoj“. „A onda ćemo snositi posledice te oštre retorike, pa će trećom stvari plaćati drugu i sve tako dok i poslednji nacionalni interes ne bude potrošen radi njegovog opstanka na vlasti. Na kraju će se okrenuti goloj sili“, ukazuje on.

Kako dodaje, srpsko nacionalno pitanje ne rešava se formalnim deklaracijama, tabloidnom histerijom, salonskim ili huškačkim nacionalizmom, niti defetizmom i polivanjem pepelom po glavi, već isključivo jačanjem demokratskih i ekonomskih resursa naše zemlje. „Dakle, jačanjem institucija, pravne sigurnosti građana, socijalne pravde, vladavine zakona (a ne vladavine većinske partije, koja god bila), kao i ekonomijom zasnovanom na preostalom znanju i fer uslovima privređivanja, a ne jeftinoj radnoj snazi, lažnim investicijama, pogubnim subvencijama, virtuelnom zapošljavanju i leks specijalisima. Takva demokratski i ekonomski jaka Srbija, koju želi da gradi PSG, biće magnet koji pozitivnom energijom privlači sve u regionu i koji bez ratnih pokliča, sopstvenim i stvarnim autoritetom, jača nacionalne interese i štiti Srbe i druge građane Srbije gde god da su“, zaključuje Janković.

Nataša Mićić, poslanica i predsednica Političkog saveta LDP, za Danas kaže da najava pisanja dokumenta koji treba da služi kao neka vrsta platforme oko koje bi se okupljali Srbi u regionu, ne predstavlja dobar put, ako želimo da gradimo dobre odnose sa susedima i ispravljamo greške iz prošlosti.

Prema njenim rečima, integracija Srba u društva u kojima se nalaze kao građani treba da bude osnovni interes države Srbije i ona mora pomoći da se njihova prava podignu na nivo u svim onim zemljama gde su trenutno možda marginalizovani ili nisu ostvarili mogućnosti koja im zakonom pripadaju.

„Međutim, pravljenje neke platforme kojom se u centar njihovog života opet stavlja Beograd i ponovno stvaranje nekih specijalnih veza samo je korak unazad, posle godina postepenog poboljšanja odnosa na prostorima bivše Jugoslavije. Zamisao crtanja nekih novih granica ili vršenje pritiska na druge države zloupotrebljavajući položaj Srba u tim zemljama stvara tenzije koje mogu biti iskorišćene za rast nacionalizma u regionu i naterati na slične poteze pre svega Hrvatsku, Kosovo i BiH. Ovakva inicijativa nam govori da nismo mnogo naučili iz grešaka koje smo činili, pošto je prošlost prepuna ovakvih pokušaja, koji su se tragično završavali. A ljudi koji su pristali da Beograd odlučuje o njihovoj sudbini danas su daleko od teritorija na kojima su nekada“, smatra ona.

Mićić navodi da moramo poslati poruku da je centar okupljanja za Srbe u BiH Sarajevo, za Srbe u Crnoj Gori Podgorica, za one na Kosovu Priština. „I svaki drugi pokušaj da od njih napravimo poslušnike bilo koje vlasti u Srbiji i danas i u budućnosti završiće se neuspehom, a njihova prava mogu samo biti ugrožena ako se neko iz Beograda bude igrao njihovom sudbinom“, smatra Mićić.

I nacionalno opredeljene stranke nisu oduševljene načinom na koji vlast misli da se bavi srpskim nacionalnim potanjem.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije, za naš list kaže da načelno podržava borbu za srpski nacionalni interes, ali da joj se čini da najavljena deklaracija služi za zamagljivanje činjenice da je u toku predaja srpske državne teritorije KiM. „Dela, a ne reči, kaže stara latinska poslovica. A (ne)dela ovih na vlasti gledamo svaki dan, zato njihovim rečima ne verujem“, navodi ona.

Boško Obradović, lider Dveri, podseća da se oduvek zalagao za zajedničke aktivnosti Srbije i RS po svim pitanjima od srpskog nacionalnog interesa. „Međutim, smeta mi što vlast smatra da ima monopol na patriotizam, kao da je vlast narod, a ona to nije. Dveri već skoro godinu dana predlažu Narodnoj skupštini usvajanje Deklaracije o genocidu nad Srbima u NDH, koju je u gotovo identičnom tekstu svojevremeno usvojila Narodna skupština Republike Srpske i to parlamentarna većina i deo opozicije redovno odbija da stavi na dnevni red“, navodi Obradović za Danas. Kako zaključuje, „ponovo je po sredi neki novi marketinški trik u Vučićevoj režiji, jer nijedan predlog o zaštiti srpskog nacionalnog interesa nije dobar, niti vredan pažnje, ako ga ne predlažu naprednjaci“.

DS: Komentar kad vide deklaraciju
U DS nam je rečeno da deklaraciju još nisu videli i da će o eventualnoj podršci odlučivati kad je dobiju. „Kad god su nacionalisti odlučivali o opstanku nacije, nacija je dolazila u veći problem“, smatraju u DS.

 

Autori S. Čongradin / L. Valtner

Izvor Danas, 8. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u