PAVEL DOROHIN: MLADIĆEVO ZDRAVSTVENO STANjE SE POGORŠAVA

On je dodao da se polazi od toga da postoji direktna i realna opasnost...

On je dodao da se polazi od toga da postoji direktna i realna opasnost po život generala Mladića, što im je i sam Mladić potvrdio u razgovoru

Rusija će nastaviti da insistira da Haški tribunal pusti na privremenu slobodu nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića zbog lošeg zdravlja koje se pogoršalo u poslednje dve godine, rekao je predsednik Komiteta Rusije za zaštitu generala Mladića, ruski poslanik Pavel Dorohin.

On je sa ruskim akademikom Jelenom Guskovom juče i danas posetio generala Mladića u haškom pritvoru. Rekao je da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da je ova poseta potvrdila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa njegovim zdravljem, koju imaju predstavnici ruske javnosti.

„Ovo je naša četvrta poseta generalu. Došli smo da moralno podržimo Mladića, da procenimo njegovo zdravstveno stanje i razradimo dalje korake za njegovu zaštitu i faktički spasavanje”, rekao je Dorohin za TASS.

On je dodao da se polazi od toga da postoji direktna i realna opasnost po život generala Mladića, što im je i sam Mladić potvrdio u razgovoru.

„On je direktno rekao da ga desna strana tela – grudi, ruka i noga, stalno bole i da loše rade. Uopšte uzevši, on je izgledao gore nego pre dve godine, kada smo bili zadnji put”, rekao je Dorohin.

Podsetio da je Rusija bila spremna da pruži garancije za generala Mladića da bi se lečio u Moskvi, ali da je Haški tribunal dva puta odbio da ga privremeno pusti.

Dorohin je rekao da je lečenje generala Mladića u Hagu krajnje haotično, lekovi kojima ga leče su nespojivi jedni sa drugim, dnevno mu se periodično daje i po 20 tableta, a pri tome niko mu ne govori kakve su to tablete.

„Mi smo uznemireni da će takvo lečenje da izazove pogoršavanje njegovog zdravlja”, istakao je Dorohin.

Naglasio je da će se ruski Komitet za odbranu Ratka Mladića, imajući u vidu da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava, obratiti ruskim vlastima sa inicijativom da ponovo bude upućen zahtev Haškom tribunalu:

„Faktički, u novim okolnostima, možemo ponovo zatražiti da on hitno bude upućen na ispitivanje i lečenje u Rusiju, u suprotnom aktivnosti Tribunala nikako ne mogu da se nazovu humanim”, rekao je Dorohin.

Guskova je rekla da je odbijanje da general Mladić bude pušten na privremenu slobodu bilo veliko iznenađenje, te dodala da je dolazak u Moskvu bio veoma dobro pripremljen.

Ona je navela da je generala Mladića već čekala pripremljena soba u Nacionalnom naučno-praktičnom centru za kardiovaskularnu hirurgiju “Bakuljev”, te da su doktori bili spremni da ga prime na lečenje u bilo koje vreme:

„Bili smo sigurni da ćemo ga moći izvući napolje jer je iz Haškog tribunala, prema medicinskim indikacijama, puno ljudi pušteno pre donošenja presude. Međutim, Haški tribunal nije prihvatio garanciju stalnog člana Saveta bezbednosti UN”, rekla je Guskova.

Ukazala da je general Mladić za Hag glavni optuženik i da je on za njih čovek koga treba osuditi, te dodala da se teza o krivici Srba za događaje 90-ih godina prošlog veka i za raspad Jugoslavije veoma ozbiljno pokušava dokazati u Evropi. Prema njenim rečima, ako bude dokaza da su Srbi krivci za sukob, onda se opravdava agresija NATO-a bez odluke Saveta bezbednosti UN protiv Jugoslavije 1999. godine.

„Do danas se legitimitet delovanja NATO dovodio u pitanje, a ovako će ispasti da su potezi NATO bili opravdani, pošto su kažnjavali krivce. Ovo sve ima ozbiljnu političku pozadinu kako za formiranje Tribunala, tako i za njegovu neobjektivnu delatnost”, rekla je Guskova.

Izvor Srna/Fakti, 23. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u