KAKVE SU PERSPEKTIVE VOJNO-INDUSTRIJSKE SARADNjE SRBIJE I KAZAHSTANA?

Kazahstan bi mogao da bude zainteresovan za modernizaciju haubica 122 mm po ugledu na...

Kazahstan bi mogao da bude zainteresovan za modernizaciju haubica 122 mm po ugledu na srpski projekat „SORA“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Astani je sa ministrom odbrambene i aero-kosmičke industrije Kazahstana Bejbutom Atamkulovom dogovorio razmenu ekspertske delegacije i početak saradnje na konkretnim projektima modernizacije određenih protivvazdušnih sistema.

Ministar je izjavio da je dogovoren i transfer tehnologija, te da su kazahstanske kolege veoma zainteresovane za saradnju sa našim kompanijama: „Jugoimportom“, fabrikom „Milan Blagojević“ i „Krušikom“.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, kazahstanske oružane snage bile su potpuno vezane uz ruske, što je razumljivo, jer su svi oficiri potekli iz sovjetskih vojnih škola, a naoružanje, vojna tehnika i oprema bili su ruskog porekla, kao i modeli upotrebe vojnih jedinica.

Iako je s vremenom ova zemlja počela da razvija vlastite oružane snage i vojnu proizvodnju, upravo bi ideje i tehnologije nasleđene od bivše velike zemlje mogle da budu spona saradnje sa Srbijom, jer se i dobar deo naših sistema temelji na idejama ruskih stručnjaka.

Profesor Vojne akademije i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma general-major u penziji Mitar Kovač u razgovoru za Sputnjik kaže da, kada se govori o budućoj saradnji, „treba biti realan“. Ono što smo modernizovali, imajući u vidu karakteristike savremenih aviona i borbenih sredstava, krstarećih raketa i bespilotnih letelica, postojeća tehnološka baza, oružje koje mi imamo u protivvazdušnoj odbrani, pa i Kazahstan, ne omogućava neke visoke domete, kaže Kovač.

 „Možemo da se pojavimo kao konkurenti u modernizaciji raketa koje se nalaze u našem naoružanju, ali kada imamo u vidu interesne sfere Kazahstana i blizinu Rusije, pa i Kine i drugih velikih sila, mi sigurno ne možemo da napravimo veliki prodor u toj oblasti, ali možemo zajednički da realizujemo neke projekte koji se odnose na slične ili iste modele koje koriste njihova i naša vojska“, kaže Kovač.

On ipak dodaje da je saradnja u domenu odbrambenih tehnologija, namenske ili odbrambene vojne industrije moguća, jer su se od raspada Sovjetskog Saveza, odnosno Jugoslavije, i u našoj zemlji stvari promenile.

„Konkretna saradnja moguća je u domenu realizacije pojedinih borbenih sistema, pa i protiv vazduhoplovnih sistema u skladu sa dostignućima koje je postigla naša odbrambena industrija, istraživačke ustanove, pre svega Vojno-tehnički institut. Verujem da će se kroz pregovore utvrditi konkretni sadržaj i pojedini projekti na kojima se može sarađivati. Međutim, ako bi se ona dovodila u kontekst visokih rezultata u domenu proizvodnje novog oružja i opreme, mislim da to nije realno očekivati u nekom narednom periodu“, kaže Kovač.

Međutim, kako Sputnjik saznaje, naša delegacija obišla je dve kompanije koje su nastale kao zajednička preduzeća kroz transfer tehnologije u Kazahstan – iz Turske kompanija „Aselsan“ u oblasti optoelektronskih uređaja, i iz Južne Afrike, u oblasti oklopnih vozila. Ova saradnja ostvarena je sa kompanijom „Paramaunt“.

Ovakav model saradnje mogao bi biti realizovan i sa Srbijom. Kao jedan od budućih poslova viđen je transfer tehnologije za proizvodnju baruta i raketnih goriva iz preduzeća „Milan Blagojević“ iz Lučana, ali i modernizacija protivoklopnih sistema sovjetskog porekla kroz transfer tehnologije iz „Krušika“.

Srpska strana bi mogla da bude zainteresovana za saradnju u oblasti optoelektronskih sistema kroz međusobnu razmenu komponenti i podsistema.

S druge strane, Kazahstan bi mogao da bude zainteresovan za modernizaciju haubica 122 mm po ugledu na srpski projekat „SORA“.

Detalji će biti poznati kad se završe posete ekspertskih delegacija koje je najavio ministar Vulin. On je obišao i Nacionalni kosmički centar u Astani, gde je izjavio da postoji mogućnost da se našim najboljim studentima i inženjerima omogući prostor za specijalizaciju u okviru kosmičkog programa Kazahstana.

Autor Miloš Senka

Izvor Sputnjik, 05. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u