SMRTONOSNOM RATU KUĆE SAUDA NE VIDI SE KRAJ

SALMAN RAFI ŠEJK Strategija rata preko proksi grupa objašnjava najave Muhameda bin Salmana da...

SALMAN RAFI ŠEJK

Strategija rata preko proksi grupa objašnjava najave Muhameda bin Salmana da je Kraljevina spremna da se povuče iz Jemena

Iako traje već tri godine, saudijska kampanja u Jemenu daleko je od gotove, a o njenim posledicama ne treba trošiti reči. Ako je ratna kampanja Kuće Sauda nešto uradila, onda je to uništenje Jemena i izazivanje jedne od najtežih humanitarnih katastrofa u istoriji. Uprkos tome, ovoj kampanji – poznatoj po tome što pravi malo ili nimalo razlike između boraca i civila, dece i starijih, muškaraca i žena – ne nazire se kraj. Poslednji vazdušni udari kraljevine u kojima su stradala deca i naknadno izražavanje žaljenja zbog tog gubitka samo pokazuju koliko je ta ratna operacija postala nehumana. Sve je svedeno na jedno jednostavno izražavanje žaljenja, koje nije ništa drugo nego licemerno priznanje da je kampanja od samog početka samo sejala smrt. Hoće li samoproglašeni i samohvalisavi „branioci“ ljudskih prava i demokratije sa Zapada osigurati da se ova kampanja završi i da Saudijska Arabija stavi nogu na kočnicu? Teško, jer oni profitiraju od prodaje oružja kojim se vodi ovaj sukob.

Budući da se u Jemenu vode intenzivne borbe, mir ne deluje ništa bliže nego pre par meseci, kad je dogovoreno primirje između zaraćenih strana. Kao što sam tada ukazao u jednom od svojih tekstova za NEO (New Eastern Outlook), ne može biti mira u Jemenu sve dok se SAD ponašaju kao saudijski spasilac i snabdevač milijarde dolara vrednog oružja. Mir, kao što se i očekivalo, nije se održao i rat je nastavljen nesmanjenim intenzitetom. I trajaće sve dok kraljevina ne bude u stanju da pobedi.

POBEDA KRALjEVINE NIJE NA VIDIKU
Ipak, realnost na terenu ukazuje da pobeda Kraljevine, uprkos superiornoj vojnoj sili i podršci SAD i arapskih saveznika, nije na vidiku. Poverljivi izveštaj UN otkrio je da se Saudijska Arabija debelo nasukala. Sudeći po onome što smo mogli da pročitamo o sadržaju tog dokumenta, „strateška vazdušna kampanja koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom ima malo operativnog ili taktičkog uticaja na dešavanja na terenu i samo dodatno učvršćuje građanski otpor“. Što se tiče pozicije međunarodno priznate jemenske vlade, izveštaj navodi da je nekoliko ministara formiralo paralelnu administraciju u Južnom Jemenu, što je direktna pretnja Hadiju, koga su prethodno dobro uzdrmali Saleh (bivši predsednik Severnog Jemena; prim. prev.) i Huti (Hutiji, Husiti). Novo telo koje je osnovano na jugu Jemena (nazvano Južni tranzicioni savet) ima veliku podršku vojske i predstavlja direktnu pretnju Hadiju. Čak je u stanju i da ga obori iznutra.

jemenmapa2017Ovo, međutim, nije navelo Kuću Sauda da automatski ojača poziciju svojih saveznika. Naprotiv, deluju zadovoljno uvlačenjem „kralja sa juga“ u svoju borbu protiv Huta sa ciljem da se porazi takozvani „teheranski projekat“. Poseta šefa saveta Adarous al Zubadija Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptu nije samo potvrdila njegov saveznički status u Kraljevini već je i njegove političke i ideološke sklonosti dobrim delom uskladila sa onima koje ispoljava saudijska koalicija. Ipak, iako su saudijci u Zubadiju možda pronašli novog saveznika, malo je verovatno da će na njega moći da se oslone da reorganizuje njihovu stratešku kampanju i totalni neuspeh pretvori u uspeh. Razloga za to ima mnogo.

