IGRA SENKI 2.0 ILI SEGEDIN, A U SKOPLjU

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Zadatak Zorana Zaeva je da Srbiju povocira na određenu reakciju koja bi...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Zadatak Zorana Zaeva je da Srbiju povocira na određenu reakciju koja bi uticala da budemo proglašeni za remetilački faktor na Balkanu

Knjiga Tima Maršala Igra senki do detalja je opisala na koji način se srpska opozicija pripremala za rušenje Slobodana Miloševića 2000. godine. O tome su nešto kasnije svedočili i sami opozicioni lideri, ali suština je u tome da se u mađarskom gradu Segedinu nalazio centar za obuku tadašnjeg pokreta Otpor, čije su aktiviste edukovali i nenasilnom otporu obučavali penzionisani američki oficiri. U Segedinu su se isplaćivale pare u kešu za opoziciono delovanje i za rad tzv. nezavisnih medija, te, konačno, iz Segedina su se osmišljavane sve akcije protiv Miloševićeve vlasti, koja je svakako bila pri svom kraju.

Danas je umesto Segedina centar premešten u Skoplje. Scenario je gotovo identičan, doduše napretkom tehnologije svakako je postao savremeniji, a cilj mu je podrivanje Republike Srbije i urušavanje legalne i legitimno izabrane vlasti. Tu krucijalnu tvrdnju da je Skoplje postalo ono što je nekada bio Segedin izrekao je u kao gost u mojoj autorskoj emisiji Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, i ona je apsolutno istinita.

SRPSKI BIZNIS I AMERIČKA GEOPOLITIKA
Krenimo redom. Tokom „Šarene revolucije“, koja se u Skoplju odvijala kako bi se srušili Nikola Gruevski i VMRO na osnovu fabrikovane afere „Prisluškivanje“, provukla se teza da su se u Skoplju pojavili aktivisti organizacije Kanvas, valjda dežurne organizacije za urušavanje svih režima na koje se Amerikanci usmere. Metodi demonstranata bili su identični metodima koje je osnivač Otpora Srđa Popović primenjivao od Beograda do Tbilisija, Kijeva i tako redom. Gruevski je na jedvite jade smenjen najgorim izbornim inženjeringom, bez obzira što je na izborima odneo pobedu.

Sada se pokazuje pravi cilj njegovog rušenja. Cilj je Srbija, a da bi se cilj ostvario, bilo je potrebno napraviti adekavatan logistički centar za aktivnosti uperene protiv srpske vlasti. Skoplje je idealna lokacija za tu delatnost. Veliko prisustvo albanskog faktora, krajnje servilna i poslušna vlast, blizina Srbiji, tranzitni put ka Grčkoj… Bolje nije moglo.

skopljeprotest07Tamošnja sklepana vlada Zorana Zaeva je pod apsolutnom kontrolom američkog ambasadora, a i sastavljena je prema naredbi Brajana Hojt Jia, američkog diplomate zaduženog za Balkan. Po dodeljenom zadatku, Zaev sprovodi sve one naume iz zacrtane Tiranske platforme – Albancima prepušta totalnu dominaciju u vlasti, uvodi nasilno dvojezičnost i ide ka federalizaciji zemlje. Sa druge strane, ispunjava zadatke koje se pred njega stavljaju za ulazak u NATO – Bugarima izlazi u susret za sve što zatraže i pristaje na promenu imena.

Međutim, jedan od ključnih zadataka koji mu je poveren – a donekle povezan sa Tiranskom platformom u delu koji govori o navodnom genocidu nad Albancima od 1912-1954. godine – je taj da što više pokvari odnose sa Srbijom, čak i da Srbiju povocira na određenu reakciju koja bi direktno uticala da bude proglašena za remetilački faktor na Balkanu. S tim u vezi, Zaev je iz Srbije angažovao brojne tzv. biznismene za koje se zna da imaju određeni uticaj i moć da rade na urušavanju srpske vlasti. Imenovao ih je za savetnike i dodelio im državljanstva. Radi se o ljudima koji su shvatili da u Srbiji pod Vučićem nije više moguće poslovanje putem kombinacije, pa su od nekadašnjih Vučićevih saveznika postali krvni neprijatelji jer nisu ostvarili svoj naum – pljačku države i njenih preduzeća pozivajući se na poznanstvo sa Vučićem.

ELIMINACIJA RUSKOG UTICAJA
Njihov zadatak je organizovanje ozbiljne mreže, što medijske, što političke, koja bi delovala protiv vlasti u Beogradu. Baza im je u Skoplju, odakle crpu finansije, prave poslovne varijante, organizuju obuke aktivista koji bi trebalo da pokrenu proteste u Beogradu, gde je planirana finalna realizacija aktivnosti. U priču je uključen i albanski faktor, koji takođe daje nemerljivu logistiku za obuku aktivista po Prištini.

Padom Vučića Amerikanci dobijaju trasiran put za potpuno preuzimanje Srbije i totalnu eliminaciju tzv. ruskog uticaja na Balkanu, Albanci više nemaju protivnika i put ka zacrtanim granicama Velike Albanije može da krene sa realizacijom, a tzv. srpski biznismeni ponovnu mogućnost da opustoše kao ratni plen srpska preduzeća i preuzmu monopole, baš kako je to bilo do 2012. godine.

hojt ji
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prvi put kad sam pre tri godine pisao i govorio da su zbivanja u Skoplju pokazna vežba za Beograd, mnogi su to osporavali. Kako su se događaji odvijali i kako se trenutno odvijaju, ispade da sam u pravu. Ni ovo što sad pišem ne pišem na osnovu sopstvene projekcije, već na osnovu brojnih izvora koje imam u Makedoniji. Nemam nameru nikog da uveravam da li je ovo što pišem istina ili nije, jedino čega se pribojavam je da za određeno vreme u budućnosti oni koji mi ranije nisu verovali ne dođu do mene i kažu mi da sam bio u pravu. Ali tada će već biti uveliko kasno.

Politika
Pratite nas na YouTube-u