ŠTA ĆE BITI AKO AMERIKA KRENE NA KIMA?

Vladimir Hrustavljov: Raketni sistem „Patriot“ pokazao je stopostotnu efikasnost na poligonu, ali u operaciji...

Vladimir Hrustavljov: Raketni sistem „Patriot“ pokazao je stopostotnu efikasnost na poligonu, ali u operaciji „Pustinjska oluja“ obarao je duplo manje raketa

Najizgledniji scenario razvoja događaja na Korejskom poluostrvu je pojačano obuzdavanje Pjongjanga, ali ukoliko se Vašington odluči na ratnu opciju to će imati nesagledive posledice.

Vladimir Hrustaljov, stručnjak za severnokorejsko naoružanje iz Vladivostoka, objašnjava da pojačano obuzdavanje Pjongjanga predviđa očuvanje mira na Korejskom poluostrvu. Prema njegovom mišljenju, taj scenario je najverovatniji i pored ratobornih izjava Vašingtona nakon što je Severna Koreja početkom nedelje lansirala balističku raketu koja je preletela Japan. Pritom će, kaže, SAD i dalje demonstrirati vojnu moć u regionu i povećati broj vojnih vežbi sa Južnom Korejom.

 „Šta će biti dalje velika je nepoznanica. Ne zna se da li američko vojno rukovodstvo ima dovoljno podataka o odbrambenom potencijalu Severne Koreje“, upozorava Hrustaljov u razgovoru za Sputnjik.

Kada je reč o severnokorejskom sistemu PVO, ruski ekspert napominje da je to velika tajna čak i za SAD, koje imaju veoma stručne obaveštajne službe. Pjongjang, podseća Hrustaljov, poseduje protivavionski raketni sistem „Munja 5“, domaće proizvodnje i sa veoma dobrim karakteristikama, ali nije poznato da li je i koliko efikasan u realnim ratnim uslovima.

Ukoliko bi se SAD odlučile za vojni scenario, Hrustaljov ukazuje da bi njegov uspeh dosta zavisio od toga koliko bi bio efikasan prvi udar.

„A SAD nikada u istoriji nisu uspele da prvim udarom unište neprijateljski sistem upravljanja raketama. Godine 1991. nakon napada SAD na Irak, iračke rakete ’skad‘ su ipak poletele. Godine 2003. posle drugog napada na Bagdad, iračke vlasti su uspele da iskoriste balističke rakete ’El Samud‘ i 2011, tokom operacije u Libiji, Gadafijeve snage su takođe imale na raspolaganju projektile. A Severna Koreja ima više raketa nego bilo koji neprijatelj SAD u prošlosti. I ne samo rakete, već i nuklearne bojeve glave“, navodi naš sagovornik.

Severnokorejski projektili, prema rečima Hrustaljova, mogu da pogode bilo koju lokaciju u Južnoj Koreji i Japanu, a tamo se nalaze desetine hiljada američkih vojnika i stotine hiljada civila, američkih građana.

 „Pjongjang pored toga ima rakete ’Hvasong 12‘ i ’Hvasong 14‘. Ti projektili imaju mnogo veći domet i sistem PRO ne štiti u potpunosti od njih“, upozorava ruski vojni stručnjak.

On podseća da je raketni sistem „Patriot“ pokazao stopostotnu efikasnost na poligonu, ali kada je počela operacija „Pustinjska oluja“, „Patriot“ je obarao duplo manje neprijateljskih raketa.

Hrustaljov dodaje da trenutno niko u svetu nema iskustva presretanja raketa srednjeg dometa u realnim vojnim uslovima, a takođe ističe da Severna Koreja ima jaku i veliku mrežu podzemnih skloništa i komunikacija.

„Da li je Amerika u stanju da uništi taj sistem? Odgovor na to pitanje može se dobiti isključivo napadom“, konstatuje on.

Kao još jednu opciju razvoja događaja Hrustaljov navodi eventualnu odluku SAD da krenu u „precizne napade“ na Severnu Koreju.

„To neće potpuno uništiti vojne kapacitete te zemlje, ali će da naljuti Pjongjang, koji će sigurno odgovoriti. Ako se SAD odluče za ’totalni rat‘ protiv Severne Koreje, Pjongjang će primeniti ekstremne mere. Kako kažu Rusi: ’Kad već umiremo, bolje je da to radimo uz muziku‘. To će biti muzika nuklearnih bojevih glava“, upozorava ruski vojni stručnjak.

Ipak, Hrustaljov veruje da čak i kad Tramp obećava Pjongjangu „oganj i gnev“, u slučaju da Severna Koreja napadne SAD, nije važno šta kaže američki predsednik, koji često daje veoma kontradiktorne izjave, nego šta planira američki vojni vrh i šta će on ponuditi vrhovnom komandantu.

Autor Timor Blohin

Izvor Sputnjik, 1. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u