BURNA SEDNICA SBUN O KOSOVU

Dačić: Ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj...

Dačić: Ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj i debeloj zabludi“

Predstavnici zapadnih zemalja, stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ponovo su danas insistirali da se smanje prisustvo i budžet Misije UN na Kosovu, i prorede se sednice posvećene radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, a tome su se oštro usprotivile, uz Srbiju, Rusija i Kina.

Za postepeno smanjenje obima i, na kraju, ukidanje UNMIK-a i smanjenje budžeta Misije, na današnjoj sednici SB UN založili su se predstavnici SAD, Britanije, Francuske i Japana, a takav stav prethodno je izrazila ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku

DAČIĆ: VELIKE SILE, DUBOKO POGAĐATE SRPSKI NAROD
Na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu danas se razvila žustra rasprava između ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku, a Dačić je tom prilikom zapadnim zemljama poručio da pogađaju srpski narod zalaganjem za ukidanje UNMIK-a.

Na sednici je predstavljen Izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša za period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

„Čitaku je uvredila sednicu rekavši da je ovo jedna šarada… Mnogo više me brine to što su SAD, Britanija i Francuska očigledno usaglasile stav sa Kosovom oko potrebe okončanja Misije UN na Kosovu“, rekao je Dačić.

On je postavio pitanje kako onda te sile mogu da kažu da žele da budu partner Srbije.

„Da li će neko ikada ovde spomenuti više od 200.000 Srba koji su proterani, a vratilo se 1,9 procenata njih? Mislite li da to više ne treba spominjati?“, upitao je prvi potpredsednik Srbije.

Podsetivši da je 1981. u Prištini živelo 43.000 Srba, upitao je: „Gde su danas? Hoćete li reći – u redu je, više ih nema, više nećemo da se okupljamo i o tome pričamo?“.

„Vi jeste velike sile, ali ovim duboko pogađate srpski narod. I srpske žrtve traže pravdu, isto kao i albanske i sve druge“, istakao je Dačić, dodavši da „ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj i debeloj zabludi“.

Takođe je poručio da „ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju i da je problem rešen, i da ste time što priznate jednu zemlju završili posao, onda ste zaboravili istoriju“.

Podsetivši da su Francuska i Srbija strateški partneri, upitao je da li je logično da predstavnica te zemlje u UN nastupa kao na današnjoj sednici.

„Ne želim da se vašim zemljama dogodi ono što se Srbiji desilo. Mi sigurno nećemo izazvati rat. Ako mislite da ovo više ne treba da se održava, donesite onda tu odluku, predložite da se ukine rezolucija 1244“, naglasio je Dačić.

On je, istovremeno, izrazio uverenje da su velike sile svesne da takva odluka ne može proći u SB UN.

„Nemojte vređati Srbiju. To je jedna ponosna zemlja koja vam je mnogo pomogla, između ostalog, i u uspostavljanju UN, za razliku od nekih drugih koji su Hiltera dočekivali cvećem“, zaključio je Dačić.

Odgovarajući na njegovu izjavu, Čitaku je rekla da SB UN „nije mesto za diskusiju o nacionalnim identitetima, niti o tome ko je prvi bio na Balkanu, ko je došao u sedmom veku…“.

„Ja sam etnička Albanka i ponosna građanka Kosova. Ti identiteti odlično koegzistiraju i jedan ne isključuje drugi“, istakla je ona, nakon što je Dačić tokom govora rekao da Čitaku nije Kosovarka, već Albanka i da narod Kosova ne postoji.

Ona je rekla i da je „Kosovo imalo granice mnogo pre nego što će steći državnost“, tvrdeći da je nezavisnost Kosova „prozvod raspada Jugoslavije, pri čemu nije jedini, i to nije secesionistički pokret“.

Dok je Čitaku govorila, Dačić je često osporavao njene tvrdnje i pokušavao da je prekine.

DAČIĆ: SRBIJA ČVRSTO ZA DIJALOG, POTREBAN HRABAR PRISTUP
Srbija je čvrsto opredeljena za dijalog Beograda i Prištine i veruje da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan, sa pogledom u budućnost, što potvrđuje i inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM, poručio je danas u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je upozorio na ogromnu političku nestabilnost na Kosovu i na činjenicu da nema napretka kada je reč o uspostavljanju ZSO.

Obraćajući se članicama Saveta bezbednosti UN, Dačić je istakao da je ključno da dijalog bude zasnovan na obostrano prihvatljivim rešenjima za sva otvorena pitanja, bez prejudiciranja budućeg statusa KiM i uz puno poštovanje rezolucije SB UN 1244.

Prema njegovim rečima, pozitivni rezultati ostvareni u dijalogu pokazuju da on nema alternativu, ali i da je neophodno snažnije liderstvo posredničke strane u obezbeđivanju primene do sada postignutih dogovora.

„Iskazana posvećenost otpočinjanju nove faze dijaloga na najvišem nivou i davanje novog podsticaja dijalogu zahtevaće iskrenu opredeljenost obeju strana za postizanje kompromisa, koja je do sada izostajala na strani Prištine, kao i promenu svesti tako da se svaki dogovor ne doživljav kao nečiji poraz“, kaže Dačić.

