OTKUD DANAŠNjE PLjUVANjE PO CRKVI

DRAGOSLAV BOKAN Mnoge među ikonoklastičkim bogoboračkim spodobama navodno su „nacionalisti”, a neki se čak...

DRAGOSLAV BOKAN

Mnoge među ikonoklastičkim bogoboračkim spodobama navodno su „nacionalisti”, a neki se čak smatraju „pravoslavnim vernicima”

Postavlja se, kao što vidimo, raskošni mozaik pod svodovima hrama posvećenog Svetom Savi. I uskoro će ova, još uvek ogoljena betonska konstrukcija, konačno postati prava i dostojno ukrašena pravoslavna bogomolja, na čast i ponos srpskom narodu i našoj Pravoslavnoj crkvi.

Sve je počelo još pre više od jednog veka, ali se dovršava u našem vremenu, nakon pobede velikog ruskog umetnika Nikolaja Muhina na „Konkursu za dekorisanje hrama Svetog Save” 2014. godine, da bi 2016. sve konačno i počelo da se realizuje.

U februaru te godine Muhin počinje sa radom na ovom projektu bez ikakve sigurnosti da će njegov rad i svi neophodni troškovi biti finansijski pokriveni. Da se ne bi gubilo vreme, a na javni apel agencije Rosotrudničestvo (glavnog koordinatora akcije, po nalogu ruskog predsednika Putina iz jula 2015) se u avgustu 2016. javila kompanija Gazprom njeft i priložila četiri miliona evra za finansiranje mozaika koji će krasiti monumentalnu kupolu Svetosavskog hrama.

Tako su stvoreni svi uslovi za finalizaciju izvanrednog ambicioznog projekta adekvatnog ukrašavanja najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu i jednog od najvećih na svetu.

Nikolaj Muhin je najiskusniji i najčuveniji umetnik izvođač ovakvih gigantskih mozaika, kao i kompletne opreme crkava i manastira freskama i ikonama (ukrasio je, kao rukovodilac projekta, sem brojnih hramova u Rusiji i po čitavom svetu, i onu prelepu crkvu na Ubu, kao i manastir Lepavinu i zagrebačku crkvu Svetog Preobraženja tamošnje pravoslavne Mitropolije).

ZAMRAČIVANjE VELIKOG DOGAĐAJA
On jedini u svetu ima u Moskvi i svoj dovoljno veliki atelje koji može da odgovori na zahtev ovakve vrste: pravljenja i postavljanja tematski urađenog mozaika na zakrivljenu površinu ogromne kupole. I tamo sastavlja ove zadivljujuće plohe mozaika (u komadima od po osam metara visine), pravljenog od kobaltnog raznobojnog stakla, istog onog koji i danas nepomućenim sjajem oduševljava sa drevnih rimskih mozaika.

Sa njim će svetosavski mozaik od 1.230 kvadratnih metara raditi Jevgenij Maksimov, akademik, čuveni profesor Ruske Umetničke Akademije (njene jedinstvene katedre za monumentalno slikarstvo) i njegovih čak sto diplomaca (bivših Maksimovljevih studenata), iskustvom i znanjem opremljenih za ovako odgovoran i zahtevan rad.

Kao osnovni mozaički motiv za kupolu hrama su smelo izabrali ranosrednjovekovni prizor Vaznesenja Gospodnjeg (tek kasnije se u pravoslavnoj tradiciji uvrežilo slikanje Hrista Svedržitelja, Pantokratora, na svodovima manastirskih kupola), i za tu priliku su Nikolaj i Jevgenij obišli sve najbolje, najpoznatije i najautentičnije primere vizantijskih mozaika u pravoslavnom svetu (od Sicilije do Carigrada), proveravajući tamo svoje kreativne ideje i umetničke zamisli.

