TURSKI ANALITIČAR: KURDSKI REFERENDUM JE PREKRETNICA ZA TURSKU I IRAN

„Poseta komandanta iranskog generalštaba Turskoj prvi put nakon revolucije u Iranu pokazuje da su...

„Poseta komandanta iranskog generalštaba Turskoj prvi put nakon revolucije u Iranu pokazuje da su Iran i Turska svesni da se suočavaju sa zajedničkom pretnjom“

Sirijska vojska nastavlja da oslobađa nove teritorije. Irački Kurdistan se priprema za referendum o otcepljenju. Kako će se razvijati situacija na Bliskom istoku?

Sagovornik Sputnjika, turski politički analitičar Bora Bajraktar, smatra da prisustvo SAD podstiče regionalne igrače da stvaraju nove saveze.

Bajraktar podseća da, iako je prošlo već 14 godina otkako su SAD okupirale Irak, američki vojnici nemaju nameru da napuste ovu zemlju.

„SAD nastoje da ostanu na ovim teritorijama, ali istovremeno traže načine da smanje troškove koji su im za to neophodni. Njihovu saradnju sa kurdskom partijom Demokratski savez treba posmatrati upravo u ovom kontekstu. Jačanje pozicija SAD u regionu stvara kod regionalnih igrača osećaj ozbiljne zajedničke pretnje po njihovu bezbednost i podstiče ih da stvaraju nove saveze. Poseta komandanta iranskog generalštaba Turskoj i uspostavljanje vojnih kontakata na najvišem nivou prvi put nakon revolucije u Iranu pokazuju da su Iran i Turska svesni da se suočavaju sa zajedničkom pretnjom. U regionu raste broj američkih vojnika i baza, sve je očiglednije mogućnost raspada Sirije i Iraka“, kaže Bajraktar.

Refendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana može da postane prekretnica za Tursku, smatra analitičar.

„Turska ima pozitivne odnose sa regionalnom administracijom Iračkog Kurdistana, ali referendum bi mogao da uništi sve što je postignuto. Kada je reč o Siriji, SAD i dalje isporučuju oružje tamošnjim Kurdima iz Demokratskog saveza, ali Kurdi su ipak zabrinuti da će im Amerika okrenuti leđa. Nedavno se Trampov specijalni predstavnik Bret Makgerk sastao u Raki sa vođama arapskih plemena, i zato je sve aktuelnije pitanje da li možda SAD planiraju da naprave još jednu koaliciju u regionu? Sa svoje strane, Kurdi nisu sigurni da li će ih SAD i dalje podržavati“, ocenjuje on.

Prema mišljenju Bajraktara, situacijom oko Idliba bi trebalo da se bave tri ključna igrača u regionu – Turska, Rusija i Iran.

„Ukoliko se oni dogovore o očuvanju teritorijalne celovitosti Sirije, najbolje rešenje bi bilo ujedinjenje vojnih snaga ovih zemalja sa legitimnim snagama unutar Sirije i zajednička vojna operacija, odnosno čišćenje teritorije od terorista. Ako do toga ne dođe, SAD bi mogle da preko koalicije prošire svoj uticaj do Idliba, što ne odgovara interesima Moskve, Ankare i Teherana i ugrožava opstanak aktuelne vlade u Damasku. Trebalo bi imati u vidu da su saveznici SAD Arapi iz zemalja Persijskog zaliva, i upravo su njihovi stavovi povodom budućnosti regiona doveli Siriju do stanja potpunog rasula“, kaže on.

Izvor Sputnjik, 25. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u