BITKA ZA GLAS SRBIJE U UNESKU

Ivica Dačić: merićemo postupke država iz kojih dolaze kandidati Kao jedna od 58 članica...

Ivica Dačić: merićemo postupke država iz kojih dolaze kandidati

Kao jedna od 58 članica Izvršnog saveta Uneska, Srbija je proteklih nedelja i meseci postala nezaobilazan sagovornik predstavnika zemalja koje su istakle svoje kandidate za novog generalnog direktora ove organizacije UN.

Glas Beograda ima specifičnu težinu, jer naslednik Bugarke Irine Bokove, najpre mora u oktobru da dobije većinu glasova u Izvršnom savetu, da bi se njegov izbor potvrdio i na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru.

Za glavnu poziciju u Unesku prijavilo se devet kandidata, a o tome da li je već poznato koga će Srbija da zaokruži, šef diplomatije Ivica Dačić kaže:

– Nismo još odlučili koga ćemo da podržimo. Ali u svakom slučaju vodićemo se isključivio svojim interesima kao i postupcima država iz kojih dolaze kandidati.

S obzirom na diplomatsku borbu Beograda da spreči članstvo Kosova u Unesku, za očekivati je da će veću naklonost Srbije imati kandidati koji dolaze iz zemalja koje ne priznaju kosovsku „državnost“.

Iako po nepisanom pravilu, generalni direktor ovaj put treba da bude iz arapskih zemalja, među devet kandidata je tek njih četvoro iz tog kruga (Egipat, Katar, Liban i Irak), a u trku su ušli i predstavnici Azerbejdžana, Vijetnama, Kine, Gvatemale i Francuske.

 

Autor D. R. Đorđević
Izvor Novosti, 10. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u