BLIC: KUBUROVIĆ SE SUKOBILA SA BRNABIĆKOM I VUJOVIĆEM OKO ADVOKATA

Očigledno su i Brnabićeva i Vujović bili zatečeni žustrinom kojom ministarka pravde istrajava u...

Očigledno su i Brnabićeva i Vujović bili zatečeni žustrinom kojom ministarka pravde istrajava u svom stavu

Ministarka pravde Nela Kuburović ušla je na poslednjoj sednici Vlade u ozbiljan klinč sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Kako saznaje „Blic“, varnice su sevale jer je Vujović u izmene uredbe o paušalnom oporezivanju uvrstio advokate a bez njihovog mišljenja, ali je Kuburovićeva isterala svoje i izbacila pravne zastupnike iz tog akta.

Kamen spoticanja bile su, kako priča naš izvor, izmene kojima su konačno određeni parametri za određivanje poreskih obaveza za petu grupu paušalaca, gde spadaju lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari…

Ministar Vujović je u uredbu stavio i advokate, iako nije imao njihovo mišljenje a na šta ga zakon obavezuje, ali mu je Kuburovićeva pomrsila konce. Ministarka se javila za reč na sednici Vlade održanoj u petak.

Kuburovićeva: Znam da niko ne voli advokate, ali moramo da poštujemo zakon. Donet je zakon o advokatima u kojem jasno stoji da o svakoj odluci koja se odnosi na njih mora da se pribavi i njihovo mišljenje. A vi, Vujoviću, nemate to mišljenje, i to ne može tako.

Vujović: Šta misle advokati? Zakon mora da bude isti za sve, ne može da bude izuzetaka.         

Kuburovićeva: Znam sve, znam kakvi su advokati, ali morali ste da imate njihovo mišljenje o ovome, a nemate.

Na scenu je onda, kako prepričava naš izvor, stupila i premijerka Brnabić i stala u odbranu Vujovića.

Brnabićeva: Ja kao premijer smatram da advokati treba da budu u uredbi. Ne treba da budu jači od države.

Kuburovićeva: Nije to sporno, nisu jači od države, ali mi moramo da poštujemo obećanja. Prošli put su štrajkovali nekoliko meseci, pravosuđe je bilo paralisano.

Ostali ministri su se, kaže naš sagovornik, zagledali jer ih je iznenadila žustrina kojom ministarka pravde istrajava u svom stavu. Očigledno su i Brnabićeva i Vujović bili zatečeni.

— Njih dvoje su uglas počeli da pričaju da je to skandal i da advokati mogu da štrajkuju, ali da država mora da se poštuje. Kuburovićeva se i dalje nije dala i onda je rekla: „Vučićeva vlada je isto mogla to da uradi, ali nije jer je poštovala dogovor i nije htela sukob sa advokatima na ovaj način” – kaže naš sagovornik.

To su bile magične reči koje su konačno smirile strasti.

— Uredba je usvojena, ali bez stava 4 u kojem je bila odredba o advokatima. Tako advokati i ne slute da su bili predmet žustre rasprave na Vladi – zaključuje sagovornik „Blica”.

Pozvali smo aktere ove rasprave, ali su se oni očigledno potrošili na sednici, te su juče bili uzdržani. Ministarka Kuburović nije želela da komentariše naša saznanja, a ni ministar finansija Vujović nije odgovarao na poruku koju smo mu poslali.

Nije ni čudo što je Kuburovićeva istrajala u stavu jer je paušalno oporezivanje bilo jedna od stavki zbog kojih su advokati pre tri godine započeli štrajk. Bivši ministar pravde Nikola Selaković prešao je dug i trnovit put da bi izašao na kraj sa četvoromesečnim prekidom rada koji su pravni zastupnici počeli 17. septembra 2014. Tražili su, podsetimo, izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja, ali i Selakovićevu ostavku. Nisu odustali sve dok im država 8. januara 2015. godine nije izašla u susret.

U kabinetu premijerke Brnabić kažu da neće davati nezvanične informacije.

— Sednice su zatvorene baš iz razloga da bi se na njima otvoreno razgovaralo o svim temama i svi članovi Vlade izneli su svoje mišljenje i stav. Pravo je i obaveza svakog člana da iznese svoje mišljenje o određenoj temi, kao što je obaveza i odgovorno ponašanje da se donete odluke jedinstveno brane u javnosti. Važno je da Vlada nastupa kao tim i kabinet predsednice će se ponašati odgovorno i neće davati nezvanične informacije sa sednica jer bismo na taj način devalvirali značaj dijaloga na sednicama – poručuje tim Ane Brnabić.

Autor Danijela Luković

Izvor Blic, 30. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u