Izvesnu nadu da je moguć skori nastavak dijaloga uliva izjava nakon neformalnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Federike Mogerini 3. jula o „posvećenosti otpočinjanju nove faze dijaloga“ i važnosti implementacije do sada postignutih dogovora.

On je pozvao članice SB UN da ne relativizuju pitanje nesprovodenja Briselskog sporazuma tvrdnjom da su za to sve strane krive.

„Bolje da se kaže “nećemo da realizujemo Briselski sporazum“ i u tom smislu očekujem i vaše objektivno sagledavanje stanja, a ne relativizaciju“, rekao je Dačić na sednici SB UN.

„Ja sam potpisao taj sporazum i znam da uvek ima milion razloga za izbegavanje ispunjavanja preuzetih obaveza, ali četiri godine su predug period da postoje čvrsti argumenti za to. Srbija ce ispuniti sve što je potpisano, mi smo ga zato i potpisali“, dodao je on.

„Srbija pozdravlja svaki podsticaj međunarodne zajednice za obnavljanje dijaloga, ali se time, suštinski, time relativizuje odgovornost prištinske strane koja je bila ta koja je jednostrano prekinula dijalog“, primećuje šef srpske diplomatije.

TANIN: DIJALOG NASTAVITI ŠTO PRE, KOSOVO DA KRENE ODGOVORNO
Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin pozdravio je danas inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i istakao da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, pozvavši Prištinu na ozbiljnost i odgovornost.

Tanin je, predstavljajući putem video-linka ambasadorima država članica SB UN najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, ocenio da Vučićeva inicijativa predstavlja „važan razvoj situacije u regionu“.

„Kao sto nas istorija uči, postizanje fer, teških i često bolnih kopromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana“, istakao je on, napomenuvši da su mir i stabilnost u regionu povezani sa mirom i stabilnošću na Kosovu i normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

DAČIĆ: SRBI NA KIM ŽRTVE GENOCIDA, A NE ALBANCI
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas članice Saveta bezbednosti da to telo ne sme da zaboravi Srbe prognane sa Kosova i da ne pozivaju olako druge zemlje da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, jer time vređaju Srbiju.

„Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olako pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju“, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je podsetio da Srbija nije dovoljno velika država da bi je se plašili, ali da je učestvovala u formiranju UN i podsetio na njene zasluge u dva svetska rata.

„Zbog svega toga ostajemo verni principima poštovanje teritorijalnog integriteta“, poručio je šef srpske diplomatije.

„Očekujem da će (Vljora) Čitaku ponovo iznositi podatke koji treba da dokumentuju priče o genocidu i etničkom čišćenju, pa molim generalnog sekretara UN i šefa Unmika da svaki put u izveštaju ne zaborave proterane građane Kosova“, rekao je Dačić, zapitavši šta znači to da se oni više ne pominju pred SB UN, a zna se podatak da se od 1999. vratilo svega 1,9 odsto proteranih Srba.

„Srbi su na Kosovu živeli vekovima, to potvrduju crkve, od kojih su četiri pod zaštitom Uneska. Nije u redu da se smejete gospođo Čitaku, pokažite jedan vaš spomenik iz tog perioda, pa ću i ja da se smejem“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je proterano 200.000 Srba sa Kosova.

ČITAKU: KOMPROMIS O KOSOVU? NEZAVISNOST JE KOMPROMIS
Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku izjavila je povodom poziva na kompromis i istorijski dogovor Srba i Albanaca da je nezavisnost Kosova upravo taj kompromis, ne prihvatajući ideje o rešenjima duž etničkih linija.

„Nezavisnost Kosova, kao što je proglašena 2008, jeste kompromis. Ahtisarejiv predlog je bio težak i bolan kompromis“, rekla je Čitaku na sednici SB UN o Kosovu.

Ona se usprotivila predlozima o podeli Kosova kao rešenju.

PODELjENA MIŠLjENjA O SITUACIJI NA KIM I ULOZI UNMIKA
Predstavnici zapadnih zemalja, stalnih članica SB UN, pozvali su danas da se prorede sednice tog tela posvećene radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu i da se razmotri smanjenje obima i, na kraju, ukidanje Misije UN na Kosovu, čemu se oštro protive, uz Srbiju, predstavnici Rusije i Kine.

Većina ambasadora zemalja članica SB UN je, tokom debate na današnjoj sednici o Kosovu, pozvala na brzo formiranje nove kosovske vlade, ali i na obnovu briselskog dijaloga i nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine kao važnog procesa za ceo Zapadni Balkan.

Predstavnica SAD Mišel Sajson ocenila je da je Misija UN na Kosovu „izgubila razlog postojanja“ i zatražila da se ona postepeni smanji i na kraju ukine, a da se predstavljanje izveštaja i sednice posvećene njenom radu održavaju na šest, umesto na tri meseca.