I ove godine, u aprilu, u Beograd su donesene prve u Moskvi urađene celine budućeg mozaičkog oklopa beogradske kupole. I počelo je sa njihovim postavljanjem, koje bi trebalo da bude završeno do kraja decembra. Uz veliki trud svih učesnika da sve bude urađeno i dovoljno kvalitetno i savršeno precizno, dostojno hrama Svetog Save i našeg jevanđelskog Hristom objavljenog pravoslavnog Predanja.

muhinhram01
Foto: Snimak ekrana/Jutjub

Ali sve ovo je, nažalost, samo uvod u temu, a ne njen glavni sadržaj. Zato što čak i jedan ovakav projekat – u potpunosti sponzorisan od ruske kompanije, a po nalogu tamošnje države i uz vredan požrtvovani rad njihovih umetnika – izaziva nepravedne i neljudske reakcije ovdašnjih mrzitelja Crkve. S tim što su mnoge među ovakvim ikonoklastičkim bogoboračkim spodobama navodno „nacionalisti”, a neki čak sebe smatraju i „pravoslavnim vernicima”.

Kao ilustraciju ove užasavajuće meni i dalje neshvatljive pojave (pomodnog anticrkvenog trenda među najgorim od svih Srba) postavio sam neposredne reakcije čitalaca jednih dnevnih novina na ovu fotografiju aktuelnog postavljanja mozaika na unutrašnju stranu kupole svetosavskog hrama. Nijedan ustaški časopis ni novina nemaju ovako ostrašćene i odvratne, „moralističke” a amoralne primedbe i komentare na račun Srpske pravoslavne crkve.

SAMO OD NAS SAMIH ZAVISI
I tako je i kada je reč o drugim sajtovima ili novinama u Srbiji, skoro bez razlike. Zavladao je takav stereotip mržnje obezboženih Srba prema svemu u vezi sa našom Crkvom, sa ružnim običajem da se ta ostrašćenost i javno pokazuje, na sramotu svojih potpisnika i potencijalnu sablazan onih koji će to kasnije pročitati. Sve ono najgore u višedecenijskoj komunističkoj propagandi, spojeno sa elementarnom zavišću, neograničenom glupošću, neznanjem i nefer „udarcima ispod stomaka” prikazalo se na transparentno debilan način, podmuklim i razjarenim udarima na našu Crkvu sa već hiljadu puta viđenim kvaziargmentima ove gomile trogloditskih, necivilizovanih i ideološki razjarenih komentatora.

Tek tako mogu da se i lično uverim u sve ono što se dešavalo u godinama otvorenog i nekažnjenog progona Srpske pravoslavne crkve, odmah nakon završenog Drugog svetskog) rata. Ako su sadašnji odblesci ovog obračunavanja ovako strašni (a posle toliko godina) od 1945), kako li je tek izgledalo ondašnje vređanje i mučenje pravoslavnih srpskih sveštenika i episkopa, kako li su sve ispoljavani demonski prezir i đavolska mržnja prema Crkvi i Bogu?

Zato je važno svim snagama i nepopustljivo se odupreti ovakvom rušenju autoriteta Crkve i svim nedoličnim krštenih Srba nedostojnim jurišima na svetosavski oltar i našu starostavnu veru. I nemati nikakvo opravdanje, ni razumevanje za ovakve komentatore, najstrašnije izdajnike naših zaveta, gore i neuporedivo opasnije od svih Šiptara, ustaša, NATO pilota, krvožednih „bošnjaka”…

muhinhram03
Foto: Snimak ekrana/Jutjub

Od nas i našeg stava i broja, čvrstine i nepokolebljivosti zavisi hoćemo li ostati narod Svetog Save ili instant-korisnici jednog debiloidnog, medijski formiranog pogleda na svet novokomponovanih mutanata, pseudosrba i čovekolikih karikatura svih vrsta. Samo od nas zavisi. Još uvek.

P. S.
Otvorite ovu stranicu Blica (njihov tekst o ukrašavanju hrama Svetog Save je sasvim korektan i dobronameran) i pogledajte bezumne i zlobne komentare čitalaca.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Fejsbuk strana D. Bokana

Politika
Pratite nas na YouTube-u