IVANOV I ŽIVALjEVIĆ POD ISTRAGOM MAKEDONSKOG TUŽILAŠTVA

Tužiteljka Vilma Ruskovska, koja vodi istragu dešavanja u Sobranju, potvrdila je da to novi...

Tužiteljka Vilma Ruskovska, koja vodi istragu dešavanja u Sobranju, potvrdila je da to novi momenat u istrazi, koji će biti istraživan

Tužilaštvo za organizovani kriminal Makedonije moglo bi da ispita umešanost predsednika države Đorđa Ivanova u događaje u makedonskom parlamentu 27. aprila.

Zajedno sa slučajem Ivanova, makedonsko tužilaštvo moglo bi da ispita i umešanost njegovog savetnika za bezbednost Siniše Aleksovskog i srpskog obaveštajca Gorana Živaljevića, koji je tokom nasilnog upada demostranata, pristalica VMRO DPMNE, bio u Sobranju Makedonije, prenela je televizija Telma.

To je, kao navodi makedonski portal, novi moment u istrazi koju vodi više tužilaca Tužilaštva za organizavani kriminal, a koji je proizašao iz prepiske Kabineta Ivanova i Živaljevića. Kabinet Ivanova negira da je Živaljeviću omogućio da bude u Sobranju, navodeći da nema ovlašćenje za to.

Tužiteljka Vilma Ruskovska, koja vodi istragu dešavanja u Sobranju, potvrdila je da to novi momenat u istrazi, koji će biti istraživan.

„Stvar je osetljiva, ali u svakom slučaju će se ispitati da li ima povezanosti s organizovanjem krvavog događaja. Samo prisustvo Živaljevića je sa jedne strane diplomatski skandal, a sa druge strane krivično delo učestvovanje u gomili, ponovo ću reči, ako se ne dokaže učestvovanje u organizovanju“, rekla je Ruskovska za Sakam da kažam.

Srpski diplomata i obeveštajac Živaljević je u sredu izjavio da je u Sobranju bio prisutan s dozvolom savetnika predsednika Makedonije Siniše Aleksovskog, na šta su Kabinet predsednika i savetnik za bvezbednost odgovorili da to nije tačno.

Kabinet Ivanova je saopštio da je Živaljević poslao poruku osobama iz makedonskih institucija, među kojima je i Aleksovski „po završetku delovanja u Sobranju“ da bi „obezbedio alibi i smanjio odgovornost za svoje postupanje“.

Izvor Beta/B92, 25. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u