SLEDI LI SPALjIVANjE KNjIGA ILI U MEMFISU ZABRANjEN FILM „PROHUJALO S VIHOROM“

Njujork tajms piše da je „Orfeum“ u prethodne 34 godine prikazivao taj film u...

Njujork tajms piše da je „Orfeum“ u prethodne 34 godine prikazivao taj film u okviru serijala klasika

Bioskop „Orfeum“ u Memfisu, u državi Tenesi, objavio da će posle 34 godine prekinuti prikazivanje filma „Prohujalo s vihorom“ zbog navoda o rasnoj neosetljivosti u filmskom klasiku.

Njujork tajms piše da je „Orfeum“ u prethodne 34 godine prikazivao taj film u okviru serijala klasika.

Poslednji put je prikazan 11. avgusta, istog dana kad se odigrao miting belih nacionalista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Nakon toga je bioskop dobio brojne pritužbe putem društvenih mreža koji su osudili način predstavljanja Afroamerikanaca u filmu i romantizovanog prikaza Konfederacije i Juga.

„Nedavno prikazivanje ‘Prohujalo sa vihorom’ je izazvalo brojne komentare. ‘Orfeum’ ih je sve pažljivo razmotrio. Kao organizacija čija misija je da zabavi, obrazuje i prosvetli zajednice kojima služi, ‘Orfeum’ ne može da prikazuje film koji je neosetljiv prema velikom delu lokalne populacije“, rekao je predsednik „Orfeuma“ Bret Beterson.

On je rekao da je i pre ovogodišnje projekcije bilo zabrinutosti ali da je „oluja na društvenim mrežama ove godine presudila“.

Ukidanje projekcija je naišlo na osudu jednog dela korisnika interneta, a neki smatraju da je ta odluka bioskopa „uvreda za sve glumce i članove ekipe koji su radili na filmu“.

Film Viktora Fleminga iz 1939, sa Vivijen Li i Klarkom Gejblom u glavnim ulogama, prati naslednicu plantaže Skarlet O’Haru tokom i nakon Građanskog rata.

„Prohujalo sa vihorom“ je osvojio 10 Oskara, a glumica Heti Mekdenijel je dobila tu nagradu za sporednu žensku ulogu i tako postala prva Afroamerikanka dobitnica najprestižnije filmske nagrade za ulogu robinje Memi.

Film je adaptacija romana američke spisateljice Margaret Mičel.

Izvor Beta/B92, 29. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u