„Kosovska vlada je odavno pokazala da je sposobna da upravlja i Savet treba da prizna da je Kosovo ostvarilo značajan razvoj“, istakla je ona, pozvavši sve države koje nisu priznale Kosovo da to učine i da podrže njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama uključujući UN i Interpol.

Zamenica američke ambasadorke u UN pozvala je lidere Beograda i Prištine da nastave proces normalizacije odnosa i da poštuju dogovoreno u Briselu.

SAD su zatražile i da Kosovo što pre formira novu vladu, ratifikuje sporazumsa Crnom Gorom i učini korake ka izgradnji multietničkog društva.

Stavu SAD o ukidanju UNMIK-a pridružili su se i predstavnici Francuske, Britanije i Japana, a takav stav prethodno je izrazila ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je, međutim, da Rusija u sadašnjim okolnostima ne vidi osnovu za smanjenje obima Misije UN na Kosovu, istakavši da „UNMIK ostaje značajan instrument za međunarodno praćenje tamošnje situacije“.

On je ocenio i da „kosovski projekat nastavlja da propada“ i da Priština potpuno nekažnjeno nastavlja da ne ispunjava dogovore iz Brisela.

Nebenzja je pozvao međunarodnu zajednicu da učini šta treba i obezbedi poštovanje Srba na Kosovu koji su izloženi napadima u fizičkom smislu i na svoju imovinu.

„Mnoge delegacije predstavljale su nama danas divnu sliku sa Kosova ali to se sa našim viđenjem situacije ne podudata. Kosovski projekat i dalje pakazuje svoju neodrživost“, rekao je on.

Ruski predstavnik podsetio je da pobednici na izborima na Kosovu ni dva meseca od izbora još nisu počeli sa normalnim funkcionisanjem.

„Nije ostvaren ni najmanji napredak po pitanju ZSO, pa pozivamo posrednika u dijaloga da osigura garancije za poštovanje prava Srba i zaštitu njihovog verskog nasleđa“, naveo je on.

Ukazao je na slučajeve fizičkih napada na Srbe i njhovu imovinu, a kako navodi, posebno zabrinjavaju pokušaji uzurpiranja imovine SPC.

Takođe, albanske vlasti na KiM ignorišu zahteve za rekonstrukciju srpskih crkava i manastira, kao što je pravoslavna crkva u Prištini.

„Kada je reč o namerama Prištine za članstvo u Unesko treba to uzeti u obzir“, reka je on.

Kako je rekao predstavnik Rusije, nema više nikakvih prepreka za početak rada Specijalnog suda i očekuju se prve informacije o njihovom radu.

Takođe naveo je i da se na Kosovu vrbuju ljudi koji odlaze da se bore na strani ekstremista na Bliskom istoku.

Predstavnik Kine je, takođe, ocenio da Savet bezbednosti UN treba da ostane posvećen situaciji na Kosovu i zadrži posredničku ulogu, istakavši da „ne treba ponavljati greške iz istorije“.

Izrazivši podršku što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine i primeni dogovorenog uz izgradnju uzajamnog poverenja, on je pozvao i na uzdržavanje od akcija koje bi mogle dovesti do tenzija.

Britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft takođe je pozvao Kosovo da brzo formira vladu i da se vratiti na put evropskih intergracija, a to, kako je naveo, znači obnoviti dijalog „između dve nezavisne države“.

Takođe je ocenio da budžet UNMIK-a ne bi trebalo da se povećava, već da se smanjuje, izrazivši razočarenje što se to događa posle tri sednice na kojima su neke članice tražile smanjenje budžeta Misije.

„Vreme je da se Misija smanji, situacija na Kosovu da ne bude više tema. Linije na mapi su povučene, fiksirane su i neće se menjati“, zaključio je on.

Predstavnica Francuske pozvala je Kosovo da brzo formira vladu, koja će sprovoditi ključne reforme.

Ona je ocenila da budućnošću Kosova ne treba više da se bavi SB UN, već smatra da je to tema dijaloga u kojem posreduje EU.

„Očekujemo da sve što je dogovoreno u Briselu bude što pre primenjeno, uključujuci Zajednicu srpskih opština kao ključni element dijaloga“, rekla je ona, pozvavši Beograd i Prištinu da nastave dijalog, ali i da se uzdrže od svih bespotrebnih provokacija.

Predstavnik Ukrajine izrazio je nadu će nova kosovska vlada imati kao prioritet dijalog i normalizaciju odnosa sa Beogradu, i ohrabrio lidere obe strane da pokažu odgovornost i nastave dijalog, bez nacionalističke retorike.

Pozdravio je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu, izrazivši očekivanje da će se ona pretočiti u konkretne korake.

Sličnu poruku poslao je i predstavnike Italije, ocenivši da zapaljiva retorika pripada prošlosti, dok normalizacija odnosa važna za ceo region i ohrabrivši obe strane da obnove dijalog.

Predstavnik Japana se založio za smanjenje prisustva Unmika na Kosovu i za ređe održavanje sednica u SB UN.

Japan pozdravlja inicijativu Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i potrebu za pronalaženjem trajnog rešenja.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 17. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u