NA REDU JE SRBIJA

IGOR PŠENjIČNIKOV Neće biti iznenađenje ako uslede vesti o osujećenim ruskim državnim udarima u...

IGOR PŠENjIČNIKOV

Neće biti iznenađenje ako uslede vesti o osujećenim ruskim državnim udarima u Skoplju i(li) Sarajevu

Kako je saopštila američka agencija Blumberg, ministar odbrane u makedonskoj vladi, Radmila Šekerinska, izjavila je da nove makedonske vlasti čine napore za ulazak Mekedonije u NATO da bi time zemlju zaštitile od ruskog „mešanja” u njene unutrašnje stvari.

„Poznata su nam neka curenja podataka, do kojih je došlo pre formiranja nove vlade, o pokušajima Rusije da ostvari uticaj na ključne sfere u oblasti politike i bezbednosti. Zbog toga smo veoma uznemireni. Smatramo da će članstvo Makedonije u NATO učiniti kraj tim pokušajima”, citira Blumberg reči ministra odbrane.

Ruski MID je, naravno, demantovao njene optužbe protiv Rusije, podvlačeći da se one „oslanjaju samo na prazne reči rusofoba, kao i na informativni spam sa njihove strane”. Zvanični predstavnik MID Marija Zaharova je izjavila da u Moskvi očekuju „razjašnjenje makedonske strane u pogledu autentičnosti izjava koje su pripisane Šekerinskoj”. Međutim, intervju Šekerinske je postavljen na zvanični sajt ministarstva odbrane Makedonije. A iz njega sledi da se makedonske vlasti potpisuju pod tim tekstom.

MAKEDONIJA NA PUTU CRNE GORE…
Ono što bi trebalo istaći je da izjava Šekerinske o „ruskom mešanju” liči kao jaje jajetu na izjave zvanične Podgorice uoči stupanja Crne Gore u NATO. Tamo su, radi veće ubedljivosti, uoči parlamentarnih izbora u jesen prošle godine čak inscenirali pokušaj državnog udara i atentata na crnogorskog lidera Mila Đukanovića, a krivicu za to su prebacili na Rusiju. Kao, Moskva je na taj način pokušala da spreči ulazak Crne Gore u NATO. Pritom se crnogorski specijalni tužilac u slučaju „državnog udara“ Milivoje Katnić zahvalio „britanskoj i američkoj obaveštajnoj službi za pomoć u istrazi”.

Od bivših jugoslovenskih republika u NATO su već ušle Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Ali ima još nekoliko zemalja na zapadu Balkanskog poluostrva koje su ostale „neokopani kukuruzi“. To su Makedonija, Bosna i Hercegovina, kao i „Republika Kosovo”, koju ne priznaju Srbija i Rusija, ali priznaje Zapad.

Dani slobode tih zemalja su takođe izbrojani. Da niko u regionu oko toga ne bi imao nedoumice, za jasno „razumevanje aktuelnog trenutka“ pobrinuo se potpredsednik SAD Majk Pens. On je 2. avgusta na sastanku sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana u Crnoj Gori rekao da je „budućnost Zapadnog Balkana na Zapadu”. A zašto? Pa zato što, objasnio je Pens, „Rusija nastavlja sa pokušajima prekrajanja međunarodnih granica nasilnim putem i pokušava da destabilizuje region zapadnog Balkana”.

markoviczaevUkratko, ciljevi su formulisani, neprijatelj je određen, teze su utvrđene, komanda je data. I evo, ministar odbrane Makedonije i govori kako je naređeno. Uostalom, uvlačenje Makedonije, BiH i Kosova u NATO je, što bi se reklo, samo stvar tehnike. A u finalu te mnogogodišnje balkanske tragedije sa mnoštvom scena i činova desiće se najvažniji čin: stupanje Srbije u NATO. A sa njim – i nepovratno miniranje čak i hipotetičke mogućnosti ruskog uticaja na Balkanu, kojeg se toliko plaše u Vašingtonu i Briselu.

… A ONDA SRBIJA
To će biti moguće uz samo jedan uslov – ako bude raskinuto religiozno zajedništvo Srbije i Rusije, koje većina politikologa i analitičara ili ne uzima u obzir ili svesno prećutkuje. Međutim, to je glavni faktor koji povezuje dva pravoslavna naroda i koji određuje realnost da je do danas – kako pokazuju stalna istraživanja javnog mnjenja – ogromna većina Srba protiv ulaska njihove zemlje u NATO (81,3 odsto stanovništva) i za savez sa Rusijom (64,9 odsto).

Punom parom, ali zasad neefikasno, upravo se menjanjem tih cifara na suprotnu stranu bave vodeći srpski mediji, koje je kupio zapadni kapital. Da i ne govorimo o medijima Crne Gore, BiH (njenog hrvatsko-muslimanskog dela), Makedonije i Kosova.

brajanhojtji02
Foto: AP

Neću se iznenaditi ako jednom budemo čuli da su „Rusi pokušali da izvrše državni udar u Makedoniji (ili Bosni i Hercegovini)” ili da su „pokušali atentat” na tamo nekog političara „da bi sprečili ulazak zemlje u NATO”. Uzgred. političari u Makedoniji i drugim „neookopanim“ državama regiona bi trebalo da brinu zbog mogućnosti da im američki pokrovitelji namene ulogu ritualnih žrtava sa ciljem da posle krivicu prebace na Rusiju i tako uvuku te zemlje u Severnoatlantsku alijansu. Po crnogorskom scenariju. Što bi se reklo, „nothing personal, just business”.

Autor je ekspert RISI

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

RIA Novosti / Fakti

Politika
Pratite nas na YouTube-u