SRBI IZ RS MASOVNO PODNOSE ZAHTEVE ZA DRŽAVLjANTVO SRBIJE

Nije mali broj zahteva koji se podnose i zbog osećaja nesigurnosti prouzrokovanog sve većim...

Nije mali broj zahteva koji se podnose i zbog osećaja nesigurnosti prouzrokovanog sve većim pritiscima usmerenim na urušavanje Dejtonskog sporazuma

Razlozi zbog kojih građani BiH traže srpsko državljanstvo su različiti, ali oni to čine i zbog osećaja nesigurnosti izazvanog urušavanjem Dejtonskog sporazuma.

Otkad je otvoren srpski konzulat u Banjaluci, oko 50.000 građana podnelo je prijave za dobijanje srpskog državljanstva. Srpski konzul u tom gradu kaže da su razlozi zbog kojih se ljudi opredeljuju za taj potez uglavnom praktični, kao što je zaposlenje ili studiranje u Srbiji.

Međutim, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, pored tih razloga, naglašava i da su dobri odnosi Srbije i Srpske, zahvaljujući, kako kaže, jasnom opredeljenju i nastojanju dvojice predsednika, doveli do toga da i u političkom, privrednom, kulturnom i prosvetnom smislu dođe do intenzivne saradnje.

Građani se zbog toga i u običnim, svakodnevnim situacijama osećaju komotnije, sigurnije i bolje, kaže Cicović, te i to zbližava i proizvodi želju kod građana srpske nacionalnosti u RS i BiH da podnose zahteve za državljanstvo Srbije.

Nije mali broj zahteva koji se podnose i zbog osećaja nesigurnosti prouzrokovanog sve većim pritiscima usmerenim na urušavanje Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije RS u BiH, kaže Cicović.

„Dejtonski sporazum je ugaoni kamen za mogući suživot u BiH. Narod sve to dobro vidi i ne bi trebalo da čudi da jednog dana svi Srbi iz RS, pa i iz cele BiH, ako bi se nastavilo urušavanje Dejtonskog sporazuma, podnesu zahtev za dvojno državljanstvo Republike Srbije“, kaže Cicović.

Autor Nikola Joksimović

Izvor Sputnjik, 21. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u