NE POREDITE TALIBANE I ISIS, TO JE POTPUNO RAZLIČITO

ENDRJU KORIBKO Talibani nikad nisu bili pion američkih geopolitičkih ciljeva, dok se ISIS uvek...

ENDRJU KORIBKO

Talibani nikad nisu bili pion američkih geopolitičkih ciljeva, dok se ISIS uvek nađe na liniji američkih strateških interesa

Trampova „nova avganistanska strategija“ zapravo je samo formalizacija tekućeg hibridnog rata protiv Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC). Tim ratom se u ovoj fazi nastoji postići da se Talibani (grupa zabranjena u Rusiji) proteraju sa avganistansko-pakistanske granice i da ih zamene teroristi ISIS. Posle toga SAD nameravaju da izmisle odgovarajući „antiteroristički“ izgovor – izvođenjem false-flag napada i prekograničnih infiltracija za udar na CPEC i njegovo kasnije sankcionisanje.

Vraćanje globalne pažnje na Avganistan, koji je odskočna daska za ovu operaciju, takođe je vratilo u fokus Talibane, najjefikasniju antivladinu snagu koja već sada direktno ili indirektno kontroliše polovinu zemlje, ako ne i više.

SAD se bore protiv Talibana već 16 godina, pa ipak nisu u stanju da ih pobede. Pitanje je da li će tričavih 4.000 dodatnih vojnika napraviti neku veću razliku u ukupnoj ratnoj dinamici. U svakom slučaju, SAD još jednom naglašavaju navodne antiterorističke korene rata u Avganistanu, polazeći od toga da su, pored Amerike, i mnoge druge zemlje klasifikovale Talibane kao terorističku grupu.

Bilo kako bilo, Talibani nisu ni slični ISIS (takođe zabranjen u Rusiji), i dve grupe se redovno sukobljavaju u Avganistanu. Zapravo, uprkos zajedničkoj salafističkoj ideologiji, između ove dve grupe postoji mnogo razlika, koje svako površno poređenje čine kontradiktornim.

Kritičari ove teze tvrde da je „i jedne i druge stvorila Amerika“, ali to u slučaju Talibana nije tačno. SAD jesu pružale vojnu, materijalnu i upravljačku podršku mudžahedinskim pretečama Talibana od sredine 1979. pa nadalje, sa ciljem da isprovociraju sovjetsku intervenciju koja će se i dogoditi krajem iste godine. Ali to ne znači da su SAD stvorile Talibane, pokret koji je izrastao iz tog konflikta. Iako je Vašington odgovoran za stvaranje strukturnih uslova haosa koji su uzrokovali ono što je na kraju došlo, ne treba nasedati na priču i automatski prihvatati pojednostavljeni „uzročno-posledični“ pristup prema kojem su Talibani agenti američke hegemonije.

Nisu. Realnost je da su oni simbol možda najveće greške u američkoj istoriji. Hajde stoga da vidimo šta ovu grupu čini toliko različitom od ISIS:

Domaćini vs. stranci
talibani02Talibani su sastavljeni od autohtonih avganistanskih boraca, a ne stranih džihadista, poput onih koji su pohrlili na bojno polje da se pridruže ISIS.

Istinski popularni vs. nepopularni
Zbog toga su Talibani istinski popularni u Avganistanu, nasuprot nepopularnosti ISIS u „Siraku“ (Sirija i Irak; prim. prev.).

Istorijski koreni vs. nova stvar
Talibani su otelotvorenje hiljadama godina stare avganistanske nacionalne tradicije suprotstavljanja stranim vojnim snagama, koja seže do vremena Aleksandra Makedonskog, dok je ISIS formiran tek pre nekoliko godina.

Bez spoljne podrške vs. ozbiljna međunarodna podrška
Spekulisalo se da Pakistan podržava Talibane, što nikada nije potvrđeno, ali to je sve. Sa druge strane, ISIS je imao veliku međunarodnu podršku pre nego što je postao „parija“ kakva je danas.

Gerila vs. konvencionalne taktike
Zbog toga što nemaju spoljnu pomoć, Talibani su primorani da vode gerilski rat, dok je spoljna pomoć ISIS omogućila da se razvije u polukonvencionalnu vojsku sa tenkovima i „hamerima“.

Nacionalni fokus vs. internacionalizam
Talibani mare samo za povratak Avganistana pod njihovu kontrolu, što je potpuno suprotno od planova ISIS za uspostavljanje međunarodnog „kalifata“ duž većeg dela istočne hemisfere u Africi-Evroaziji.

Nacionalno-slobodilački pokret vs. prinudna okupacija
Pomenuti faktori nameću zaključak da su Talibani zapravo nacionalno-oslobodilački pokret, što je drugi svet u odnosu na prisilnu okupaciju koju provodi ISIS.

Anti-SAD vs. pro-SAD
Talibani nikada nisu – svojevoljno ili nenamerno – bili pion američkih geopolitičkih ciljeva, dok se ISIS uvek nekako nađe na liniji američkih širih strateških interesa.

talibani01Pobeda vs. poraz
Konačno, Talibani su u usponu i nedvosmisleno pobeđuju u ratu, što je sasvim suprotno od ubrzanog povlačenja ISIS i neizbežnog poraza.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

 

Sputnik International

Svet
Pratite nas na YouTube-u