Na primer, uprkos vestima o raskolu između Salehovih snaga i Huta i uprkos saudijsko-arabijskom zauzimanju Moke, savez Huta i Saleha još uvek kontroliše isti obim teritorije kao i pre godinu dana i preko 80 odsto populacije Jemena. SAD, glavni saveznik kraljevine, uzdržale su se od direktnih napada na Hute i Salehove snage, ostavljajući Kraljevini da sama vodi kampanju. Ovo, međutim, ne znači da SAD nisu umešane u Jemen. Ne samo da Vašington kraljevini prodaje oružje koje se koristi u Jemenu i tako zarađuje milijarde već i izvodi dronovske napade na jemensku Al Kaidu. Zapravo su u prvoj polovini 2017. američki avioni i dronovi izveli preko 100 vazdušnih operacija, što je za 30 više nego prošle godine. Ovo direktno doprinosi dodatnom pogoršanju stanja u Jemenu. UN već istražuju da li su američki avioni gađali civile i da li kolateralne žrtve doprinose širenju pobunjeničkog pokreta i ostalih milicija. Ti pokreti se u svakom slučaju šire.

DISTANCIRANjE KRALjEVINE
Iako tek treba da vidimo kako će se odvijati istraga, već je postalo prilično očigledno da su procesi, akcije i politika kojima upravlja Saudijska Arabija više od bilo čega drugog doprineli širenju nasilnih milicija u Jemenu, koje kraljevina pokušava da iskoristi kao posredničku vojsku za ostvarenje ciljeva koje njena regularna vojska nije uspela da ostvari. Ujedinjeni Arapski Emirati su navodno finansirali i obučavali brojne lokalne bezbednosne snage, uključujući i Snage pojasa bezbednosti i Hadrami elitne snage, osnovane sa ciljem da se uputi izazov Al Kaidinoj jemenskoj vojnoj bazi. „Autoritet legitimne vlade takođe ugrožava i širenje naoružanih grupa, od kojih mnoge imaju direktnu podršku Saudijske Arabije ili UAE“, navodi se u izveštaju UN i dodaje da „korišćenje posredničkih (proksi) snaga koje deluju van vladine hijerarhijske strukture dovodi do odsustva odgovornosti za teške povrede međunarodnog prava koje bi se mogle karakterisati kao ratni zločini“.

Dakle, kraljevina i njeni saveznici raspiruju nasilje zbog dodatne destabilizacije Jemena i zbog održanja legitimnosti objašnjenja o uzrocima direktne i indirektne intervencije. Bombardovanja i izražavanje žaljenja teško da će dovesti do okončanja ozbiljne humanitarne krize. Barem trenutne akcije kraljevine ne ukazuju na takav rasplet.

muhamedbinsalman11Naprotiv, utisak je da Saudijska Arabija želi da igra na duge staze, stvarajući tampon zonu unutar Jemena, kako se primećuje u izveštaju UN. Strategija je jasna – ubacujući milicije koje finansiraju i obučavaju, kraljevina i njeni saveznici se naizgled delimično distanciraju od konflikta i prelaze na indirektno kontrolisanje situacije, koje je za njih relativno jeftino. Nova strategija širenja proksi grupa savršeno objašnjava izveštaje prema kojima je krunski princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman preneo američkim zvaničnicima da je kraljevina spremna da se povuče. To povlačenje, koje bi tek trebalo da se dogodi, neće okončati rat, samo će promeniti njegov pravac, dodatno olakšati breme odgovornosti i učiniti ga još smrtonosnijim za Jemence.

Salman Rafi Šejk je stručnjak za međunarodne odnose i unutrašnja i spoljna pitanja Pakistana

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

 

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u